Werkruimte aan huis: tips voor een fijne werkplek aan huis

Werk en privé gescheiden houden, dat lukt misschien als je buitenshuis werkt. Maar als je thuis werkzaam bent merk je dat de dingen nogal snel door elkaar heen lopen. Soms lastig, maar ook vaak heel gezellig. Zo zit dochterlief hier regelmatig lekker te knutselen terwijl ik zelf aan het werk bent. En bovendien kronkelen er momenteel ook nog 4 snoezige kittens door het kantoor. Al die gezelligheid én productiviteit, daar moet je werkruimte aan huis natuurlijk wel geschikt voor zijn. In dit blog lees je mijn tips om thuis te zorgen voor een werkruimte waar je lekker hard kan werken, maar waar toch ook plek is voor gezelligheid op zijn tijd!

Werkruimte aan huis

Thuis werken, dat klinkt voor veel mensen als ideaal. Toch heeft het zowel voor- als nadelen. En bovendien moet je huis er natuurlijk ook voor aan bepaalde eisen voldoen. Maar als je over de juiste ruimte beschikt, kan thuis werken echt een uitkomst zijn. En nog gezellig ook!

Waar moet een werkruimte aan huis eigenlijk allemaal aan voldoen? Natuurlijk hangt het er deels van af wat voor werk je hebt. Maar er zijn een aantal universele dingen die alle werkende mensen goed kunnen gebruiken. Van licht tot gezelligheid op kantoor als het gaat om de kantoorinrichting! En dat is dan ook mijn streven voor ons nieuwe kantoorruimte!

werkruimte aan huis

Wat heeft een werkruimte aan huis allemaal nodig?

Wij staan op het punt om ons eigen kantoor aan huis eens flink aan te gaan pakken. Na de verhuizing had het kantoor niet direct prioriteit, maar nu beginnen mijn handen toch wel te jeuken. Wat gaan we allemaal met onze werkruimte aan huis doen?

Personal space & work space

Ten eerste verhuis ik mijn werkruimte naar een van de grootste kamers in huis 😉 . De vroegere schuur! Nu nog een donker hol, maar soon to be cosy.

Als je de mogelijkheid hebt, zorg er dan voor dat je lekker veel ruimte hebt om te werken. Dat werkt niet alleen prettiger maar ook efficiënter. Zorg voor voldoende opbergruimte, maar ook voor voldoende werkoppervlak. Zo wil ik in mijn nieuwe kantoor niet alleen een lange tafel waar aan gewerkt en gestudeerd kan worden, maar ook graag een knutseltafel voor mijn meisje. Zodat mijn eigen bureau niet steeds vol knutselspullen ligt, en zij ook alle ruimte heeft om gezellig in mama’s kantoor te knutselen. En voor knutselende meiden en bloggende moeders zijn er nog wel meer punten belangrijk in onze nieuwe werkruimte aan huis.

1. Werkruimte aan huis? Zorg voor voldoende licht!

Heel belangrijk in een werkruimte: voldoende licht. Als het even kan, dan is voldoende daglicht de beste optie. Zelf heb ik ervoor gekozen om de 2 garagedeuren die nu in mijn werkruimte zitten te vervangen door glazen puien. Volgende week worden ze geplaatst! Hierdoor komt er opeens enorm veel licht binnen – goed voor de productiviteit én concentratie. Ik hou enorm van licht in huis en merk altijd dat mijn humeur er direct op vooruit gaat met voldoende daglicht. Zeker tijdens donkere dagen.

Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om voor extra daglicht te zorgen in jouw werkruimte aan huis, zorg er dan voor dat je kantoor in ieder geval door middel van kunstlicht goed verlicht wordt (en liefst nog via een mooie lamp zoals bijvoorbeeld de Seletti apenlamp.

2. Sanitaire voorzieningen, een waterkoeler en lekkere koffie!

Zelf ontvang ik nauwelijks zakenrelaties of klanten aan huis. Heel soms komt er een klant thuis of worden er video opnames gemaakt, maar niet vaak. Is dat wel het geval, dan is het fijn als je ook aparte sanitaire voorzieningen hebt voor het zakelijke gedeelte. Denk aan een apart toilet, en bijvoorbeeld een keukenblokje. Laten wij nu net de mazzel hebben dat ook dat beschikbaar is in mijn werkruimte aan huis. Ook handig: een water cooler waarmee je je gasten (en jezelf) altijd een fris drankje kan aanbieden en uiteraard een uitstekende koffiemachine voor de lekkerste capuccino. Zelfs al komen er geen klanten over de vloer, dan nog is een goede kop koffie belangrijk 😉 .

3. Frisse lucht

Zorg er altijd voor dat je werkruimte goed geventileerd wordt. Frisse lucht is sowieso belangrijk, en zeker ook in je werkruimte. Zet regelmatig even een raampje open. En wist je dat planten ook de luchtkwaliteit verbeteren en de lucht zuiveren? O, en planten hebben nog een mooie bijkomstigheid… Ze maken het namelijk ook een stuk gezelliger!

betonvloer bewerken

4. Gezelligheid en een rustige basis!

Momenteel is de vloer in mijn nieuwe werkruimte aan huis nog een simpele betonnen garagevloer. Ik twijfel een beetje: gaan we echt iets anders op de vloer zoals laminaat, of hou ik deze vloer als ondergrond? Misschien nog verven met betonverf en het geheel afmaken met een mooi groot vloerkleed? Ik hou heel erg van de combinatie industrieel en hout en een betonnen vloer past daar uitstekend bij natuurlijk. Wat zou jij doen? Dat grote vloerkleed ga ik sowieso neerleggen. Sterker nog, ik krijg zojuist de bevestiging van Volero binnen dat hij verzonden is, woehoe. Laat ik jullie binnenkort meer over zien uiteraard!

Hoe het ook zij: zorg ervoor dat je werkruimte gezellig is en jouw aanspreekt. Het is echt wetenschappelijk aangetoond: mensen die zich prettig voelen op hun werkplek zijn een stuk productiever.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven