In 5 stappen meer werkplezier en grip op je werk

Is je werkplezier verdwenen en wil je wel iets veranderen in je werk maar weet je niet hoe je moet beginnen? Dan ben je niet de enige. De arbeidsmarkt is de laatste jaren enorm veranderd. Terwijl je misschien al lang toe bent aan een volgende stap, weerhoudt deze verandering je er misschien wel van om in actie te komen. Want hoe spannend is het om dingen aan te pakken, te veranderen of aan te kaarten?

werkplezier

Maar wat kun je doen om weer grip te krijgen op je loopbaan en met meer plezier aan het werk te blijven of nieuw werk te vinden? Wij vertellen je in 5 stappen de weg naar meer werkplezier.

De weg naar meer werkplezier

1. Doe waar je goed in bent! 
De basis van je werkplezier is werken met je talent. Helaas denken veel mensen ten onrechte dat talent iets heel bijzonders moet zijn. In werkelijkheid zijn je talenten de dingen die je gewoon heel goed kunt, beter dan veel andere mensen. Daarnaast gaat het dan om activiteiten waar je gepassioneerd over bent. Een talent hoeft niet uniek te zijn. Het gaat erom dat je kijkt naar de dingen die jij goed kunt en leuk vindt. Daaruit pik je datgene, het talent, waarin je uitblinkt ten opzichte van de andere dingen die je ook goed kunt. Wat zijn jouw talenten? En hoe kun je die meer inzetten in je werk?

2. Neem regie.
Veel mensen zijn na hun studie van de ene in de andere baan gerold. Daarmee hebben ze een aardige carrière opgebouwd. Toch knaagt het gevoel dat ze zelf weinig bewuste keuzes hebben gemaakt. Herkenbaar? Het is niet te laat om vanaf vandaag zelf je keuzes te bepalen! Organisaties verlangen bovendien in toenemende mate dat je zelf sturing geeft aan je loopbaan. Dus: pakken dat roer! Waar wil je naar toe? Zorg dat je geen speelbal wordt van de veranderingen in je organisatie. Trek je eigen plan en zoek naar kansen. Daarmee voorkom je dat je weer het gevoel krijgt dat de stappen in je loopbaan je overkomen zijn.

3. Maak je waarde zichtbaar.
Als je niet laat zien wat je te bieden hebt, hoe moeten anderen je dan helpen om het werk te doen dat jou gelukkig maakt? Profiteer van de voordelen die bijvoorbeeld LinkedIn of andere social media je bieden om je loopbaan te sturen. Ook als je op dit moment niet buiten de deur naar een nieuwe baan zoekt. Zorg voor een optimaal profiel dat de waarde die je te bieden hebt zichtbaar maakt. Zet je talenten en de taken die je het leukst vindt prominenter in je profiel. Word lid van groepen en neem actief deel aan discussies om jouw vakmanschap, visie op je vak en persoonlijkheid te laten zien. Er zijn talloze manieren om je waarde over te brengen. Laat die kansen niet liggen.

Naast het feit dat je aan andere zichtbaar maakt welke waarde je te bieden hebt moet je uiteraard niet vergeten om ook aan je huidige baas te laten zien wat je waard bent. Het is niet erg om een een gesprek aan te vragen om aan te geven welke goede zaken je opgestart of afgerond hebt voor zijn bedrijf! Als jouw waarde zichtbaar wordt zal je ook meer op waaarde geschat worden en dat leidt hoogstwaarschijnlijk per direct tot meer werkplezier.

4. Laat jezelf zien.
Om je loopbaan te sturen moet je zichtbaar en vindbaar zijn. Ook hier geldt dat dit ook van waarde is als je niet nu direct buiten de deur zoekt naar een nieuwe baan. De arbeidsmarkt is enorm veranderd. Daardoor zullen we met z’n allen vaker en sneller van baan wisselen. Via Social Media kun je vandaag beginnen met het opbouwen, uitbreiden en onderhouden van je netwerk. Twitter biedt hiervoor laagdrempelige mogelijkheden. Zorg dat de relevante personen je kunnen vinden, op de voor jou relevante plekken. En dat het beeld dat van jou ontstaat uit je social media gedrag klopt met je expertise en wat je wilt bereiken. Volg vakgenoten, organisaties die je aanspreken en belangrijke informatiebronnen in jouw vakgebied. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kun je hierop inspelen.  Deel relevante artikelen uit je vakgebied zodat je duidelijk laat zien “waar je van bent”.

5. Krijg wat je verdient!
Dit is een heikel punt in crisistijd en toch: zorg dat je financieel gewaardeerd wordt voor wat je bijdraagt. Onderhandel voor het salaris dat je ook echt verdient. Wist je trouwens dat mannen daar over het algemeen een stuk beter in zijn dan vrouwen? ‘Wij’ (en daar schaar ik mezelf in dit geval even niet onder, dus eigenlijk is het ‘Jullie’) zijn niet assertief genoeg. We zijn het niet gewend en vinden het vooral erg lastig. Maar wie van waarde is voor een organisatie mag daar gerust de juiste financiële waardering voor krijgen. Wie zich gewaardeerd voelt voor zijn bijdrage is meer tevreden over zijn werk.

1 gedachte over “In 5 stappen meer werkplezier en grip op je werk”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven