Wittebroods weken

Wittebroodsweken

Fred Keesen en Anne-Francine van Gogh beleven op dit moment hun wittebroodsweken. Net als heel veel andere geliefden op dit moment elkaar in de ogen kijken en daarin de onvoorwaardelijke liefde hopen te zien. Zo’n verbintenis die nooit zal worden geschonden, die problemen overwint en de storm der tijden zal doorstaan. Liefde die je in staat stelt na vijftig jaar achterom te kijken en te zeggen: je bent het beste dat me ooit is overkomen.

Dat laatste, dat van die vijftig jaar, is voor Fred en Anne-Francine niet zijn weggelegd. Niet omdat een van beiden ernstig ziek is, niet omdat ze niet voor elkaar bestemd zouden zijn, nee simpelweg omdat Fred al 86 is en daar tel je niet zo gemakkelijk vijftig jaar bij op. Anne-Francine zou nog wel een kleine kans maken, zij is 63 en kan nog wel veertig jaar verder, maar dan zonder haar geliefde Fred.

kwezeltje

Waarom hun verhaal deze column haalt? Omdat Fred priester is en dus helemaal niet mág trouwen. Omdat Fred meldt dat Anne-Francine hem in 1962 al opviel toen ze in zijn klas zat waar hij – neem ik aan- godsdienstles gaf. Zoals ik dat ook in die jaren kreeg. Van pater Koolen om precies te zijn. Een klein manneke dat een beetje op een aapje leek, maar die we allemaal wel aardig en oké vonden. Woorden als vet cool bestonden toen nog niet, dus aardig en oké was een prima kwalificatie. De enige keer dat ik de man minder zag zitten was toen hij mij een negen op mijn rapport gaf voor godsdienst. Dat vond ik eigenlijk erg, het maakte me een beetje tot een kwezeltje in de ogen van mijn klasgenotes, waarvan er overigens nog twee een negen kregen. Dat scheelde dan wel weer.

Hypocriet

Gun ik Fred en Francine hun geluk niet? Jawel, ik weet dat in Alphen aan den Rijn ook een pastoor al jaren met zijn huishoudster samenleeft. Samen kwamen ze na jaren ‘uit de kast’en hij ging gewoon door met pastoor zijn en zij met huishoudster zijn. Ze hoefde alleen voortaan nog maar één slaapkamer schoon te maken, dat was wel gemakkelijk natuurlijk. Aardige mensen die me zonder enige aarzeling hielpen toen ik voor mijn Hongaarse zigeunerkindjes een fonds oprichtte. Beetje hypocriet wel dat Rome voor samenwonende priesters andere maatstaven hanteert dan voor priesters die voor het heilige sacrament van het huwelijk kiezen. Een sacrament dat notabene door de Roomse kerkvorst stevig wordt gepromoot. Dus: ja ik gun Fred en Francine hun geluk wel.

Abortus en vrouwelijke priesters

Wat bij mij wrikt is tweeledig: enerzijds was zij in 1962 pas 13 jaar en dan gaan alle alarmbellen rinkelen in het kader van wat de rooms-katholieke kerk en haar vertegenwoordigers op hun geweten hebben. Maar goed, dat zegt niets over de toen 37-jarige Fred die daar waarschijnlijk zeer punctueel mee is omgegaan. Ze was niet meer dan een leerlinge en zo is de zeer progressieve Fred die zelfs op de barricaden ging toen Johannes Paulus II naar Nederland kwam ook met haar omgegaan hoop ik.
Anne-Francine koos voor een kerkelijke loopbaan en trok samen met Fred en andere medestanders ten strijde tegen wat zij achterhaalde politiek van het Vaticaan vonden. Abortus, vrouwelijke priesters, getrouwde priesters: allemaal toelaatbaar in de katholieke kerks wat hen betreft.

Homoseksueel

In Nederland zijn ongeveer 1100 rooms-katholieke priesters en daarvan hebben ruim honderd een geheime relatie. Hetzij met een man, hetzij met een vrouw. De helft van deze priesters is overigens ouder dan 65 jaar, maar officieel komen volgens de Nederlandse bisschoppenconferentie relaties tussen priesters en vrouwen niet voor.
Het is ook niet bekend hoeveel priesters vanwege een partner uittreden. Volgens godsdienstpsychologe Bisschopts (what’s in a name?) komt het voornamelijk voor bij mannen die een homoseksuele relatie aangaan. Mannen schijnen het namelijk minder te pikken dat ze op de tweede plaats komen na de kerk. Vrouwen zijn daarin blijkbaar volgzamer en stellen zicht terughoudender op.

Petrus aan de hemelpoort

Overigens denkt de voorzitter van Magdala, een stichting waar vrouwen bij zijn aangesloten die een geheime relatie met een priester hebben, dat de helft van alle priesters een relatie heeft. Mij maakt het niet uit, ik vind het celibaat een achterhaalde en misschien wel verleiding uitlokkende uitvinding, maar ik voel wel de wanhoop en het verdriet van al die geheime relaties.
En dan kom ik weer bij Fred en Anne-Francine en stel me de vraag of dit nou liefde is of gewoon stommiteit. Want als je al zo lang van elkaar houdt, als je al zo lang weet dat je bij elkaar hoort, waarom zet je dan niet eerder de stap? Waarom eer je niet de liefde met een verbintenis al dan niet in de vorm van een huwelijk? Prachtig dat je als priester al die mensen hebt geholpen, maar ben ik nou zo’n ongelooflijke sukkel dat ik de liefde boven alles stel in de wetenschap dat je met liefde iedereen kunt helpen. Ik ben heel benieuwd wat Petrus straks aan de hemelpoort tegen Fred zal zeggen: ‘Je hebt je wel keurig aan je gelofte gehouden, maar volgens mij ben je vergeten je hart te volgen. Dat was niet slim Fred.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top