Lezersvraag: Wil ik wel 32 uur werken, of vind ik dat teveel ?

ingezonden vraag voor onze loopbaancoach Marloes:

Hallo,

Onlangs heb ik een gesprek gehad voor een pittige functie als directiesecretaresse. Het is voor minimaal 32 uur per week. De functie lijkt me heel uitdagend maar ik hik tegen het aantal uur aan. Dit komt o.a. door het feit dat ik nu fulltime thuis ben en het gevoel heb dat ik er na school echt kan zijn voor mijn kinderen. Terwijl ik aan de andere kant merk dat ik ongedurig word van het geen werk hebben en alleen met de kinderen bezig zijn. Ik vind alleen het uiterste van geen werk naar zeker 32 uur best fors. Nu heeft de organisatie aangegeven dat ik eerst maar goed moet nadenken of ik er echt voor wil gaan. Tja en daar zit ik dan met een gigantische tweestrijd. Heb jij wellicht een advies geheel objectief waarbij de voor- en nadelen belicht worden?

Bij voorbaat dank!

Natascha


Beste Natascha,

Bedankt voor je vraag. Ik begrijp goed dat je in dubio staat over wat je nu moet doen. Helaas is dit een keuze die niemand anders voor je kan maken. En omdat iedere moeder een andere visie heeft op het combineren van werk en gezin, kan ik je geen objectief voor- en tegenlijstje geven.

In dilemma’s als deze loop je vast omdat er verschillende waarden spelen die belangrijk voor je zijn. Je waarden bepalen hoe je de wereld ziet, waar je voor staat, wat je belangrijk vindt en wat je echt niet op wilt geven in je leven. Ze bepalen voortdurend wat je denkt en hoe je handelt.

Wanneer er, zoals in jouw situatie, verschillende waarden botsen, lijkt het haast onmogelijk om een keuze te maken. Dan kan het helpen om je waarden eens nader te bekijken. Bij waarden kun je dan denken aan bijvoorbeeld zekerheid, gezondheid, zorgzaamheid, balans, persoonlijke groei, verantwoordelijkheid etc. Zie bijvoorbeeld http://www.123test.nl/persoonlijke-waarden-test/ voor meer waarden. Ook in de bibliotheek kun je veel loopbaan-boeken vinden waarin lijsten met waarden opgenomen zijn.

Schrijf alle waarden die belangrijk voor je zijn op. Selecteer nu de 10 belangrijkste. Prioriteer ze vervolgens van 1 tot 10. Welke waarde is het allerbelangrijkste voor je? Vóór alle andere? Welke is vervolgens het belangrijkst? En ga zo door tot je een top 10 hebt.  Je kunt nu kijken welke waarden in het spel zijn bij de keuze die je nu moet maken. Als je trouw blijft aan jouw waarden top 10 zul je een keuze kunnen maken.  Dit is geen eenvoudige opgave. Zoek hulp van een vriend of vriendin die je kritische vragen kan stellen maar wel objectief blijft. Zoek zo nodig hulp van een loopbaanprofessional.

Bedenk verder dat de huidige arbeidsmarkt veranderlijker is dan ooit. De baan die er nu ligt, kan er over een paar maanden anders uit zien of zelfs niet meer bestaan. Wellicht is het op een later moment bespreekbaar om minder uren te gaan werken. Voor nu lijkt het me dat ze vasthouden aan die 32 uur. Dat maak ik op uit jouw opmerking dat ze van je gevraagd hebben om goed na te denken over of je dit wilt. Breng je waarden in kaart  en bespreek de te maken keuze met je eventuele partner. Als je nu fulltime thuis bent en 32 uur gaat werken, helpt het je als je weet dat de zorg voor de kinderen goed geregeld is. Je partner zal dan ook achter je keuze moeten staan.

Marloes Halmans is loopbaancoach en geeft professioneel advies aan oa onze werkende moeders. Heb jij ook een vraag voor Marloes? Mail ons dan zodat zij ook jou van een professioneel advies kan voorzien.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven