Ga je een nieuw matras kopen? Let dan op de garantie die je hebt!

Als je een nieuw matras gaat kopen, hoe zit het dan met de garantie op het matras, de omruilgarantie bijvoorbeeld en krijg je eventueel je geld terug? Ik onderzocht de garantie voorwaarden en omruilgarantie mogelijkheden van EMMA, Sleepfast, M line, Swiss Sense, Beter Bed, Morningstar en IKEA

Een nieuw matras kopen kan een hele happening zijn vind ik. Wij hebben al van meerdere merken matrassen gehad. Zelf gekocht, uitgeprobeerd voor een review, geprobeerd en geruild, noem het maar op.

Ik heb dan ook al de nodige ervaring opgedaan in het kopen van een matras en wil jullie graag eens bijpraten over de garantie die je kan verwachten bij de diverse partijen. Maar ook over de wettelijke garantie en wat sommige winkels nog éxtra doen voor je op het gebied van garantie en service.

Wat voor garantie heb je bij het kopen van een nieuw matras aan omruilgarantie of geld terug?

Het is helemaal afhankelijk van de winkel waar je je matras koopt of dat je recht hebt op een omruilgarantie, of misschien zelfs wel geld terug kan krijgen. Dat laatste gebeurt overigens niet vaak, omdat het product dan al gebruikt is. Maar er zijn een paar uitzonderingen tussen de matrassenleveranciers en daarover lees je hieronder ook meer.

Er zijn dus partijen (zoals deze bijvoorbeeld en deze) die je gewoon geld terug geven als je nieuw gekochte matras niet bevalt.

matras kopen welke wettelijke garantie heb je en welke omruilgarantie

Omdat er zoveel verschillen in zitten bij de diverse winkels soms ik hier graag alle informatie voor jullie op.

Wettelijke garantie bij aankoop nieuw matras

Laten we het eerst eens hebben over de wettelijke garantie die je op een nieuw te kopen matras hebt. Als blijkt dat je niet blij bent met de nieuwe aankoop voor je slaapkamer.

Want wat houdt die wettelijke garantie nu eigenlijk in? Nou, dat is allemaal niet zo simpel. Want in principe is de wettelijke garantie bedoeld om de consument te beschermen. Maar in Nederland is er geen wettelijke garantietermijn. Eigenlijk staat alleen maar vast dat een product moet bieden wat je ervan mag verwachten.

Ja, dat is lekker helder. Wat moet je daar nu mee? Niemand heeft dezelfde verwachtingen natuurlijk. Jij verwacht waarschijnlijk andere dingen van een heel goed matras dan je buurman.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je niets hebt aan een wettelijke garantie als je niet blij bent met een product. De wettelijke garantie op een matras heeft namelijk alleen betrekking op de deugdelijkheid van het matras, en niet op ‘hoe fijn hij ligt’.

Je hebt bijvoorbeeld garantie op naden die loslaten of veren die door de buitenkant van het matras steken. Maar niet zonder meer garantie op kuilvorming van een matras. Tenzij het heel ernstig is en je kan aantonen dat er niets vreemds mee gebeurd is.

Maar om een matras echt uit te kunnen proberen bestaat er tegenwoordig gelukkig ‘proefslapen’.

Proefslapen en omruilgarantie op een matras

Sinds dat er matrassen online verkocht worden is het proefslapen in het leven geroepen naast de garantie die al bestaat. Proefslapen is bedoeld om de koper het matras écht uit te laten proberen.

Sommige leveranciers van matrassen geven bijvoorbeeld 90 dagen omruilgarantie, anderen 100 dagen of soms zelfs nog meer. Ook wel 100 dagen gratis proefslapen genoemd.

Het proefslapen is dus een totaal andere ‘garantie’ dan de wettelijke garantie. Het gaat er niet om of het matras goed gemaakt is, maar je kan uitproberen of jij lekker ligt op dit matras.

Nu gaan we eens even kijken wat de verschillende matrassen leveranciers bieden aan garantie.

garantie op IKEA matrassen
Bron: IKEA

Garantie IKEA matrassen

IKEA geeft op haar website aan dat ze 25 jaar garantie geven op diverse matrassen die zij leveren. Deze garantie is ook weer gebaseerd op eventuele defecten die zouden kunnen optreden. Ze geven namelijk garantie op:

  • Lattenbodems
  • Het houten frame en de veren van matrasbodems
  • De veren in binnenveringsmatrassen
  • De schuimlaag in schuimmatrassen
  • De latexlaag in schuim- en latexmatrassen

Er wordt bijvoorbeeld geen garantie gegeven op eventuele kuilvorming (deze wordt overigens bijna altijd uitgesloten van de garantie van leveranciers).

Daarnaast moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen om voor de garantie in aanmerking te komen. Om te beginnen moet je de originele kassabon bewaren. 25 jaar lang dus, wil je gebruik kunnen maken van de garantie als je een nieuw matras bij de IKEA koopt.

Daarnaast moet je de eerste eigenaar zijn van het matras, de garantie is niet overdraagbaar. Verder wordr er het een en ander uitgesloten van de garantie zoals gebruikssporen, normale slijtage (wat is normaal?) en gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen en dergelijke/

Let op: niet op alle matrassen van de IKEA wordt bovenstaande garantie gegeven.

Als laatste heeft IKEA wél een 90 dagen omruilgarantie, maar óók de mogelijkheid om je geld terug te krijgen. In de garantievoorwaarden staat het wel een beetje onduidelijk beschreven. Als je na een maand niet tevreden bent dan kan je de boel omruilen of je geld terugkrijgen. Maar je hebt 90 dagen de tijd om te testen?

Hier vind je de pdf met alle voorwaarden van de IKEA garantie op matrassen

garantie m line matras

Garantie M line matras

Wij slapen momenteel zelf op een M line matras en daar heb ik ook een review over geschreven. M line zelf geeft -naast de wettelijke garantie- een 100 dagen omruilgarantie.

Hartstikke fijn natuurlijk en voor ons was deze garantie niet eens nodig want wij vinden de M line boxspring heerlijk slapen.

Bestel je bij M line zelf, dan heb je wél de omruilgarantie, maar worden er ook kosten van € 75,00 in rekening gebracht in verband met administratie en transport.

Bestel je je M line matras hier, dan heb je niet alleen de omruilgarantie (gratis), maar ook een geld terug garantie. Daarnaast worden er géén kosten in rekening gebracht bij het omruilen of retour geven van het matras en wordt het gratis geleverd én gehaald!

Wat uiteraard erg fijn is, want M line zit wel in het hogere segment qua kwaliteit (en prijs) niet alleen qua M line boxspring maar ook met betrekking tot de matrassen.

Garantie EMMA matras
Bron: EMMA

Garantie EMMA matras

Ook de garantie bij het EMMA matras is interessant te noemen.

Je mag 100 dagen proefslapen op het matras. Bevalt het niet? Dan krijg je je geld terug. Ze gebruiken dus eigenlijk de omruilgarantie niet als je een nieuw matras koopt, want je krijgt gewoon altijd je geld terug. Daarmee kan je natuurlijk weer een ander matras kopen bij EMMA als je wilt.

Indirect is het dus wel een omruilgarantie, maar ze werken alleen met geld terug.

Dat is misschien een voordeel, maar het betekent wel dat je – als je toch een ander EMMA matras wilt proberen- je zelf eerst moet voor investeren. Je krijgt het geld namelijk pas terug als ze het matras retour hebben genomen, maar jij wilt natuurlijk niet zonder matras zitten dus moet je van te voren wel een nieuw matras (met nieuwe garantie) hebben besteld.

Voordeel is wel dat het matras gratis geleverd én opgehaald wordt.

Morningstar matrassen en hun garantie
Bron: morningstar matras

Morningstar matrassen en hun garantie

Luc slaapt op een Stellar matras van Morningstar. Hij is hier zelf heel tevreden over en ook hier hebben we geen gebruik hoeven te maken van de omruilgarantie die ze bieden. Na 100 dagen proefslapen is Luc nog net zo enthousiast als in het begin.

De voordelen als je je matras bij Morningstart koopt?

  • Je oude matras mag gratis retour gegeven worden
  • Je matras wordt gratis bezorgd én je krijgt je geld retour als het matras niet bevalt

Meer informatie over Morningstar vind je hier

de omruilgarantie van Beter Bed
Bron: Beterbed

Omruilgarantie Beter Bed om je matras te ruilen

Beter Bed heeft ook een omruilgarantie. Hier zijn echter wel de nodige voorwaarden aan verbonden.

Een van de voorwaarden bij het kopen van een matras met deze garantie is bijvoorbeeld dat het matras maar eenmalig omgeruild mag worden.

Daarnaast ruilen ze uitsluitend onbeschadigde en schone matrassen om. Dat vind ik een beetje een wazige regel. Want welk matras is nog ‘schoon’ na 90 dagen? Dat hangt een beetje af van hoe je schoon definieert, of niet?

Wil je gebruik maken van de omruilgarantie van Beter Bed, dan betaal je sowieso € 60,00 voor het omruilen van het matras bij je thuis. Wat dat betreft zijn er dus zeker winkels die betere voorwaarden hebben.

Meer informatie vind je bij Beter Bed op de website.

Omruilgarantie Swiss Sense
Bron: Swiss Sense

Omruilgarantie Swiss Sense

Swiss Sense heeft soortgelijke garantie voorwaarden als Beter Bed. Ook hier betaal je € 60,00 als je je nieuw gekochte matras na 90 dagen proefslapen toch graag wilt omruilen.

Hou er ook rekening mee dat ze bij Swiss Sense de omruilgarantie alleen geven als je een matras hebt gekocht naar aanleiding van een slaapadvies in de winkel of een online slaapadvies via een adviseur van Swiss Sense.

Hier vind je meer informatie over Swiss Sense

Matras garantie

Een matras garantie is dus lang niet bij ieder bedrijf gelijk. Op het moment dat je een nieuw matras (online) koopt is het dan ook belanrijk dat je deze voorwaarden per winkel goed bekijkt. En dat je ons blog gelezen hebt.

Standaard geven de meeste leveranciers 10 jaar garantie op een matras, maar er zitten dus altijd haken en ogen aan. En deze garantie is een heel andere dan de omruilgarantie aangezien die dus alleen gaat over de deugdelijkheid van je matras.

Mocht je na een half jaar vinden dat je matras niet lekker slaapt, dan kan je geen gebruik meer maken van de omruilgarantie, maar ook niet van de standaard garantie van een beddenleverancier als het matras verder gewoon in orde is.

Hoe lang kan je een matras gebruiken?

Het advies is om een matras iedere 10 jaar te vervangen. Het is niet zo dat een matras al na 10 jaar helemaal ‘op’ is. Afhankelijk van de kwaliteit van het matras natuurlijk, maar de meeste matrassen zijn ook na 10 jaar nog te gebruiken.

Alleen op het gebied van hygiëne wordt er niet voor niets 10 jaar aangegeven. Want hoe schoon je ook bent… matrassen komen vol te zitten met stof en mijt dat je er niet meer goed uitkrijgt.

Voor je eigen gezondheid is het dus niet overdreven om na 10 jaar weer eens een nieuw matras te kopen.

Je oude matras retour inleveren bij bestellen nieuwe

Dat is niet altijd interessant. Beter Bed geeft bijvoorbeeld op hun website aan dat ze hier een recycle service voor hebben, maar deze is niet gratis!

Nu is het wegbrengen van een matras nooit gratis, ook niet als je hem naar de stort brengt, maar zoveel als je bij Beter Bed ervoor moet betalen kost het bij onze stort in ieder geval niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven