YouTube Kids app: de voor- en nadelen van Googles nieuwste kindje

Sinds kort kunnen we beschikken over de Youtube Kids app. Aangezien er best wel wat over te doen is geweest hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet voor je.

Zodra je vader of moeder wordt, krijg je er heel wat kopzorgen bij. Hoe ga je dat kleintje klaarstomen voor de grote wereld? En anno tegenwoordig is het niet alleen de ‘gewone’ wereld, waar je je druk om kan maken. Want zodra ze een zekere leeftijd bereiken (en dat is tegenwoordig al behoorlijk snel!) gaan kindjes ook hun eerste stapjes in de digitale wereld zetten. En dan? Hoe kan je je kinderen op een veilige manier met internet leren omgaan? Daar is nu een nieuwe handige app voor: YouTube Kids.

youtube kids app

In dit blog lees je meer over het nieuwste kindje van YouTube, de app is pas net gelanceerd en staat in Nederland dan ook nog letterlijk in de kinderschoenen. Heb jij hem al gedownload? In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen.

YouTube kids: wat kan je er mee?

De YouTube kids app maakt het voor jou als ouder een stuk gemakkelijker om de controle te bewaren als het gaat om het online gedrag van je kind. De app selecteert aanbevolen video’s voor je kinderen die ze graag kijken naast de leuke games die ze online spelen. Maar je bepaalt als ouder zelf welke video’s je je kind wel, of niet laat kijken. En dat doe je voor ieder kind afzonderlijk. Je kan tot 8 verschillende profielen aanmaken. Zo kan je de app perfect op jouw gezin en je kind afstemmen.

De afspeellijsten en kanalen van Youtube Kids zijn uiteraard gezinsvriendelijk. Er zijn 4 categorieën: muziek, leren, ontdekken en shows. Jij bepaalt waar je kind allemaal toegang tot heeft. Je kunt bepaalde video’s of kanalen uitsluiten, de zoekfunctie in- of uitschakelen en de schermtijd beperken door een geïntegreerde timer. Ook kan je terugkijken welke video’s je kids gezien hebben. Leuker kunnen we het niet maken, wel veiliger voor de kids, zullen ze bij YouTube gedacht hebben!

Standaard profielen binnen Youtube Kids

Voor ouders die wel het nodige willen regelen maar er liever niet teveel tijd mee kwijt zijn bestaan er standaard profielen die je kan gebruiken:

  • peuters en kleuters
  • schoolgaande kinderen van acht tot twaalf jaar

Voor welke kinderen is Youtube Kids geschikt?

De app is volgens Google geschikt voor kinderen tot 13 jaar. Onder gebruikers hoor je echter wat anders. De door de YouTube kids app geselecteerde video’s schijnen namelijk behoorlijk kinderlijk te zijn. Bij deze een kleine waarschuwing als je zoon van 12 een Fortnite fan is. Je kan als ouder namelijk níet zelf video’s toevoegen aan de content lijsten. Oftewel: wat op de verboden lijst staat, blijft op de verboden lijst. Tot grote teleurstelling van veel ouders.

Aan de andere kant hoor je van ouders van jongere kinderen juist wel weer positieve geluiden. Kennelijk ligt het er dus nogal aan wat de leeftijden en interesses van je kinderen zijn, wil de YouTube kids app in de smaak vallen. Maar hij is gratis te downloaden, dus je kan hem altijd uitproberen!

Kinder YouTube app Premium

Nog een nadeel aan de gratis YouTube kids app: je krijgt er reclames bij. Wel minder dan bij de reguliere YouTube video’s. Maar van het gezeur van je kids om het nieuwste speeltje dat ze op de reclame hebben gezien ben je dan nog niet af. Daarvoor moet je voor een YouTube Premium abonnement gaan (verkrijgbaar vanaf
€ 11,99 per maand). En dan maar hopen dat je geen ruzie krijgt met de kids omdat ze niet meer naar hun favoriete vlogger kunnen kijken.

Afijn, al met al wordt de Youtube Kids app dus wel goed ontvangen, maar voor de wat oudere kinderen lijkt hij niet meer gecshikt. Wil je overigens het het tabletgebruik van je kinderen beperken, dan lijkt het me helemaal niet wijs om deze app te downloaden.

Youtube Kids app downloaden

Wil je Youtube kidsproof maken in jullie huis, dan kan je de app van Youtube kids downloaden vanuit de Google Play Store

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven