Wintercheck voor je werk: 5 tips om je loopbaan te onderhouden

Nederland maakt zich op voor een strenge winter. De auto is voor een wintercheck naar de garage geweest zodat je veilig de koude wintermaanden door komt. Maar hoe goed onderhoud jij je loopbaanontwikkeling? Vijf tips voor de wintercheck voor je werk.

Lees ook: Wat vind jij; wel of juist geen muziek onder werktijd?

De wintercheck voor je werk

Het onderhoud van je auto, dat zit waarschijnlijk wel snor. Daar móet je ook wel, als je veiligheid voor opstelt. Maar hoe zit dat met je loopbaan? De wintercheck voor je werk zeg maar… Heb je die wel eens gedaan? Hieronder lees je 5 tipt om je loopbaan ‘goed te onderhouden’.

Vergroot je grip op de weg

De eerste tip uit deze wintercheck voor je werk: zorg voor grip. Winterbanden zorgen ervoor dat je bij winters weer op koers blijft op weg naar je bestemming. Bepaal jij zelf de koers in je loopbaan of overkomt je werk je? Weet je wat jouw bestemming is? En hoe zorg je dat je op koers blijft? Inzicht in je kwaliteiten en drijfveren helpen je om je ambitie te bepalen en zelf aan het stuur te zitten in je loopbaanontwikkeling. Stel jezelf de volgende vragen: Wat heb ik het afgelopen jaar bereikt? Welke kwaliteiten heb ik ingezet en welke komen nu minder goed tot hun recht? In welke richting wil ik mezelf verder ontwikkelen? Welke kansen kan ik voor mezelf creëren om dit te bereiken? Wat heb ik hiervoor nodig?

Houd je motor draaiende

Het laatste dat je wilt is stil komen te staan in de kou. Ook in je loopbaan zul je jouw motor draaiende moeten houden. Waar loop je warm voor? Als je niet gemotiveerd bent voor je werk, kost werken veel energie die je liever zou besteden aan andere dingen. Zoek elementen in je werk die je energie geven. Wat zijn de krenten in de pap?

Denk eens terug aan een situatie in je werk waarin je oprecht met plezier gewerkt hebt. Een situatie waarin je in je werk leek op te gaan en de tijd vergat. Zo’n situatie wordt flow genoemd. Zoek naar zo’n flow moment en vraag jezelf af: ‘Wat maakte dat ik me zo prettig voelde in die situatie?’ Zette je een kwaliteit in die je graag gebruikt? Gebruikte je specifieke kennis voor deze taak? Denk eens na over hoe je dit meer in je werk kunt laten terug komen.

Laad op tijd je accu op

De 3e tip in deze wintercheck voor je werk: op tijd opladen. Met een lege accu krijg je je motor niet meer aan de praat. Erger nog: een kapótte accu laadt helemaal niet meer op. In 2010 kampte maar liefst één op de zeven mensen tussen de 25 tot 55 jaar met burn-out klachten (bron: CBS/TNO). Hoe staat het met jouw balans tussen werk en privé? Laat het huishouden even voor wat het is, eet een keer een kant-en-klaarmaaltijd en maak tijd voor jezelf, je vrienden en je gezin. En bedenk: een accu laadt pas voldoende op als je lang genoeg rijdt.

Neem altijd voldoende tijd voor jezelf en laat deze niet afnemen door de waan van de dag of schuldgevoel naar anderen toe. Wanneer voelde jij je voor het laatst intens gelukkig en energiek? Wat was je aan het doen? Waar en met wie? Maak iedere week op een vast moment tijd voor deze activiteit.

Houd scherp zicht

Bij winters weer is scherp zicht vereist. Ook in de hectiek op je werk kunnen de belangen van anderen zorgen dat je de focus op je eigen doelen verliest. Spoedklussen en ad hoc situaties zorgen voor meer werkdruk en brandjes moeten worden geblust. Zorg voor scherp zicht op jouw eigen beoogde resultaten, daar word je op beoordeeld. Urgente klussen zijn vaak vooral urgent voor iemand anders.

Stel jezelf bij alles wat er op je bord belandt de vraag: moet ik dit nu wel doen? Stel jezelf deze vraag zes keer en leg steeds op één van de woorden het accent. Bepaal op basis daarvan je to-do lijst en houd je hieraan. Delegeer wat niet bij jou hoort, stel uit wat niet dringend is en schrap van je lijst wat überhaupt niet belangrijk is. En dan gaan we nu alweer kijken naar de laatste tip in deze wintercheck voor je werk…

Zorg voor voldoende verlichting

Goede verlichting is onmisbaar in de donkere wintermaanden. Zorg ook in je werk voor ‘verlichting’: maak je werk waar mogelijk lichter. Vermijd onnodige stress. Essentieel hiervoor is dat je bewust doet aan verwachtingsmanagement: zorg dat je duidelijk communiceert over wat anderen van je kunnen verwachten. Als je een deadline toezegt, maak hem dan realistisch. En als je denkt iets binnen een dag af te hebben, zeg dan dat je het over drie dagen oplevert. Als je geen voortgang kunt rapporteren op een vast rapportagemoment, meldt dan dat er geen voortgang is in plaats van niets te rapporteren.

Op die manier verdoe je geen tijd doordat je leidinggevende komt vragen hoe het ervoor staat en je je druk maakt omdat het nog niet af is. En neem je werk niet altijd te serieus: maak ruimte voor humor, sta jezelf toe fouten te maken en van anderen te leren.

En, wat vond je van deze wintercheck voor je werk? Is jouw loopbaan ‘winterklaar’? En heb je zelf nog tips om je carrière te onderhouden? Deel die dan in een reactie hieronder, wij zijn benieuwd 🙂 .

Lees ook: Energiebalans en werkstress; doe de test en meet jouw stress

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven