4 tips om succesvol te werken van thuis uit met een oppas

Thuiswerken biedt een unieke kans om meer tijd met je kleintje door te brengen. Toch kan werken van thuis uit in de praktijk erg lastig zijn. Je kleine spruit weet dat je in de buurt bent, maar kan geen tijd met je doorbrengen. Dit kan voor jullie beide gemengde gevoelens geven en een enorme uitdaging zijn, weet ik uit ervaring. Zeker als je niets geregeld hebt kan dit leiden tot enorme frustraties.

Het klinkt voor veel moeders als een ideaal. Werken van thuis uit geeft een stuk zelfstandigheid en vrijheid. Dat is heerlijk. Maar het kan ook veel onrust veroorzaken. Onrust in je hoofd bijvoorbeeld. Ook dat weet ik uit eigen ervaring. De balans is moeilijk te vinden en je hebt het gevoel dat je het nooit goed doet. Eigenlijk zou je meer moeten werken, maar ook je kindje vraagt de aandacht. Het resulteert vaak in tot in de late uurtjes werken en ‘nul’ vrije tijd. Ook niet bevorderlijk voor je eigen gesteldheid, en een burn out ligt zomaar op de loer als je jezelf niet in de gaten houdt.

werken van thuis uit

Maar er is een hele goede oplossing!

Werken van thuis uit met een oppas, 4 tips

Focussen op je werk, genieten van je kindje en goed samenwerken met de oppas aan huis, hoe doe je dat? 

Oppasdag benoemen naar je kindje

Het kan voor een kind verwarrend zijn als de moeder en oppas allebei thuis zijn. Kinderen zijn gewend om eerst naar de moeder te gaan voor hulp en aandacht. Je kindje zal het dan ook moeilijk vinden als ze wordt doorverwezen naar de oppas, want jij bent er toch?

Werken van thuis uit met een oppas vergt wat speciale aandacht. Geef de dag een speciale naam en leg uit wat het inhoudt. Vertel dat je druk bent aan de telefoon of achter de computer, maar dat de oppas alle tijd voor haar heeft. Als je peuter nog steeds moeite heeft met de dag, laat hem of haar haar dan ergens naar uitkijken. Vraag aan de oppas of ze iets leuks met haar wilt doen, zoals een wandeling in het park of een uitgebreide knutselmiddag.

De oppasdag visualiseren werkt vaak handig voor kleine kinderen. Plak stickertjes in de agenda op de oppasdagen (nog beter, laat je kind de stickertjes plakken). Óf print een nieuwe kalender uit waarbij je kindje de oppasdagen mag inkleuren bijvoorbeeld.

werken vwerken van thuis uit, rustmomentjen thuis uit, rustmomentje

Het kan voor jezelf ook lastig zijn om werk en zorg voor je kleintje gescheiden te houden als je van thuis uit werkt. Probeer toch om afstand te creëren. Schiet de oppas niet bij elk wissewasje te hulp. Ze mag best eens zoeken naar knutselspullen of spelletjes. Door de oppas niet continue te helpen zal je kleine koter ook beter begrijpen wie ze om hulp kan vragen. 

Creëer een werkplek voor jezelf

Op zo’n jonge leeftijd is het lastig te begrijpen dat een moeder werkt en niet de hele dag tijd heeft voor zorg en liefde. Het maakt het dus nog moeilijker als je in de aanwezigheid van je kindje werkt. Ze kan je zien, maar krijgt niet je aandacht. Creëer daarom een eigen werkplek. Liefst een ruimte waar je de deur dicht kan doen. Het wordt hierdoor makkelijker te begrijpen dat er een grens is tussen werken en spelen. En je bent niet per direct aanspreekbaar.

Erken wel de gevoelens van je peuter, door haar onderdeel te maken van die aparte ruimte. Geef de mogelijkheid om tekeningen op te hangen en zet foto’s van elkaar neer. Zo laat je weten dat je de gevoelens van je kind deelt en aan haar denkt, ook al ben je hard aan het werk. 

Komen en gaan

Afscheid nemen is nooit fijn. En het is al helemaal niet prettig als dit meerdere malen per dag gebeurt. Werken van thuis uit houdt echter in dat je je koffie gewoon in je keuken zet. En dat je aan de eettafel luncht (beter als achter je pc!). Het zien komen en gaan van een moeder kan een peuter veel stress bezorgen. Probeer elkaar daarom zo weinig mogelijk gedag te hoeven zeggen.

Vraag desnoods de oppas rond bepaalde tijden een wandeling buiten de deur te maken. Dit geeft je de mogelijkheid om vrij door het huis te lopen en ook even een koffiepauze te nemen. Of om even op je gemak te lunchen.  

Voordelen van het werken van thuis uit optimaal benut

Zoals eerder genoemd biedt thuiswerken een unieke kans om meer tijd met je kinderen door te brengen. Je zou met je kleintje kunnen afspreken dat je er op bepaalde tijden volledig voor haar bent. Leg je werk echt even naast je neer en ga bijvoorbeeld samen lunchen. Iets om beiden naar uit te kijken. Gezellig en in alle rust een lekker broodje eten.

werken van thuis uit

In het begin zal het misschien wennen zijn voor jezelf en je kindje. Het kan ook zeker wat tijd en moeite kosten voordat het allemaal lekker loopt. Maar de korte intense momenten die je er voor terug krijgt zijn uniek. Dit is een groot voordeel dat veel werkende ouders niet kunnen ervaren en maakt het van huis uit werken zo speciaal.

Blijf vooral goed overleggen met de oppas, probeer los te laten en bovenal, geniet van de kostbare tijd met je familie.

Ben jij ondernemer of ZZP-er? Vertel ons hieronder hoe jij het aanpakt en deel eventueel je tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven