Wratten behandelen bij kinderen. Als je het aan hen vraagt dan gaat het met wratten zo… Er was eens… een boze stiefmoeder. En die boze stiefmoeder had natuurlijk een grote boze-stiefmoeder-wrat. Midden op haar neus. Dat is hoe kinderen vaak over wratjes denken 😉 . Die groeien op gemene heksen. Toch krijgen kinderen er vroeg of laat zelf ook vaak last van. Maar liefst een derde van de kinderen krijgt op een gegeven moment wratjes. Meestal op handen of voeten. En dan is er niks sprookjesachtigs meer aan. Daarom hebben we het deze keer over wratten behandelen bij kinderen.
Lees ook: Luizen behandelen of luizen voorkomen
Wratten bij kinderen
Misschien heb je zelf ook wel ooit last van wratjes gehad als kind. Ik kan het mezelf nog maar al te goed herinneren. Heel vervelend vond ik het, maar ik stond er niet bij stil dat de meeste kinderen hier dus wel eens last van hebben.
Wat zijn wratten precies?
Wratten zijn kleine goedaardige gezwellen van de huid, variërend van een paar millimeter tot een centimeter groot.
Hoe krijg je wratten?
Wratten krijg je doordat je besmet wordt met een virus. De meeste wratten gaan uit zichzelf weg, maar dat kan zomaar wel 1 of 2 jaar duren. Bovendien zijn wratten besmettelijk, dus is het slim om er wel iets aan te doen. Zeker aangezien wratten de nare eigenschap hebben om aantrekkelijk te zijn voor ‘pulkgedrag’. En dan wordt de besmettingskans alleen maar groter. Voor het wratten behandelen bij kinderen heb je allerlei mogelijkheden.
Mooi meegenomen: als je wratten hebt, maakt je lichaam er antistoffen voor aan. Vandaar dat je ze vaak niet meer krijgt als je ouder wordt.
De meeste wratten verdwijnen na een poos vanzelf en zijn niet schadelijk, maar toch heb je ze liever niet. En dat geldt ook voor kinderen. Vaak schamen kinderen zich als ze een wratje hebben. Bovendien kunnen wratten soms ook pijn doen, en kan je er anderen mee besmetten. Verstandig dus om in te grijpen.
Wat voor soort wratten bestaan er?
Er bestaan meerdere soorten wratten, maar de meest voorkomende wratten bij kinderen zijn:
- Waterwratjes
- Gewone wratten
- Voetwratten
Waterwratjes
Deze wratjes zijn meestal maar enkele milimeters groot en wit of doorschijnend van kleur. Waterwratjes kunnen zich op alle delen van het lichaam bevinden, alleen op handen en voeten zie je ze meestal niet. Wel bijvoorbeeld op de romp, in de nek, binnenkant ellebogen en knieholtes.
Gewone wratten
Je herkent ze aan een beetje een ruw, gebobbeld oppervlak, wat veroorzaakt wordt door een versnelling van de groei van die plaatselijke cellen tot een dikkere hoornlaag. Deze wratten komen vaak voor op de handen en de knieën en soms in het gezicht. Een gewone wrat vind je meestal niet alleen, maar in groepjes.
Voetwratten
Voetwratten komen meestal voor op de voetzool. Deze wratten zien er hetzelfde uit als de gewone wratten. Omdat ze op de voetzool zitten en met het dragen van schoenen nogal snel ‘naar binnen gedrukt’ worden worden ze ook wel verward met bijvoorbeeld een eksteroog of likdoorn. De laatste twee komen echter bij kinderen niet vaak voor, dus meestal gaat het dan om een wrat.
Deze wratten kunnen op een gegeven moment (als ze lang door hebben kunnen groeien voordat je ze in de gaten hebt) behoorlijk pijn gaan doen omdat ze helemaal in de verdrukking komen en naar binnen geduwd worden door schoeisel. Zaak om dan naar de huisarts te gaan.
Lees ook: Koemelkallergie of eczeem: hoe herken je dat?
Wratten behandelen bij kinderen, hoe doe je dat?
Er zijn verschillende manieren om wratten te behandelen bij kinderen. We zetten ze even voor je op een rijtje.
Wratten behandelen bij de dokter
De eerste mogelijkheid is natuurlijk de huisarts. Daar wordt een wrat meestal aangestipt met ijs. Door de wrat te bevriezen zal deze uiteindelijk verdwijnen. Dat gebeurt met vloeibare stikstof. Vloeibare stikstof voelt niet koud, maar eerder branderig aan. Het laten verwijderen van wratjes op deze manier is effectief, maar kan erg pijnlijk zijn.
Bovendien zijn er soms meerdere behandelingen nodig. En dat is dan weer geen pretje als je kind het bij de eerste afspraak al op een brullen heeft gezet. Daarnaast moet eerst de hoornlaag van de voetzool weggeweekt worden als de wrat te diep zit. Nadat dat gebeurt is en de wrat behandelt is met vloeibare stikstof zal er een blaar verschijnen waardoor ook de wrat uiteindelijk van de voet ‘valt’.
Andere manieren waarop de huisarts wratten verwijderd is door ze weg te snijden of te branden. Klinkt ook niet echt kindvriendelijk he? Gelukkig komen er steeds meer middeltjes bij die je zelf thuis kan gebruiken bij het wratten behandelen bij kinderen. Bovendien zijn er een hoop huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Maar welke moet je dan kiezen?
Zelf wratten behandelen bij kinderen
Vóór je met wratten naar de huisarts ging, kon je ze ‘verkopen’. Leverden die krengen nog geld op ook! Tegenwoordig vertrouwen mensen meer op artsen en producten van de drogisterij. Ook die laatste kunnen heel goed werken, maar je moet wel even uitvogelen welk product voor jou of je kind nou het beste is. Ga jij zelf wratten behandelen bij kinderen? Doe dan eerst even je ‘huiswerk’.
Huis- tuin- en keukenmiddeltjes
Wratten bestaan natuurlijk al net zo lang als de mens zelf, en dus zijn er allerlei oma-huismiddeltjes waarmee je ze zou kunnen bestrijden. Wat verse ochtendurine over de wrat bijvoorbeeld.. Goed, die sla ik even over. Weet ook niet of je mini-me hier positief tegenover zal staan. Verder schijnt tea-tree olie te werken. Of smeer het wratje in met honing, of wrijf het in met een teentje knoflook. Of dat echt helpt weet ik niet, maar alles beter dan ochtendurine nietwaar?
De drogist
Ook de drogist heeft allerlei middeltjes voor het wratten behandelen bij kinderen. Je kan er zelfs spul kopen waarmee je zelf wratjes kan bevriezen. Ga je nou liever voor een andere methode, dan kan dat ook. Er zijn namelijk ook steeds meer manieren om wratten aan te pakken, zonder dat je je kind aan moet stippen.
Wortie Liquid: weg met wratten
Een van die manieren om wratten aan te pakken is Wortie Liquid. Ga je wratten behandelen bij kinderen dan is dit een ideaal middel. Het is namelijk wel effectief, maar niet agressief voor je kind. Wortie Liquid mag al gebruikt worden voor kinderen vanaf 4 jaar. Eens in de drie dagen smeer je de wrat in met de vloeibare oplossing. Even laten drogen, en dan een waterbestendige pleister er op. Na 3 dagen herhaal je de behandeling. Binnen 4 weken moeten wratten dan helemaal verdwenen zijn.
De behandeling met Wortie Liquid is pijnloos, ook heel fijn. Want ga je zelf wratten behandelen bij kinderen, dan is het wel zo prettig dat je je mini-me niet in een houdgreep hoeft te houden. Met het precisieborsteltje breng je het spul op de wrat aan. Daar zit geen gevoel in, dus je kind heeft verder nergens last van. Bovendien zorgt de beschermende pleister er meteen voor dat dat nare wratje bedekt is. Je koopt Wortie Liquid bij de lokale drogist.
Infectie van wratten beperken
Wratten echt voorkomen dat zal niet lukken. Wél kan je ervoor zorgen dat de verspreiding zoveel mogelijk tegengegaan wordt, door onderstaande maatregelen in acht te nemen.
- Als je kind wratten heeft, zorg er dan voor dat ze er niet aan krabben, dit verergert de verspreiding
- Heb je de wrat toch aangeraakt dan is het zaak je handen goed te wassen
- Het beste is het om een pleister over de wrat te plakken
- Kinderen tijdens het gymen schoenen laten dragen; nooit op blote voeten dat vergroot ook de kans op besmetting via een ander kind
Gebruikte afbeelding via Shutterstock