Wakker worden! Binnenkort gaat de wintertijd weer in. 31% Van de Nederlanders twijfelt ieder jaar of dat nou een uurtje langer slapen is of een uur korter slapen betekent… het is toch écht een uurtje meer. En daar zijn we massaal erg blij mee. Want bijna 50% van de Nederlanders slaapt standaard minder dan het aantal uren dat hij of zij eigenlijk nodig heeft. Waardoor we lusteloos, geïrriteerd en minder geconcentreerd raken. Dus een extra uurtje slapen… daar wordt iedereen beter van.
Lees ook: Echte winterkost, wat hoort daar bij volgens jou?
Wintertijd
Uit onderzoek blijkt dat 51% van de Nederlanders van plan is om het extra uurtje daadwerkelijk te besteden aan langer slapen. Maar lukt dat ook? Want tegelijk weten we dat lekker slapen voor heel veel mensen niet vanzelfsprekend is. Een belangrijke oorzaak van slecht slapen is de haastige, prikkelvolle maatschappij waarin we leven. Waar we onze kinderen vol overtuiging een slaapritueel bijbrengen (even in bad, flesje melk, stukje voorlezen en afsluiten met een slaapliedje), stellen we onszelf tot 2 minuten voordat we naar bed bloot aan allerlei prikkels en drukte.
Zo kijkt 74% van de Nederlanders tv vlak voor het slapengaan, checkt 37% nog eventjes de mail en stuurt 32% nog een berichtje via Facebook of Twitter uit. Wat doe jij? En velen doen ‘nog even’ wat in het huishouden. Waardoor we – eenmaal in bed – de slaap niet kunnen vatten. Dus hoe gaan we er nou voor zorgen dat we dat extra uurtje (dat we met het ingaan van de wintertijd erbij krijgen) niet wakker liggen, maar écht lekker slapen? Tijd voor een goed slaapritueel dus, ook voor ons als volwassenen.
A.Vogel ‘Week van de slaap’: goede start voor een uitgeslapen winter
Sommige dingen kunnen we beter doen en andere dingen beter laten voor het slapengaan. Dat geldt niet alleen voor de dag dat de klok verzet wordt, maar eigenlijk continu. Dat weten we allemaal, maar we doen er te weinig mee. We weten uit onderzoek dat bij bijna 30% van de Nederlanders het slaapritme in de war raakt als het wintertijd wordt. En dat maakt dat het begin van de wintertijd hét moment bij uitstek is om weer met onze nachtrust bezig te gaan. Hoe? Dat leren slechte slapers tijdens de A.Vogel ‘Week van de slaap’ – van vrijdag 25 oktober tot en met donderdag 31 oktober. Het is een week barstensvol tips om een persoonlijk slaapritueel samen te stellen. Je kan gratis deelnemen.
Top 5 wintertijd weetjes
1. 1/3 van de Nederlanders weet niet of de klok voor- of achteruit moet als de wintertijd ingaat.
2. Bij ruim een kwart van de Nederlanders (27%) is het slaapritme een tijdje in de war als het wintertijd wordt.
3. Ruim een kwart van de Nederlanders (26%) heeft wel eens een blunder begaan door te vergeten de klok naar de wintertijd te zetten.
4. Het extra uur dat we door het verzetten van de klok ‘krijgen’, besteedt 51% van de Nederlanders het liefst aan langer slapen.
5. Voor 10% van de Nederlanders betekent het extra uur zonder twijfel een uur extra wakker liggen.