Witlof in de slowcooker; heerlijk recept wat snel gemaakt is

Dat je met de slowcooker hele lekkere recepten kan maken dat weten we al lang natuurlijk. Maar dat ze ook een écht andere smaak kunnen geven aan bijvoorbeeld de groente, daar was ik me nog niet zo van bewust. Dit keer maakte ik witlof in de slowcooker en dat was me toch een partij lekker.

Nu ben ik zelf ook echt wel een witlof liefhebber, maar mijn kinderen helemaal niet. Snap ik ook, want witlof is van nature een beetje bitter. Dit witlof recept uit de slowcooker vonden ze echter fantastisch en voor herhaling vatbaar!

witlof recept in de slowcooker

Waarom witlof in de slowcooker zo lekker is

Zoals ik hierboven al aangaf wordt in dit slowcooker recept de witlof echt een beetje anders van smaak. Veel zachter.

Het bittertje wat je anders nog in de witlof kan proeven is na 4 uur slowcooken op low compleet verdwenen.

Vandaar ook dat ik dit recept wel durf aan te bevelen aan iedereen die eigenlijk niet van witlof houdt. Probeer het een keer uit zou ik zeggen!

Hier vind je al mijn andere recepten uit de slowcooker

ingrediënten witlof slowcooker

Ingrediënten voor lekkere witlof uit de slowcooker

Dit recept is voor 4 personen en dan heb je precies voldoende. Wij hadden niets over, de slowcooker was leeg op het eind 😉 .

  • 6 stronken witlof
  • ongeveer 500 gram voorgekookte krieltjes
  • 1 pakje boursin
  • 2 pakjes hamblokjes
  • ongeveer 150-200 gram geraspte kaas
  • 1 theelepel tuinkruidenbouillon

Zoals je ziet heb je niet heel veel ingrediënten nodig voor dit lekkere recept. Daarmee is het een ideaal recept om snel voor te bereiden.

Moet je ’s ochtends vroeg naar je werk en zit je in een ochtendspits thuis? Dit heb je zo klaargezet waardoor je toch in de avond al snel aan tafel kan.

witloof slowcooker recept maken

Bereiding witlof slowcooker recept

Witlof met ham en kaas uit de oven is lekker, maar uit de slowcooker is het zeker zo lekker.

En het grote voordeel is natuurlijk dat je hem in de ochtend aan zet en dat je eten klaar is als je thuis komt. Geen gevaar van aanbranden of wat dan ook. Een toppertje!

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

  1. Halveer de witlof en snij het hart eruit, snij daarna de witlof in stukken (niet te klein)
  2. Doe de witlof in de slowcooker
  3. Voeg de voorgekookte krieltjes en ham toe
  4. Voeg het pakje boursin toe
  5. Rasp de kaas, of strooi de kant en klaar geraspte kaas in de slowcooker over de witlof
  6. Strooi de theelepel tuinkruidenbouillon erover
  7. Roer even door
  8. Zet de slowcooker voor 4 uur op low
hoe lang moet witlof in slowcooker

Tip: Je hoeft geen vocht toe te voegen. De witlof heeft al voldoende vocht van zichzelf.

Ik zou er dus ook geen creme fraiche ofzo aan toevoegen. Er zijn wel mensen die dat doen, maar dan moet je op het laatst weer indikken omdat de saus te waterig is.

Met gewoon een pakje boursin toevoegen heb je een heerlijk romige smaakvolle saus zonder dat deze te waterig is.

Het is niet voor niets dat ook mijn kip boursin zo in trek is bij slowcooker liefhebbers. Niks waterigs aan, maar gewoon heerlijk op smaak!

Zoek je nog meer lekkere recepten uit de slowcooker maar dan met iets anders als witlof? Probeer deze eens!

Wil je dit recept graag bewaren? Gebruik dan onderstaande afbeeldingom te pinnen op Pinterest

witlof recept

Wij maken in onze blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Over de auteur

26 gedachten over “Witlof in de slowcooker; heerlijk recept wat snel gemaakt is”

  1. Heb nu de witlofschotel in de multicooker.
    Ben heel nieuwsgierig hoe het smaakt.☺
    Hoop heerlijk.
    de boursin was uitverkocht. ik heb nu paturain erbij gedaan.
    Hoop dat dat goed gaat.😅

  2. Wordt de witlof niet héél erg zacht?
    Normaal kook ik de stronk (gehalveerd) 10 minuten of stoom ik het ongeveer net zo lang maar 4 uur in de slowcooker?

    1. Dat valt eigenlijk wel mee Liesbeth. Het gaat in een slowcooker toch echt anders dan op het vuur, ook als je de witlof in kleinere stukjes snijdt. Ik ka me nog herinneren van vroeger (toen mijn moeder vaak witof maakte) dat dat dan echt zo’n papje wordt 😉 , maar die ervaring heb ik met de slowcooker niet.

  3. Wat een heerlijk recept, we eten het iedere week.
    Ga het ook de volgende keer met prei maken.
    Dankjewel voor het delen.
    Groetjes van mij

      1. Zeker kun je het invriezen. Op de gewone manier doen wij dat al jaren, alles klaar maken, invriezen (eventueel in porties) en pas dan onder de grill gratineren

  4. Vier uur op low? En dan na werkdag klaar? Gebruik je dan een SC met timer, of blijft het na de 4 uur nog 6 uur op de warmhoudstand?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven