Winterdepressie: hoe kom je er aan – en vooral – er weer af?

De winter staat voor de deur en je lichaam vraagt om een goede weerstand. Of het nou door het donker of de kou komt; veel mensen hebben last van een winterdepressie en zien heel erg tegen deze periode op.

Een winterdepressie is overigens een lichte vorm van depressie en wordt ook wel winterdip of de winterblues genoemd. Dat klinkt in ieder geval minder heftig, maar toch kan een winterdip er behoorlijk inhakken. En jawel: vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.

winterdepressie

Een winterdip: hoe kom je er aan?

De oorzaken van een winterdepressie zijn niet helemaal bekend. Het vermoeden is wel dat het te maken heeft met de melatonine spiegel en de hoeveelheid daglicht die we binnen krijgen.

De hoeveelheid daglicht beïnvloedt deze melatonine spiegel. In de winter krijgen we veel minder daglicht ‘binnen’ en daardoor raakt de melatonine spiegel van slag. Je voelt je dan ook eerder moe.

Verdere symptomen zijn ook wel prikkelbaarheid, snel in huilen uitbarsten, nerveus, lusteloos en vermoeidheid. Verder zie je dat vrouwen die hier last van hebben eerder behoefte hebben aan calorierijk eten en dat de behoefte aan sociale contacten verdwijnt. Men wil met rust gelaten worden.

Hoe kom je weer van je winterdepressie af?

Hoe je er aan komt is dus nog niet helemaal bekend. Maar, goed nieuws! Over hoe je er van af komt des te meer.

Wist je dat je actief wat aan een winterdepressie kan doen? Zoek het daglicht op! Ga meer wandelen overdag om in ieder geval binnen te krijgen wat er te halen is aan daglicht. Alleen maar binnen zitten is een no go. Het stimuleert niets en je wordt er alleen maar depressiever van.

Daarnaast is het belangrijk dat je je biologische klok aan de gang houdt. Dat wil zeggen dat je gewoon iedere dag bijtijds op moet staan.

Weg met het lang in je bed liggen omdat je je lusteloos voelt. Je ‘slaat’ de winterdepressie van je af door voor 8 uur op te staan, je te douchen en de dag te starten. Hou zoveel mogelijk een goed ritme aan, start je dag met een fatsoenlijk ontbijt en beweeg.

Work out(side) tegen je winterdepressie!

Ook al is het lastig… ga sporten. En dan het liefst buiten, dan heb je twee vliegen in één klap.

Sporten is hèt middel tegen veel problemen en helpt ook tegen een winterdepressie. Door te sporten maak je het gelukshormoon endorfine aan en ga je je stukken beter voelen.

We geven het toe: als je naar buiten kijkt lijkt sporten niet het beste idee. Niet denken, maar doen dus. You can do it! Beloof je jezelf gewoon een warme choco met héél veel slagroom bij thuiskomst.

Detox je dipje weg

Het moet een beetje je ding zijn maar ik kan het zeker aanraden: detoxen. Niet alleen helpt detoxen je om je lichaam weer een frisse start te geven… het geeft ook je mindset weer een boost.

Als je slim bent zet je het niet onderaan de lange lijst goede voornemens, maar begin je al eerder. Afgelopen zomer ben ik aan het sapvasten geweest en ik denk dat ik weer een klein kuurtje ga oppakken. Je kan ook kiezen voor detox-thee of een ontzurend bad. Werkt ook meteen heel ontspannend.

Lichttherapie tegen een winterdepressie

Daarnaast kan je nog iets doen met lichttherapie. Mijn moeder had vroeger al zo’n speciale lamp waar ze voor ging zitten.

Hier had ze zeker baat bij. Het lostte de winterdepressie niet meteen op, maar verminderde de klachten wel.

Zelf ben ik blij dat ik mijn kantoor ‘verhuist’ heb en dat ik pal naast een enorm raam zit waar ik lekker veel licht door naar binnen krijg. Dat is alvast iets.

Ben je het donker echt beu, dan kan je ook voor de moderne variant van mijn moeders lamp gaan: de Wake Up Light. Heel populair in Scandinavië, waar het ’s winters bijna non-stop donker is. Uitgebreid door de experts getest dus!

Herken jij iets van jezelf in dit stuk over winterdepressie? En zo ja, wat doe jij er tegen?

Extra leestip: Help je herfstdip voorkomen

3 gedachten over “Winterdepressie: hoe kom je er aan – en vooral – er weer af?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven