Werkende vrouw: bewust kiezen voor ondernemen, of juist niet

De werkende vrouw is al lang geen zeldzaamheid meer. En ook de vrouwelijke ondernemer is al een aantal jaar een veelgeziene speler op de arbeidsmarkt. Wist je dat maar liefst een derde van de ondernemers vrouw is? Op zich een veelbelovend cijfer… Ware het niet dat dit aandeel al sinds 2000 op zo’n 31 à 32 procent ligt. Het aandeel vrouwelijke starters neemt dus al erg lang niet écht meer toe. Wij vroegen ons af waarom.

Cijfers voor vrouwelijke ondernemers

In de periode 2000 tot en met 2009 groeide het aandeel vrouwelijke starters nog van 25 naar 35 procent van het totale aantal starters. Dat was een mooi aandeel. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat dit percentage stabiel bleef tot en met 2011, om vervolgens in 2012 voor het eerst weer te dalen. De werkende vrouw zien we wel, maar de vrouwelijke onderneemster werd weer wat zeldzamer. Maar waar wordt dat nu eigenlijk door bepaald?

Wijzigingen in kinderdagverblijf voorzieningen

Zodra de kinderdagverblijf voorzieningen veranderen, zie je ook veranderingen bij de werkende vrouw. Bij mannen is dit niet of nauwelijks het geval. Het is dus nog steeds meer de norm dat vrouwen de zorg voor de kids op zich nemen. Dat betekent ook dat vrouwen voor hun gevoel minder vooruit kunnen kijken omdat ze nu eenmaal meer gebonden zijn. Dat hoeft natuurlijk niet! We kunnen meer dan we zelf denken. En trouwens, manlief is er ook nog 😉 .

Inmiddels is nog steeds zo’n één op de drie startende ondernemers vrouw. Het aandeel ondernemers onder de vrouwelijke beroepsbevolking bedraagt zes procent. Bij mannen ligt dit percentage maar liefst twee keer zo hoog. Waarom zouden zij wel kunnen ondernemen, maar moet de werkende vrouw voor een baas werken?

Vrouwelijk ondernemerschap

Het vrouwelijke ondernemerschap gebeurt nog vrij kleinschalig, blijkt uit onderzoek van EIM. Bijna 6 op de 10 vrouwelijke ondernemers werkt zonder personeel en bedrijven die uit 10 of meer werkzame personen bestaan vormen ongeveer 10 procent van het totaal. Krap de helft van de vrouwelijke ondernemers heeft groeiambities. Hoewel de meeste bedrijven van vrouwelijke ondernemers winstgevend zijn, vallen de omzetcijfers overwegend (60 procent) in de lagere omzetcategorie en zijn de ondernemers doorgaans niet afhankelijk van het inkomen uit het bedrijf. Ze zijn vaak gehuwd of samenwonend (83 procent) en slechts 25 procent van hen is de hoofdkostwinner.

Het kabinet wil graag dat Nederland verandert van een anderhalf- naar een tweeverdienerssamenleving. Maar willen vrouwen dat ook? Met veel mensen onder zich een groeiend bedrijf leiden en aanzienlijke winst boeken?

Denkwijze van de werkende vrouw

Een hoger percentage werkende en ondernemende vrouwen is misschien te realiseren via een grote verandering in de cultuur, maar ligt volgens velen met name in een verandering van de denkwijze van vrouwen zelf. De kansen zijn er wel degelijk, stelt Europees commissaris Neelie Kroes in De Tijd. “Tegenwoordig hebben vrouwen alle kansen, als ze maar flexibel genoeg zijn. Je kunt van huis werken, een bedrijf opzetten, trainingen volgen, in contact blijven. Digitale vaardigheden bevorderen onafhankelijkheid en helpen vrouwen zich te emanciperen. Om dan te zien hoe weinig vrouwen zich hierin bekwamen is triest. De kansen zijn er, als vrouwen ze willen grijpen.”

Wij zijn benieuwd tot welke groep vrouwen jij behoort! Ben je een werkende vrouw in dienst van een baas? Of ben jij een onderneemster, en zo ja… hoe onderneem jij? Ben jij kostwinner of zijn jullie niet afhankelijk van jouw inkomen?  

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven