Wraakvader krijgt 4,5 jaar gevangenisstraf; terecht, of niet?

Stel je voor: je ontdekt dat je dochter van 14 online contact heeft met een jongen. Alleen blijkt dat die jongen geen jongen is… Maar een man van 48. Sta jij dan voor jezelf in? Of voor je man? Het overkwam ‘wraakvader’ Mario Haazen. Hij sloeg vorig jaar, met een schop, in op de man die het op zijn dochter gemunt had. Nu is er, in hoger beroep, een uitspraak: Haazen krijgt 4,5 jaar celstraf voor zijn daden. Hij gaat hier nog wel tegen in cassatie.

wraakvader

Op social media is de discussie over deze celstraf hoog opgelaaid. Wij kijken voor je naar het hele verhaal. En we vragen ons ook af: wat vinden jullie, ouders, eigenlijk van deze toestand? Kan jij je vinden in de wraakvader? Of vind je dat hij veel te ver is gegaan?

Je kind online weerbaar maken; tips voor de online veiligheid van je kids.

De feiten van het wraakvader verhaal

In januari 2017 besloot de Helmondse vader Mario Haazen het recht in eigen hand te nemen. Hij was al bij de politie geweest om aan te geven dat zijn minderjarige dochter werd lastig gevallen door een oudere man. Eerst via internet, maar later legde de man ook cadeautjes voor het meisje in hun voortuin. Haar vader vond dat de politie niet accuraat genoeg handelde. Daarom meldde hij de locatie waarop de vermeende dader zich bevond niet aan de politie, maar besloot zelf in actie te komen.

Met een schop sloeg de wraakvader in op de armen, benen én het hoofd van Jack S. Die had zich via Instagram voorgedaan als een 17 jarige jongen. De man overleed niet, maar hield aan het voorval zware verwondingen over. ‘En terecht’, roepen veel ouders op sociale media. Ergens begrijpelijk, maar ergens ook behoorlijk verboden.

Eigen rechter spelen

Wat vind jij, heeft de wraakvader juist gehandeld of is hij te ver gegaan? Als je de situatie vanuit je sentiment bekijkt is het simpel. Als iemand aan je kind komt, dan sta je toch niet voor jezelf in? Toch wordt de kwestie ingewikkelder als je het rationeel gaat bekijken. We hebben niet voor niks een rechtssysteem ontwikkeld. Als iedereen voor eigen rechter gaat spelen, dan is het einde toch zoek?

Bovendien is de kans groot dat de wraakvader nu zelf achter de tralies verdwijnt. Ongetwijfeld niet zijn bedoeling. Hem wordt nu poging tot doodslag verweten. En toch, als je het verhaal hoort, kan menig ouder zijn reactie wel voorstellen. Hoe sta jij er eigenlijk tegenover? Geef jouw mening in een reactie onder dit blog!

Wil jij een situatie van seksueel misbruik melden? Dan lees je op de website van Slachtofferhulp wat je kan verwachten.

2 gedachten over “Wraakvader krijgt 4,5 jaar gevangenisstraf; terecht, of niet?”

  1. Eigen rechter spelen, mag niet. De politie was al gewaarschuwd, maar onderweg naar de door hem verstrekte verkeerde locatie. En dan zoveel geweld terwijl de dader, hoe fout hij ook moge zijn, zijn dochter nog niet in levende lijve gezien had. Ik vind het buiten proportie. Bij strafmaat heeft overigens meegespeeld dat deze man al eerder mensen heeft gemolesteerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven