Werken vanuit je wortels

De bladeren vallen. De sappen van de bomen trekken zich terug in de stam en de wortels. Het groeipatroon van de takken wordt zichtbaar. Een mooie tijd om stil te staan bij de vraag wie je in wezen bent, wat écht bij je hoort.

Hoe kun je je werk vanuit de wortels vorm geven?

Sinds ik begonnen ben met mijn bedrijf, heb ik me afgevraagd wat er nodig is om deze onderneming vanuit verbinding met mijn wortels vorm te geven. Het beantwoorden van deze vraag was niet eenvoudig. Ik leerde door te vallen en weer op te staan. Soms zat ik in een krachtige werkstroom, maar dan verloor ik mezelf weer zo in de activiteit van het werk dat het “waarom” van mijn bedrijf wazig werd. Daardoor kreeg ik minder voeding vanuit de wortels – ik had minder plezier in mijn werk en werd onzeker of het wel goed zou komen met mijn onderneming. In deze periodes voelde ik me geïntimideerd door oude overtuigingen in mijzelf over competitie en schaarste. Daardoor verlamde mijn initiatiefkracht.

Werken vanuit je wortels 1: kernwaarden

In de loop van de tijd heb ik handvaten gevonden die me helpen om ook in actie verbonden te blijven met mijn diepere drijfveren. En om snel en met weinig energieverlies terug te keren naar de wortels, als mijn angsten of ook mijn enthousiasme me weer eens te ver meesleuren. Een van deze handvaten is om me nog bewuster te worden van wat voor mij écht van belang is en dit kernachtig te formuleren – heelheid, compassie, vrijheid in verbondenheid, overgave, plezier. Deze waarden zijn een soort kompas waarmee ik kijk of mijn stappen mij de goede kant op leiden. Zij helpen me om “zijn” en “doen” te stroomlijnen – tenminste als ik niet vergeet dat waarden uiteindelijk alleen maar woorden zijn. De diepste drijfveer die mij aanstuurt om iets van waarde in de wereld te brengen is onnoembaar. God, het Universum, het Leven – alle concepten beperken en bedekken de realiteit. Tenslotte komt het bij alle actie erop neer of deze mij dichter bij mijn onnoembare thuis brengt of verder weg ervan. Dit besef brengt eenvoud in mijn bestaan en werk.

Werken vanuit je wortels 2: samenwerking

Als ik verbonden ben met mijn kernwaarden en mijn onnoembare essentie, ben ik vanzelf ook meer in verbinding met de wereld om me heen. Ik ervaar dat ik en de wereld niet gescheiden zijn, maar dat we éen zijn in iedere ademhaling en iedere dagelijkse verrichting. Ik besef dat ik niets van waarde in mijn éentje kan realiseren. Alles draait om samenwerking – samenwerking met mijn lichaam, met mijn energie, met de natuur, met andere mensen en met het Goddelijke. Dit inzicht neemt mij de last weg om alles alleen te moeten doen. Dat betekent niet alleen dat ik om hulp mag vragen maar ook dat de hulp en ondersteuning er altijd al is – ik moet haar gewoon herkennen en toelaten. Een voorbeeld: als ik tijdens een workshop of gesprek steeds weer durf stil te vallen en naar de blauwe lucht buiten te kijken, voel ik me aangesloten aan deze grote, oneindige ruimte, en daardoor kan ik mijn klanten op een dieper niveau bereiken en helpen.

Werken vanuit je wortels 3: dankbaarheid

Het besef dat alles wat van belang is in een samenwerking ontstaat, roept bij mij een gevoel van ontzag en dankbaarheid op. Als ik steeds weer bewust bij deze dankbaarheid stil sta, is zij een voedingsbodem waar blijdschap, vertrouwen en volharding uit voortkomt. Zodat ik me niet meer wankel laat maken door tegenwind, maar stevig kan blijven staan totdat alles op de goede plek gewaaid is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven