Wie zoet is……

Sinds begin dit schooljaar ben ik één dag per week werkzaam als overblijfouder. Na een telefonische intake waarbij mij de ins en outs van de tussenschoolse opvang duidelijk werden gemaakt en het overleggen van een bewijs van goed gedrag kon ik starten aan deze nieuwe loopbaan.

Al snel bleek dat, naast het algehele welbevinden van de kinderen, vooral beweging tijdens het overblijven een belangrijke rol speelt. Tenzij het pijpenstelen regent, brengt een gemiddelde overblijver naar volle tevredenheid de helft van de pauze op het schoolplein door. Twee van de vijf overblijfkrachten houden toezicht op de oudere kinderen, nog eens twee houden de kleintjes in de smiezen en de laatste draagt zorg voor opgeveegde lokalen en een propere keuken.

In overleg verschijnt iedereen om toerbeurten voor een andere groep. Maar omdat ik vooralsnog word vergezeld door een driejarige, sta ik vaak ingedeeld bij de jongere kinderen. Bijkomend voordeel hiervan is dat Zoon op deze manier alvast went aan zijn toekomstige omgeving en klasgenootjes. En zij aan hem. Over een half jaar mag hij beginnen aan zijn schoolcarrière en ik wens vurig dat hij dan in staat is om langer dan twee minuten stil te zitten en het volume van zijn stemgeluid in te perken. Hij laat zich momenteel niet bepaald de kaas van het brood eten, maar dat is dan ook niet toegestaan.

Een aantal vier- tot zesjarigen heeft wat moeite de inhoud van hun brooddoosje leeg te krijgen, maar met wat persoonlijke aandacht komen ze een heel eind. Na afloop zijn de tafels bezaaid met kruimels, gemorst drinken en hagelslag. Soms vraag ik mij af of de ouders expres kleine plakkerige zoetigheden op het brood strooien, maar zorgelijker zijn de ladingen snoep die in de lunchtrommels gepropt worden. Taak van ons overblijfkrachten om de suikerinname iets te beperken…

Anderhalf uur na aankomst vertrekken Zoon en ik huiswaarts, waar ik de televisie inschakel en onderuitgezakt met de benen op tafel en een bord op schoot, mijn dik met chocoladepasta besmeerde boterhammetjes naar binnen werk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven