Winst maken als zzp’er: samenwerken is belangrijker dan je denkt

Wanneer je als ZZP’er werkt, of als eigenaar van een MKB bedrijf, dan heb je als belangrijkste prioriteit: winst maken als bedrijf. Of je nu blogger bent, zoals wij, of gastouder. Als er te weinig geld binnenkomt kan jouw ‘kindje’ niet voortbestaan. En dus timmer je continu aan de weg. Wat jij en jouw bedrijf ook doen: er moet geld binnenkomen. En daarvoor is één ding heel belangrijk: samenwerken. Want in je eentje kom je er niet. Je verdient geld mét, en aan anderen. Wanneer je samenwerkt maak je jouw bedrijf sterker. En in dit blog lees je meer over hoe je dat aanpakt.

winst maken

De baas zijn en winst maken

De baas zijn, dat klinkt veel mensen als goud in de oren. Je bepaalt je eigen werktijden, je werklocatie, en ga zo maar door. Toch houdt het natuurlijk veel meer in dan dat. Zelf een bedrijf runnen, dat brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je bedrijf opbloeit. En gaat lopen als een “geoliede machine”.

Als je ook nog eens personeel krijgt, brengt dat helemaal extra verplichtingen én verantwoordelijkheden met zich mee. Voor jezelf beginnen? Nobody said it was easy.

ZZP’ers voelen meer spanning (zowel op het werk als thuis) dan werknemers

Winst maken als bedrijf: hoe doe je dat?

Grote bedrijven hebben hun verdienmodellen al opgesteld. En daar handelen ze dan ook naar. Dus wat rest jou, als MKB’er? Inderdaad: precies hetzelfde. In dit artikel vind je tips om jouw bedrijfsplan op te stellen, aan je marketing te werken en je relaties te onderhouden. Want het is allesbehalve makkelijk om voor jezelf te beginnen. Winst maken als bedrijf is zeker geen piece of cake tegenwoordig.

Wij kunnen je ook geen gouden tip leveren waarmee winst maken als bedrijf bijna vanzelf gaat. Slapend rijk worden is geen reeël uitgangspunt, je zal er voor moeten werken. Het blijft een uitdaging. Maar er zijn wel bepaalde handvatten en die vind je hieronder.

1. Stel doelen om winst te maken

Misschien wel het allerbelangrijkste als je je eigen bedrijf hebt: waar werk je naartoe? Wat zijn je doelen? Bepaal wat jij met je bedrijf wilt bereiken. Onderschat jezelf niet; met ambitieus zijn is niks mis! Maar zorg er wel voor dat je doelen ook haalbaar zijn. Door hard te werken, welteverstaan. Naast dat je doelen stelt is het ook belangrijk dat je het opschrijft. Op zo’n manier dat je er dagelijks naar kan kijken.

Stel jezelf zowel financiële doelen, als praktische doelen. Hoeveel klanten wil jij het komende jaar hebben? En hoeveel omzet zou daaruit voort moeten vloeien? Zet alles op papier: dit zijn de handvatten rondom jouw bedrijfsdoelen om winst te maken. Regel daarnaast een zakelijke rekening. Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar schijnt wel een duidelijker licht op jouw omzet doelen en brengt het maken van winst dan ook weer een stapje dichterbij.

2. Werk aan je marketing

In de huidige economie staat niemand alleen. Iedereen werkt met elkaar samen. Een groot onderdeel van winst maken is dus zorgen dat je bekend bent. Hoe meer klanten en samenwerkingspartners je hebt, hoe groter jouw marktaandeel zal worden. En als ZZP’er of MKB’er kan je altijd extra naamsbekendheid gebruiken. Hoe bereik je dat? Werk aan je marketing!

Dat reclame belangrijk is weet menig ondernemer ondertussen wel. Maar online marketing wordt nog steeds onderschat. Zorg voor een goede website waar je klanten mee weet te bereiken en werk aan je SEO, ik doe dat bijvoorbeeld zelf door onder andere YOAST te gebruiken.

3. Houd je relaties warm

Aan je relatie werken vinden we in de privé sfeer heel normaal. Maar ook op zakelijk gebied is het geen overbodige luxe en dat vergeten ondernemers nog wel eens. Stuur jij je zakenrelaties wel eens relatiegeschenken? Tijdens de feestdagen, bijvoorbeeld? Het is een persoonlijk gebaar waardoor jij op zakelijk gebied herinnerd zal worden.

4. Verlies de balans niet uit het oog bij het winst maken

Wanneer je voor jezelf begint, verandert er iets heel belangrijks. Er is niemand meer die jou vertelt wanneer wat af moet zijn. Winst maken als bedrijf blijft een prioriteit. Maar daar mag je zelf niet ‘aan onderdoor gaan’. Oftewel: vergeet niet dat je ook nog een privé leven hebt. Zeker als je vanuit huis werkt, is de grens tussen privé- en werktijd soms gevaarlijk dun. Ik weet van Joyce bijvoorbeeld dat ze hier las thuis werkende moeder best lang mee geworsteld heeft. Gelukkig gaat dat tegenwoordig beter, zonder dat het ten koste gaat van het bedrijf en de omzet.

Thuis werkende moeder zijn valt niet altijd mee: hier lees je tips

5. Blijf geloven in jezelf

Dat klinkt dan weer een beetje zweverig en allesbehalve zakelijk. Maar toch is het een hele serieuze tip. Vooral vrouwen hebben nogal eens de neiging zichzelf te onderschatten. Ook op zakelijk gebied. Loopt er iets in de soep? Dan betrekken we dat maar al te graag op onszelf. En hoe vaak hoor je vrouwen het niet hebben over hun ‘bedrijfje?’ Ze doen zichzelf daarmee zo tekort!

Vat je zakelijke tegenslagen vooral niet te persoonlijk op. Werk liever constructief aan jouw eigen bedrijf! Het valt heus niet mee om de stap naar ZZP’er of MKB’er te maken. En dan ook de eerste jaren al winst te maken. Blijf werken aan je doelen, je marketing en je relaties. Samenwerken is dé stap naar succes!

Shutterstock foto vrouw met geld door Dean Drobot

Tegen welke uitdagingen loop jij aan nu je voor jezelf begonnen bent? En heb je wel, of geen personeel aangenomen? Deel je verhaal, als je dat wilt, in een reactie onder dit blog.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven