Wonen op Aruba: hoe is het leven daar als alleenstaande werkende moeder?

Toen ik mijn vriendin Olga leerde kennen op de middelbare school werd mij al snel duidelijk, deze dame heeft een droom. Wonen op Aruba. Een tijd lang dacht ik dat ze haar fijne leven in Nederland, haar vrienden en familie nooit zou verruilen voor de Antillen en gewoon zou blijven dromen. Helaas voor mij werd haar droom werkelijkheid en moet ik haar nu alweer bijna 20 jaar missen. Gelukkig is er internet en speciaal voor mamsatwork heb ik haar geïnterviewd over haar leven op Aruba.

wonen op Aruba

Hoe is dat nu echt, wonen op Aruba?

Vertel eens wat meer over jezelf, wie ben je, wat doe je?

Ik ben Olga Versteeg, 41 jaar, en ik werk fulltime (40 uur per week) als akoepediste op de FEPO (stichting hulp aan slechthorenden) waar ik me bezig hou met gehoortesten en hoortoestellen. Ik ben inmiddels 2 jaar gescheiden en woon samen met mijn dochtertje Jayline van 6 jaar en poes Bella in een vrolijk roze/perzikkleurig geverfd huisje op Aruba.

wonen op Aruba, gekleurde huisjes

Hoe ben je op Aruba terecht gekomen?

Dan gaan we even heel ver terug in de tijd. Mijn moeder is geboren op Aruba en is voor haar studie naar Nederland gegaan en heeft daar mijn vader ontmoet. Zij zijn in Nederland blijven wonen. Sinds mijn eerste jaar ging onze familie om de 3 jaar naar mijn oma op Aruba met vakantie.

Ik kan me nog herinneren dat toen ik 16 jaar was iemand mij aan het begin van onze vakantie vroeg of ik op Aruba zou willen wonen en ik antwoordde: ik niet, mij veel te warm hier. Maar aan het eind van de vakantie dacht ik als ze het me nou nog eens zou vragen is het antwoord toch echt wel ja! Ik zag het wel zitten, wonen op Aruba en om op een altijd warm en zonnig, relaxed eiland te werken.

Lees ook: Emigreren naar Dubai en de helft van je gezin achterlaten

Sollicitatie met grote gevolgen

Ik heb toen ik mijn studie had afgerond en op het audiologisch centrum in Leiden werkte een open sollicitatie gestuurd naar FEPO. De enige plek op Aruba waar ik met mijn opleiding zou kunnen werken. Ik hoorde echter niets, zelfs geen bevestiging van ontvangst. Op een dag kwam er op mijn werk een open sollicitatie uit Aruba binnen en zo wist ik dat mijn droom werkelijkheid kon worden, er kwam immers een plekje vrij op Aruba! Ik werd uiteindelijk via een telefonische sollicitatie aangenomen.

Hoe ziet een normale doordeweekse dag er voor jou uit?

Om 6.00 uur gaat de wekker (blijft pijnlijk, dat went nooit) en om 7.30 stappen we in de auto. Tenminste dat is het doel, vaak wordt het net even iets later. En dan zijn we net voor de schoolbel van 7.45 uur op school. Ik ben dan meestal precies om 8.00 uur op mijn werk.

Tussen 12.00 en 13.00 uur heb ik pauze en eet -op zijn Nederlands- mijn meegenomen boterhammen op. De gemiddelde Arubaan eet ’s middags en ’s avonds warm. Verder ga ik meestal naar de supermarkt, check mijn email, facebook, en soms skype of whatsapp ik met mijn ouders, broertje of vriendin in Nederland. Om 17.00 uur ben ik klaar met mijn werk en rij ik naar de naschoolse opvang om Jayline op te halen. Dan is het eten koken of opwarmen. Om het mezelf iets makkelijker te maken, kook ik om de dag. Daarna is het tijd om de planten, onder andere palmbomen en fruitbomen zoals cashew, mango en papaya water te geven. Tenzij het geregend heeft, maar dat is relatief zeer weinig. Het wordt hier al rond 19.00 uur donker dus het komt regelmatig voor dat ik de planten in het donker water geef.

Kinderen krijgen veel huiswerk op Aruba

Soms moet Jayline huiswerk maken, en ze zit pas in de eerste klas. Ik heb gemerkt dat kinderen op Aruba vergeleken met kinderen in Nederland veel huiswerk meekrijgen. Ik zorg ervoor dat Jayline uiterlijk om 20.00 uur in bed ligt. Dan is het tijd voor de huishoudelijke klusjes en met een beetje geluk heb ik dan ook nog wat tijd over voor mezelf. Om uiterlijk 23.00 uur lig ik op bed, liefst eerder maar lukt niet altijd.

Heb je ooit momenten gehad waarop je dacht, ik ga terug naar Nederland?

Nee, die momenten heb ik niet gehad, zelfs niet gedurende moeilijke periodes zoals de scheiding of toen ik ziek was. Dat komt waarschijnlijk doordat ik mij hier echt thuis voel. Het zullen de roots wel zijn. Mijn oma woonde in Grenada en besloot na een vakantie op Aruba om te gaan wonen op Aruba.

Wat vind je het allerleukste van wonen op Aruba?

Dat wanneer ik opsta ik 100 procent zeker weet dat het weer een zonnige dag zal zijn. Nooit een jas of das aan. Op de nummerplaten van de auto’s staat ‘One happy Island” en dat klopt wat mij betreft ook.

Zijn de mensen op Aruba anders dan de mensen in Nederland? Zo ja, beschrijf dat eens?

Van nature zijn de Arubanen meer relaxed. Zo hebben zij blijkbaar geen problemen met wachten. Om bijvoorbeeld telefoon- en elektriciteitsrekening te betalen kan je makkelijk 1 à 2 uur in de rij staan wachten. Nu heb ik aan wachten een grote hekel, dus betaal ik alles zoveel mogelijk online. Arubanen zijn erg vriendelijk en meelevend, daarom voelen de toeristen zich erg welkom op ons eiland. Bijna al mijn vaste cliënten vragen hoe het met mijn dochter gaat en sommigen nemen zelfs bijvoorbeeld met kerst een kleinigheidje voor haar mee. Ik zorg dan ook altijd dat ik een recente foto van mijn dochter op mijn werk heb staan, naast de vaste foto van Koning Willem Alexander die Jayline een hand geeft nadat ze hem een tekening had gegeven tijdens een koninklijk bezoek.

wonen op aruba Willem Alexander op bezoek

Als je wonen op Aruba vergelijkt met wonen in Nederland, wat zijn dan de grootste verschillen? Behalve het prachtige weer natuurlijk.

Dat is misschien niet helemaal een eerlijke vergelijking want toen ik in 1999 wegging uit Nederland was ik een werkende vrijgezel en nu ben ik alleenstaande werkende moeder. Toen ik in Nederland woonde werkte ik maar 32 uur en nu 40 uur. Ik had dat liever omgedraaid gezien dan zou ik nu wat meer tijd over hebben om echt van de zon, zee en het strand te genieten.

Bijna iedereen werkt hier fulltime

Zijn er ook nadelen van werken en wonen op Aruba?

Ja ik kan wel wat nadelen bedenken. Via de overheid is parttime werk niet goed geregeld en op veel werkplekken niet mogelijk, dus de meeste mensen werken fulltime. Ik klaag niet te hard, want er zijn ook genoeg mensen die 6 dagen in de week werken. Aruba is relatief erg duur; alles moet worden ingevoerd (tot de groenten van hak toe ;- ) . Vooral zuivelproducten zijn duur. Verder gebeurt het ook regelmatig dat ik iets wil kopen, maar dat het dan (tijdelijk) op is.

Het tijdsverschil met Nederland is ook een nadeel. In zomertijd 5 uur en in de wintertijd 6 uur tijdsverschil. Dus even gezellig bellen na werktijd met iemand in Nederland zit er niet in. Maar dat maken we weer goed in het weekend en dan is het toch fijn dat daar verder via internet geen kosten aan verbonden zijn. Ik kan me nog herinneren dat toen ik klein was en met mijn oma op Aruba mocht bellen, mijn vader me vroeg of ik wist wat ik wilde vertellen want een telefoontje kostte 6 gulden per minuut.

Ook op Aruba is het wel eens koud: door de airco!

Een ander nadeel van wonen op Aruba is dat het 9 vlieguren van Nederland verwijderd is. Ik hoop nog steeds dat ze snellere vliegtuigen uitvinden zodat de vliegtijd met minimaal de helft kan worden ingekort. Vliegtickets zijn helaas ook erg duur waardoor het voor mij nu met de kosten van een eigen huis niet meer mogelijk is om jaarlijks naar Nederland te gaan met vakantie. Maar ja… het is natuurlijk ook geen straf om vakantie te hebben op Aruba! Door diezelfde dure vliegtickets, heb ik nog maar weinig vrienden met hun gezin op bezoek gehad.

Als laatste nadeel van wonen op Aruba heb ik nog de airco op mijn lijstje staan. Ik heb een hekel aan de kou, ik ben niet voor niks op Aruba gaan wonen 😉 . In al die jaren ben ik nog nooit in de winter of herfst met vakantie naar Nederland gegaan.

Hier staat in de meeste gebouwen naar mijn mening de airco een paar graden te koel. Werknemers in banken en bedrijven werken bijvoorbeeld in colbertjes omdat het anders te koud is. De bioscoop lijkt wel een koelkast. Ik heb daarom altijd standaard een bolero met lange mouwen in de auto liggen.

Wat mis je het allermeeste van Nederland, behalve je familie?

De opkomende lentebloemen, even lekker shoppen in een winkelstraat met typisch Nederlandse winkels zoals Hema, H&M en de Action. Verschillende Attractie-parken en dierentuinen om naar toe te gaan.

wonen op Aruba, werkende moeder en dochter

Je bent alleen vertrokken naar Aruba, nu leef je er met je dochtertje. Zie je Aruba als een goed land om een kind groot te brengen? 

Jawel. Aruba is erg klein en in mijn beleving heel veilig en beschermd. Ouders van kinderen hebben het er maar druk mee om de kinderen overal naar toe te brengen; school, sport, vriendjes. Aruba is namelijk absoluut geen fietsland. Dus kinderen worden overal gehaald en gebracht. Misschien niet zo goed voor de zelfstandigheid.

Een gemiddeld arubaans kind kent 4 talen: Papiamento thuis, Nederlands op school, en Engels van tv en computer en Spaans, want er wonen ook veel Spaanstaligen op Aruba (bijvoorbeeld uit Colombia, Venezuela en de Dominicaanse Republiek).

Het is moeilijk dat kinderen in het Nederlands les krijgen, dit is niet hun moedertaal. Men is geloof ik nu met een proef bezig om meer Papiaments op school te geven en Nederlands als apart vak, maar dat heeft ook weer zo z’n nadelen. Ik denk dat beide manieren niet kunnen voorkomen dat het Nederlands van de Arubaanse kinderen een stuk zwakker is en blijft dan van kinderen die Nederlands als moedertaal hebben. Studeren in Nederland zal bijvoorbeeld iets zwaarder voor ze zijn, maar zeker niet onmogelijk.

Wat ik na even wennen toch wel positief vind is dat alle scholieren in uniform naar school gaan (lees: T-shirt of polo-shirt bedrukt met embleem van de school). Zo zien alle kinderen van de school er hetzelfde uit (arm of rijk) en het spaart ‘s ochtends veel tijd: uniform aan en klaar. Ik vind het leuk dat op Jayline’s school er polo-shirts zijn in verschillende kleuren, zo kan ze toch elke dag in een ander kleurtje naar school.

Geen tijd om elke dag naar het strand te gaan

Hoe zit het met de zorg en opvang, is dat anders dan in Nederland?

De basisschool tijd is van 7.45 uur tot 13.03 uur dus de kinderen moeten al vanaf 13.03 uur opgevangen worden. Ik vind het jammer mijn dochter nooit op een schooldag naar huis kan en heb daarom gezorgd dat ze naar een naschoolse opvang in een huiselijke sfeer gaat. Verder is deze opvang vlakbij school en wordt Jayline samen met de andere kinderen door de medewerkers van de opvang opgehaald van school. Dat is extra fijn voor mij, want in mijn uurtje pauze zou ik het niet redden om Jayline van school te halen en haar naar de opvang te brengen. Veel kinderen gaan naar een naschoolse opvang via/gesubsidieerd door de overheid en die zijn gewoon op scholen. Deze zijn wel een stuk goedkoper dan waar Jayline nu heen gaat, maar ik heb het ervoor over.

wonen op Aruba, stranddag

Ga je elke dag lekker naar het strand? Of ben je het strandleven inmiddels al een beetje zat?

Haha, nee het werkleven en vakantieleven op Aruba zijn toch echt twee verschillende dingen. Jayline heeft zwemles in de zee dus zit ik wekelijks verplicht een uurtje te relaxen op het strand terwijl zij zwemles heeft. Verder ga ik naar het strand op feestdagen en in de vakantie. En natuurlijk als we toeristen (lees: vrienden) over hebben.

wonen op aruba en zwemles

Als je morgen weer voor de keuze stond om te emigreren naar Aruba, zou je dat dan weer doen?

Jaaaaaaa absoluut!

Stel je zou een ander land moeten kiezen om te gaan wonen, welk land zou je dan kiezen?

Oei, dat is een moeilijke vraag. Die vraag is niet op mij van toepassing, wonen op Aruba bevalt mij prima. Ik denk niet dat ik een ander land zou vinden waar ik me zo thuis zou voelen als hier.

11 gedachten over “Wonen op Aruba: hoe is het leven daar als alleenstaande werkende moeder?”

 1. Helaas heb ik nooit geen reactie op mijn oproep gehad
  ik wilde alleen info omdat ik het voor nemen heb om ook naar Aruba te verhuizen
  en had graag wat aanwijzingen gehad over het huren en vinden van een woning
  jammer maar helaas ieder hulp hoe klein ook was zeer welkom geweest

 2. Goedemorgen
  Hoe kan ik met Olga in contact komen
  ik ben van plan te verhuizen naar Aruba en zou haar heel graag eens met haar willen praten er over

  1. Goedemorgen Marion, Ik heb je emailadres doorgegeven aan Jolinda. Olga is een vriendin van haar en ik heb haar gevraagd of dat ze het door wil geven zodat Olga eventueel zelf contact met je kan opnemen.

 3. Wat leuk om te lezen! Ik zou ook nog wel eens heel graag naar Aruba willen maar inderdaad de ticket prijzen zijn redelijk duur!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven