Winterbarbecue of barbecuen in de herfst? 11 tips

Jawel, Frank heeft het in zijn hoofd gehaald. Hij gaat onze barbecue vaker gebruiken. Natuurlijk barbecuen wij ook in het zomerseizoen ‘regelmatig’, maar hij wil nu ook de winterbarbecue bij ons introduceren. Ik kan dit natuurlijk alleen maar toejuichen, want het betekent niet alleen heel lekker eten, maar ook dat ik zelf niet hoef te koken 😉 .

Foto van winterbarbecue door stockcreations

Zo maak je een winterbarbecue aantrekkelijk

Maar een winterbarbecue is natuurlijk wel ‘andere koek’ dan de barbecues die wij gewend zijn. Je kan niet zomaar in de winter barbecuen op dezelfde manier als dat je dat wellicht in de zomer doet. Simpelweg omdat het veel te koud is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de standaard barbecues. Deze kunnen namelijk met koudere dagen niet zo goed op temperatuur blijven, check ook mijn blog over de kerst BBQ.

Gelukkig is daar de Kamado barbecue waarmee je wél lekker in de winter kan barbecuen en laten wij nu een Basterd hebben waar we ook op koudere dagen mee aan de slag kunnen! Afijn, hier volgen dus de tips voor een geslaagde winterbarbecue.

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

11 tips voor een geslaagde winterbarbecue

 • Zorg voor een barbecue met keramische wanden én deksel, of eventueel een Weber Master Touch als het nog niet te koud is.
 • Zet je barbecue in de herfst en winter liefst uit de wind zodat hij beter op temperatuur komt en blijft.
 • Bij (nog) redelijke temperaturen is het helemaal geen probleem als je kiest voor een groot stuk vlees. Sterker nog… het is juist extra fijn, want en goed stuk beef heeft wel 1,5 uur op de winterbarbecue nodig waardoor je zelf gewoon weer lekker naar binnen kan.
 • Laat je barbecue dus als over werken zodat je alleen maar zo nu en dan de temperatuur in de gaten hoeft te houden en meer niet.
 • De bekende vleesthermometer is wel onmisbaar, kies er een die je digitaal aan de buitenzijde kan aflezen, of middels een app. Je wilt namelijk de deksel tijdens een winterbarbecue zo min mogelijk open doen.
 • Begint het écht kouder te worden? Dan is een staande terrasverwarmer ideaal! Bij Partytent-Online zag ik ze voor een paar tientjes staan. Zo kan diegene die achter de barbecue staat toch ook in de rug een beetje bijverwarmd worden.
 • Wordt er veel regen of wind voorspelt? Dan is misschien een partytent zelf ook nog wel handig om op te zetten. De meeste heb je binnen een kwartiertje wel staan toch?
 • Omdat het in de winter allemaal net iets minder praktisch is, is het voor je partner fijn als je een beetje helpt met koken. Als hij bijvoorbeeld zorgdraagt voor het vlees tijdens de winterbarbecue, dan kan jij misschien binnen wat groente klaarmaken voor erbij?
 • Een lekker muziekje op de achtergrond om in de stemming te komen is altijd slim!
 • Winterdrankjes doen het altijd goed. Let alleen wel op met alcohol en barbecuen. Zeker als je met een kamado barbecue op kolen of een gasbarbecue aan de slag gaat!
 • Denk aan de verlichting, het wordt steeds vroeger donker!
winterbarbecue met kamado
Stockfoto van vlees bij barbecue door Nejron Photo

Tip: vergeet de lekkere rubs niet bij je winterbarbecue. Zodra je wat ‘sterker’ vlees op de barbecue legt is een goede stevige rub ook aan te bevelen.

Barbecuen is altijd lekker en gezellig. Dit kan met vrienden of family, maar vergeet niet dat je -als je de bbq tot kookunit bestempeld- ook gewoon prima alleen met het gezin kan barbecuen. Je hoeft tijdens een winterbarbecue ook helemaal niet buiten te eten toch? Dek gewoon gezellig binnen de tafel. Als het vlees klaar is kan je met zijn allen naar binnen.

Heb jij ervaring met een barbecue in de winter of herfst en nog aanvullingen? Laat het me gerust even weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven