Wijn en vrouwen; kenner of geen kenner… genieten zullen we!

Wijn? Ik ben er dol op. Wijn en vrouwen gaan sowieso goed samen. Rood, wit of rosé. Ik lust het allemaal even graag. Inmiddels heb ik mijn voorkeuren. Een groot verschil ten opzichte van vroeger, toen dronk ik voornamelijk bier. Meters bier! Daarna begon ik langzaam aan met zoete witte wijn. Welke vrouw niet? Met heel veel ijs. Door de jaren heen werd de wijn die ik dronk steeds droger en de frequentie van wijn drinken hoger. Maar dat is ‘moeder eigen’. No worry’s. Ik drink vooral bij gelegenheden en niet dagelijks, een lidmaatschap van de AA is niet nodig. Maar wijn en vrouwen is gewoon een uitstekende combi. Vooral bij mij.

Wijn heb ik leren drinken. Maar wat is nu lekker en waar let je op. Eerlijk? Ik weet het nog steeds niet zo goed. Ik vind een wijntje lekker of niet, of deze nu €4,50 kost of een tientje. Beetje bij beetje leer ik over wijn. En dat is erg prettig. Drink jij wel eens een wijntje? En ben je een kenner? Of ben jij het niet eens met de stelling dat wijn en vrouwen zo goed samen gaan?

wijn en vrouwen

Hoe doen vrouwen wijnkennis op?

Maar hoe leer je over wijn? Je kunt natuurlijk de wijnalmanak doorspitten. Maar leuker (en lekkerder) zijn wijnproeverijen. Zo heb ik de eerste tips en tricks jaren geleden verkregen op een bijzonder gezellige wijnproeverij. Deze werd georganiseerd door een oude kroegvriend. Hij is fervent wijnliefhebber en postte op Facebook regelmatig enthousiaste berichten over de heerlijkste wijnen. Samen met mijn BFF gingen we op zijn proeverij af.

Voor we daadwerkelijk gingen proeven hadden we al twee weelderige witte wijntjes achter de kiezen. Een mooie presentatie over wijn, lekkere wijntjes in combinatie met heerlijke hapjes en veel oude bekenden zorgden voor een perfecte avond. Er lagen lijsten klaar met kenmerken van de wijnen. Aan ons om te noteren welke kenmerken we roken en proefden. Het “bewust” drinken heb ik hier geleerd. Niet zo maar weg klokken, maar de smaken proberen te definiëren. Dat kunnen wij vrouwen best.

Wijn en vrouwen, gedeelde interesse

Wijn heeft mijn interesse. En gelukkig heb ik een paar vriendinnen die deze interesse delen. Onder het genot van een wijntje zien wij regelmatig hoe onze kroost zich kostelijk vermaakt. In het zonnetje in de tuin of bij het strandbad. Maar ook als het pijpenstelen regent trekken we gerust een flesje open. Dan proosten we met een glaasje rood op de zonneschijn die na de regen komt. En nee… onze gesprekken gaan niet alleen over de kinderen. Er wordt gepraat over wijnen (tuurlijk) en we tippen elkaar als we weer eens een lekkere fles gevonden hebben.

Wijnproeverij in het dorp

Zo tipte een vriendin me ook voor een wijnproeverij. De lokale delicatessenwinkel hield onlangs hun jaarlijkse een wijnproeverij. Enthousiast als we zijn, schreven we ons in. Helemaal leuk. Lekker wijntjes proeven op een doordeweekse avond. We hadden er zin in, tot de paniek lichtelijk toesloeg. Op de wijnlijst, die ons vooraf keurig werd toegestuurd, stonden maar liefst 55 wijnen vermeldt. What? Ik weet dat wijn en vrouwen goed samen gaat, maar zo goed?

We besloten op tijd te gaan. Want 55 wijntjes proeven was -zelfs voor ons- wel heel erg veel. Bij binnenkomst werden wij hartelijk ontvangen en werd ons duidelijk (thank God) dat we heus niet alles hoefden te proeven. Wisten wij veel. Die lijst was ter voorbereiding. Daarop kon je per wijnhuis je favoriete merken, wijnen of druiven bekijken en vooraf bepalen welke wijnen je wilde proeven. Ieder wijnjaar is tenslotte weer anders.

Lees ook: drink rode wijn en heb veel seks

Hoe vrouwen een wijnproeverij ‘aanvliegen’

Mijn vriendin en ik besloten vooraan te beginnen. De man van het wijnhuis was druk bezig dus besloten we zelf vast onze glazen te vullen. Dat kunnen wij. En op een wijnproeverij droogstaan is ook niet de bedoeling, toch?

Een keurig glas overheerlijke prosecco gleed door onze keeltjes. Zooo lekker! We namen nog een slok en besloten even aan te kijken hoe onze medeproevers dit deden. Snel viel ons op dat ons glas aan de volle kant was. Een klein slokje om te draaien, ruiken en proeven bleek voldoende. Oké! Dan weten we dat voor een volgende keer. We bespraken onze tactiek en startten bij wijnhuis 1 met de witte wijnen. Vervolgens zouden we bij wijnhuis 2 verder gaan met rood. Zo doen vrouwen dat. Plannen. Per fles zouden we bekijken wat ons aanstond. We gingen hierbij vooral af op het uiterlijk van de fles. Zeg nu zelf, een mooie fles is ook leuk.

Zo gezegd zo gedaan. Tijdens onze proeftocht spraken medeproevers ons aan en informeerden naar onze voorkeuren. In het begin stelde we ons bescheiden op. We knikten slechts voorzichtig en lieten hen het woord voeren. Naarmate de avond vorderde, deelden wij steeds meer onze eigen mening. Zo goed gaan wijn en vrouwen samen. We noteerden onze bevindingen op de wijnlijst en zorgden dat we tijdig neutraliseerden. Met een glaasje water en een broodje. Tuurlijk.

Volop aan de Wijn jargon

De witte wijntjes waren geproefd en nu stonden wij bij wijnhuis 2. Voor de rode varianten. Scharrelden we in het begin nog een beetje verlegen rond. Inmiddels stonden wij honderduit te kletsen met de wijninkopers en vlogen de wijntermen uit onze mond. We proefden niet altijd hetzelfde wat de wijnkenners proefden. Ook weet ik niet meer exact welke druif waar vandaan kwam. Maar dat had vast meer met aantal geproefde wijntjes te maken dan met de enthousiaste verhalen van de wijninkopers.

We proefden op hout gelagerde wijnen, kruidige en krachtige wijnen maar ook volle wijnen met zachte afdronk. Robuuste, frisse en fruitige. Geloof me, we did it all! Ondertussen konden we elkaar niet aankijken omdat we anders de slappe lach zouden krijgen. Want eerlijk is eerlijk, we wisten nog lang niet alles van wijnen, maar door de alcohol konden we heel goed doen alsof.

Uiteindelijk hebben we 23 verschillende wijntjes geproefd. We proefden wel degelijk verschil in de wijntjes. Grote verschillen. Sommige vonden we echt niet zo smakelijk, maar er waren er ook bij die echt verrukkelijk waren. Voorlopig ben ik nog niet uitgeleerd over wijn: wijnen combineren met lekker eten, dat staat ook nog op mijn wijn workshop lijstje.

Lees ook: antikaterpil op de markt, werkt dit nu wel of niet?

De beleving van wijn en vrouwen

Met rode koontjes fietsten we na een hele gezellige en leerzame avond weer huiswaarts.

Onze conclusie van deze goed georganiseerde en gezellige avond was dat je bewuste slokjes moet nemen van je wijn. Je moet er van genieten. Bij voorkeur met wat lekkers erbij. Kaasje, worstje, broodje. De combinatie van wijn en vrouwen is goed, maar vergeet niet dat de combinatie van wijn en eten ook belangrijk is. Minstens zo belangrijk zijn overigens de sfeer en het gezelschap. Samen met je grote liefde aan een prachtig meer in Italië. Samen met je vriendin tijdens een heerlijke high wine. Of gewoon gezellig met een groepje moeders, ondertussen kijkend naar de kinderen die aan het disco-zwemmen zijn.

Je moet tenslotte zelf de slingers ophangen in het leven. Maar met een goede fles wijn erbij hangen ze gewoon veel mooier! En we hebben nog een tip voor alle wijnliefhebbers: met de wine tumbler blijft je wijntje héél lang op temperatuur. Maar voor die tijd heb je hem vast al op 😉 .

Proost!

Altijd goed: wijn als CADEAU

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven