Dat je met de slowcooker hele lekkere recepten kan maken dat weten we al lang natuurlijk. Maar dat ze ook een écht andere smaak kunnen geven aan bijvoorbeeld de groente, daar was ik me nog niet zo van bewust. Dit keer maakte ik witlof in de slowcooker en dat was me toch een partij lekker.
Je hoeft de slowcooker slechts 4 uur aan te zetten en er gaan slechts 6 verschillende ingrediënten in. Naast witlof gaat er ook boursin, hamblokjes, geraspte kaas, tuinkruidenbouillon en voorgekookte krieltjes in.
Nu ben ik zelf ook echt wel een witlof liefhebber, maar mijn kinderen helemaal niet. Snap ik ook, want witlof is van nature een beetje bitter. Dit witlof recept uit de slowcooker vonden ze echter fantastisch en voor herhaling vatbaar!
Welke recepten nog meer voor herhaling waren? Bijna alle 60 recepten uit mijn e-book worden hier enorm gewaardeerd. Heb jij hem al in huis?
Waarom witlof in de slowcooker zo lekker is
Zoals ik hierboven al aangaf wordt in dit slowcooker recept de witlof echt een beetje anders van smaak. Veel zachter.
Het bittertje wat je anders nog in de witlof kan proeven is na 4 uur slowcooken op low compleet verdwenen.
Vandaar ook dat ik dit recept wel durf aan te bevelen aan iedereen die eigenlijk niet van witlof houdt. Probeer het een keer uit zou ik zeggen!
Hier vind je al mijn andere recepten uit de slowcooker en bestel hieronder eventueel mijn 60 recepten ebook.
Ingrediënten voor lekkere witlof uit de slowcooker
Dit recept is voor 4 personen en dan heb je precies voldoende. Wij hadden niets over, de slowcooker was leeg op het eind 😉 .
- 6 stronken witlof
- ongeveer 500 gram voorgekookte krieltjes
- 1 pakje boursin
- 2 pakjes hamblokjes
- ongeveer 150-200 gram geraspte kaas
- 1 theelepel tuinkruidenbouillon
Zoals je ziet heb je niet heel veel ingrediënten nodig voor dit lekkere recept. Daarmee is het een ideaal recept om snel voor te bereiden.
Moet je ’s ochtends vroeg naar je werk en zit je in een ochtendspits thuis? Dit heb je zo klaargezet waardoor je toch in de avond al snel aan tafel kan.
Bereiding witlof slowcooker recept
Witlof met ham en kaas uit de oven is lekker, maar uit de slowcooker is het zeker zo lekker.
En het grote voordeel is natuurlijk dat je hem in de ochtend aan zet en dat je eten klaar is als je thuis komt. Geen gevaar van aanbranden of wat dan ook. Een toppertje!
Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.
- Halveer de witlof en snij het hart eruit, snij daarna de witlof in stukken (niet te klein)
- Doe de witlof in de slowcooker
- Voeg de voorgekookte krieltjes en ham toe
- Voeg het pakje boursin toe
- Rasp de kaas, of strooi de kant en klaar geraspte kaas in de slowcooker over de witlof
- Strooi de theelepel tuinkruidenbouillon erover
- Roer even door
- Zet de slowcooker voor 4 uur op low
Tip: Je hoeft geen vocht toe te voegen. De witlof heeft al voldoende vocht van zichzelf.
Ik zou er dus ook geen creme fraiche ofzo aan toevoegen. Er zijn wel mensen die dat doen, maar dan moet je op het laatst weer indikken omdat de saus te waterig is.
Met gewoon een pakje boursin toevoegen heb je een heerlijk romige smaakvolle saus zonder dat deze te waterig is.
Het is niet voor niets dat ook mijn kip boursin zo in trek is bij slowcooker liefhebbers. Niks waterigs aan, maar gewoon heerlijk op smaak!
Zoek je nog meer lekkere recepten uit de slowcooker maar dan met iets anders als witlof? Probeer deze eens!
Heb je vragen over dit recept of wil je jouw mening hierover delen? Laat hieronder gerust een reactie achter, ik ben erg nieuwsgierig naar wat je ervan vindt.
Wil je dit recept graag bewaren? Gebruik dan onderstaande afbeeldingom te pinnen op Pinterest
de boursin die je gebruikt, is dat de “gewone ” of cuisine?
Hoi Herman, ik gebruik dan de gewone boursin, maar je kan ook gerust een andere kruidenkaas of de cuisine gebruiken hoor.
Ik ga het voor vanavond maken ziet er lekker uit.
Groetjes Trudie
Vanavond gegeten héérlijk was het.
Ga het zeker nog eens maken.
Dankjewel voor het delen.
kan je boursin door iets anders vervangen
Heb nu de witlofschotel in de multicooker.
Ben heel nieuwsgierig hoe het smaakt.☺
Hoop heerlijk.
de boursin was uitverkocht. ik heb nu paturain erbij gedaan.
Hoop dat dat goed gaat.😅
En Hennie, hoe smaakte het? Boursin of Paturain maakt niet heel veel uit hoor.
Vorige week gemaakt erg lekker 🙂
Fijn dat je lekker van dit witlof recept uit de slowcooker genoten hebt!
Wordt de witlof niet héél erg zacht?
Normaal kook ik de stronk (gehalveerd) 10 minuten of stoom ik het ongeveer net zo lang maar 4 uur in de slowcooker?
Dat valt eigenlijk wel mee Liesbeth. Het gaat in een slowcooker toch echt anders dan op het vuur, ook als je de witlof in kleinere stukjes snijdt. Ik ka me nog herinneren van vroeger (toen mijn moeder vaak witof maakte) dat dat dan echt zo’n papje wordt 😉 , maar die ervaring heb ik met de slowcooker niet.
Wat een heerlijk recept, we eten het iedere week.
Ga het ook de volgende keer met prei maken.
Dankjewel voor het delen.
Groetjes van mij
kan het ook op high stand en dan 2 uur?
Ik denk dat 2 uur net een beetje te kort zal zijn Danielle, aangezien het altijd even duurt voordat de slowcooker ‘op gang’ is. Daarnaast werkt iedere slowcooker weer een beetje anders, maar met 3 uur zal het wel goedkomen denk ik. Gewoon even een beetje in de gaten houden de eerste keer.
Misschien een stomme vraag maar moet het stoomklepje open of dicht
Al meerdere malen gemaakt, heerlijk! Ik heb nu over, maak altijd dubbele porties, zou ik het kunnen invriezen?
Geen idee eigenlijk Linda of witlof lekker is om in te vriezen, maar ik zou het zeker een keer proberen!
Zeker kun je het invriezen. Op de gewone manier doen wij dat al jaren, alles klaar maken, invriezen (eventueel in porties) en pas dan onder de grill gratineren
Thanks voor de tip!
Vandaag voor het eerst klaargemaakt en gegeten.
Het was erg lekker en voor herhaling vatbaar
Gebruik je de gewone boursin of de cuisine boursin
Ik heb de gewone gekocht
De gewone is prima hoor!
Kan ik in plaats van de tuin kruiden poeder ook een bouillon blokje nemen
Hoi Marlie, dat kan zeker.
Vier uur op low? En dan na werkdag klaar? Gebruik je dan een SC met timer, of blijft het na de 4 uur nog 6 uur op de warmhoudstand?
Gebruik je een klein of groot pakje Boursin ?
Gewoon een klein pakje is voldoende Odette. Eet smakelijk!
We hebben het nu 2x gegeten het is een heerlijk recept.
Super fijn om te horen Trudy!
Hoi, kan dit ook zonder de krieltjes?
Dat kan hoor Janna, geen probleem