Wijn en kaas, wijn en taart of wijn en chocolade; wat kies jij?

De combinatie wijn en kaas kent iedereen wel toch? Maar heb jij ook wel eens wijn met iets anders gecombineerd? Tijdens de Fine Food Experience in Amsterdam werden mijn smaakpapillen tot het uiterste getest met Gallo wijnen en heb ik een aantal nieuwe combinaties uitgeprobeerd. Dat smaakt naar meer 😉 .

Ik kan me scharen onder de groep vrouwen die wijnliefhebber zijn, dat weten jullie ongetwijfeld van me. Maar ik ben geen enorme wijnkenner. ‘Vroeger’ riep ik altijd dat alle wijntjes wel prima waren, maar inmiddels heb ik mijn tong mogen strelen met aardig wat verschillende soorten en merken wijn en heb ik mijn duidelijke voorkeuren.

En voor je het weet sta ik als een heuse ‘foodie’ foto’s te maken van een glas wijn (in plaats van dat ik aan het drinken ben). Foto genomen door fotograaf Chris van Houts

Wijn en kaas vind ik heerlijk, maar wijn en taart is óók lekker!

Dat wijn en kaas goed combineren daar ben ik ‘uiteraard’ al langer van op de hoogte. Je kan mij eigenlijk niet blijer maken dan met een lekker wijntje en een blokje kaas in de avond. Of in de middag, ook goed 😉 . Maar verder dan een kaasje, een toastje of een chipje kom ik eigenlijk niet als ik een wijntje drink. Nou ja… een bitterbal gaat er dan natuurlijk ook wel in.

Toch heb ik me niet eerder verdiept in het pairen van wijn en food. Totdat ik op uitnodiging dus deelnam aan de Fine Food Experience in mijn favoriete stad.

Gallo wijnen combineren met zoet en hartig

Erik Heijkamp is sommelier en gaat met ons mee op pad om ons te verrassen met allerlei combinaties op het gebied van wijn en food. Al wandelend door de Jordaan doen we verschillende leuke food winkeltjes aan waar we een specifieke Gallo wijn combineren met -een deel van- het assortiment van de foodshop. Ik neem de lekkernijen graag even met je door.

White Zinfandel Gallo wijn gecombineerd met een zoet taartje

Petit Gâteau pâtisserie

In deze pâtisserie maken ze de allerlekkerste taartjes. Geen wijn en kaas dus, maar wijn en taart. Kom je uit Amsterdam of omstreken dan ken je deze food winkel ongetwijfeld al. Ken je de lekkere taartjes, macarones en andere zoete specialiteiten van Petit Gâteau nog niet? Dan kan ik je zeker aanbevelen eens een kijkje te gaan nemen. Ze leveren niet voor niets aan veel horeca bedrijven in de regio.

De kleine eenpersoonstaartjes die geserveerd werden tijdens onze Food Experience zagen er niet alleen verrukkelijk uit, zo smaakten ze ook. Alhoewel ik zelf de chocolade variant niet geproefd heb, maar het taartje met de frambozen was echt subliem.

Deze lekkernij werd geserveerd met de White Zinfandel, een fruitige wijn met kersen en frambozensmaak. Geen wonder dat hij zo extreem goed combineerde met mijn frambozentaartje. Om van te watertanden toch?

Wijn en taart, de Gallo wijn White Zinfandel combineert uitstekend met een zoetig taartje

Deze wijn combineert niet alleen met iets zoetigs, maar ook met een heerlijke pasta pesto en iets van zeevruchten. Wil je toch graag een wijn met een stukje kaas dan kan je beter een andere wijn van Gallo proberen.

Wijn en kaas; verrukkelijk!

Goed, wijn en kaas gaan perfect samen, maar als je dan nog wat achtergrondinformatie krijgt van een sommelier én een enorm gepassioneerde kaasliefhebber, dan wordt het nóg lekkerder.

Wijn en kaas

Bovenstaande kaasjes proefden we bij Bourgondische lifestyle in de Jordaan en de eigenaar Rene Koelma verstaat zijn vak. Nu zijn deze kaasjes wellicht ‘gangbaar’, maar Rene zou geen kaaskenner zijn als hij ons niet ook een scherpere kaas zou voorschotelen.

De Zwaluwgekwetter en Compté Fort Zuidwijkermeer kaas dronken we met een Gallo Chardonnay en de Gallo Sauvignon Blanc kwam samen met een stukje Blaue Kornblomst en Chevre Charolais. Ik hou echt wel van kaas, maar zal zelf niet zo snel een ‘aderkaasje’ pakken, iets te scherp naar mijn zin. Alleen deze Kornblomst uit Denemarken vond ik toch wel heel erg lekker, de smaaksensatie tussen deze wijn en de kaas was in ieder geval uitdagend en zeer op zijn plek.

Sauvignon blanc Gallo wijn en kaas combinatie met een geitenkaasje en aderkaas

Mocht je eens in de buurt zijn van een van zijn winkels (amsterdam, Beverwijk en Zuidwijkermeer), dan raad ik je zeker aan hun assortiment te checken.

Terre Lente Amsterdam met eigenaar Luigi Pucciano

Wijn combineren met Italiaanse producten

Bij Terre Lente genieten we van de combinatie van rode Gallo wijnen met een lekker Italiaans hapje erbij. Eigenaar Luigi Pucciano is van oorsprong architect maar heeft zijn voorliefde voor Italiaanse producten laten spreken door als ondernemer een winkel te beginnen met overheerlijke producten uit het Zuid-Italiaanse Calabrië.

wijn en kaas en bruchetta

We proefden hier twee lekkere rode wijnen van Gallo (mijn favorieten), de Merlot en de Cabertnet Sauvignon. Deze wijnen werden gecombineerd met een bruschetta met lardo en kastanienhoning en een bruschetta met overheerlijke capocollo. Lekker genieten dus.

Na een aantal combinaties van wijn en kaas en ham arriveren we bij de vierde stop waar we weer wijn met een zoet hapje gaan proeven.

Gallo Moscato wijn combineert heerlijk met bonbons

Puccini Bomboni, voor als je écht van chocolade houdt

Ik heb inmiddels ‘geleerd’ dat niet alleen wijn en kaas lekker is, maar ook dat wijn en zoet heel goed samen kunnen gaan. Zonder twijfel nam ik dan ook een hapje van mijn overheerlijke chocolade bonbon gevolgd door een slok Moscato van Gallo Family Vineyards. Deze laatste is een zoete wijn, waar ik normaal gesproken mijn neus voor ophaal. Maar door de combinatie met de nog zoetere walnoot bonbon wordt het geheel toch een klein feestje.

Moscato wijn en bonbons

Bij Puccini Bomboni houden ze van écht goede chocolade. Met enorm veel aandacht en geduld worden hier de lekkerste bonbons in Amsterdam gemaakt. Je vindt hier dan ook de meest bijzondere combinaties in de bonbons. Van citroengras tot gember en van rum tot cointreau, je kan het zo gek niet bedenken of hier maken ze er een verfijnde lekkernij van.

Bij Keizer Culinair sloten we onze Food Experience af door nog een glaasje van onze favoriete Gallo wijn van die dag te drinken. Deze kookschool biedt kookworkshops aan waardoor je met meer plezier in de keuken zal staan en met een groter gemak de heerlijkste gerechten op tafel kan zetten.

Conclusie Food Experience Amsterdamse foodshops en Gallo

Al met al heb ik genoten van deze heerlijke middag met wijn, kaas, taart, ham en chocolade. Er was één groot nadeel…. ik moest nog met de auto naar huis …. ik heb dus ook inimini slokjes geproefd van alle heerlijke wijnen van Gallo 😉 . Gelukkig kon ik het thuis nog eens dunnetjes overdoen.

Woon in je Amsterdam of omstreken? Dan zijn bovenstaande delicatessenzaken stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken en te genieten van al het lekkers wat ze te bieden hebben.

Gallo wijnen, een klein stukje geschiedenis

De Gallo wijnen komen uit Californië. Twee broers van Italiaanse afkomst, Ernest en Julio Gallo – zijn in de leeftijd van begin twintig Gallo Family Vineyards gestart om hun liefde voor heerlijke wijnen in actie om te zetten. Inmiddels zijn we 80 jaar verder en behoort Gallo wijnen tot een van de grootste wijnproducenten van Amerika. Gallo wijnen worden gezien als ‘makkelijke’ wijnen. In hun huidige assortiment zitten 9 ‘gewone’ wijnen en 2 Gallo Spritz wijnen.

Gallo wijnen vind je ook bij een supermarkt bij jumbo in de buurt, ze liggen namelijk onder andere bij de Jumbo, de Plus, de Coop en Dirk. Uiteraard kan je ze ook online vinden.

Wie van jullie is er Gallo fan?

aLTIJD GOED: WIJN ALS CADEAU

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven