Het witte goud, bij uitstek geschikt voor een paasgerecht

Vanaf april zijn ze weer volop verkrijgbaar: asperges van Hollandse bodem, het witte goud. Natuurlijk zijn er eerder ook al asperges verkrijgbaar, maar deze zijn dan vaak afkomstig uit het buitenland of uit de kas c.q. verwarmde grond.

Het witte goud

De asperge is een eeuwenoude en heerlijke groente en wordt vaak aangeduid als “het witte goud”. Ze kent een lange geschiedenis en door de jaren heen is de smaak sterk verbeterd. Het aspergeseizoen loopt van april tot en met juni (afhankelijk van het weer) en veel mensen gaan dan weer aan de slag met heerlijke asperge-recepten, zo ook bijvoorbeeld met Pasen. Denk daarbij aan een romig aspergesoepje of asperge-ijs!

witte goud

Witte goud, vers en goed geschild

Asperges moeten in de eerste plaats vers zijn, dan zijn ze het lekkerst. Ik haal ze zelf dan ook altijd rechtsreeks bij de boer. De versheid van een asperge kun je op de volgende manieren “testen”:

  • wrijf 2 stengels voorzichtig tegen elkaar: je hoort een “tsjirpend” of “piepend” geluid
  • het topje is stevig en de onderkant is niet te “houterig”
  • de asperge geeft mee, wanneer je deze voorzichtig indrukt

Wist je dat je asperges het beste kan bewaren in een vochtige theedoek in de koelkast ?

Maar een asperge moet ook goed geschild zijn: wanneer dit niet goed gebeurt, blijven er harde vezels achter en dit is niet lekker eten. En als je te ongeduldig bent heb je kans dat de asperges breken, en dat is zonde, toch ?! Vóór het schillen kun je de asperges het beste een ½-1 uur in een bak koud water leggen.

Iedereen die ooit asperges heeft klaargemaakt, herinnert zich vooral de enorme hoeveelheid werk die het schillen van asperges met zich meebrengt 😉 . En daar hebben wij, werkende moeders, toch helemaal geen tijd voor ?! En als ik er al tijd voor had, dan had ik er geen zin in. Maar lekker asperges eten wil ik niet aan me voorbij laten gaan! Gelukkig zijn er manieren om je asperges handig te schillen met een asergeschiller, óf je koopt ze gewoon geschild, maar dan moet je wel in de buidel tasten. Een asperge die geschild is, die kost uiteraard meer en heeft nog een ander belangrijk nadeel. Van de schil kan je héle lekkere soep trekken!

Zelf ben ik helemaal dol op dit witte goud. Ik kan het dan ook zoveel eten dat ik er na twee maanden weer he-le-maal klaar mee ben 😉 . Wist je trouwens dat Asperges ook heel gezond zijn? Ze stimuleren je nierfunctie en hebben een positief effect op leverstoornissen en reumatische klachten. Verder passen ze heel goed in een dieet én werken ze vochtafdrijvend.

Traditioneel eet je asperges met ham of met zalm, en natuurlijk met eieren. Vandaar dat ze ook zo goed bij Pasen passen 😉 . Ik ben zelf een liefhebben van het zo natuurlijk mogelijk eten van deze heerlijke groente.

witte goud met zalm

Recept van het witte goud met zalm

Voor 4 personen:

  • 1,5 kilo asperges
  • Zalmmoten of gerookte zalm
  • Citroensap
  • Peterselie
  • Peper en zout
  • 8 eieren

Allereerst schil je de asperges vanaf de kop naar beneden (liefst met zo’n handige aspergeschiller, maar het kan ook gewoon met een dunschiller), Aan de onderzijde haal je er ongeveer 2 cm af. Je kookt de asperges voor 10 minuten tot ze beetgaar zijn en laat ze daarna in het kookwater nagaren met het vuur uit.

De eieren kook je hard en verkruimel je om als ‘topping’ te serveren voor over de asperges, net als de peterselie.

De zalm kan je uiteraard bakken, maar ook stomen is heerlijk en daarnaast nog eens mega gezond omdat je totaal geen vetten gebruikt. Besprenkel met een beetje citroensap. Dus wil je een gezonde, dieetwaardige maaltijd maken, dan is stomen een uitstekende optie.

Uiteraard kan je nog een hollandaise saus maken als je wilt. Zelf ben ik niet zo van de sausjes, dus sla ik die lekker over. Peper en zou toevoegen naar smaak.

Heb jij al een idee wat je gaat eten met de Pasen?

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here