10 tips voor meer zakelijk zelfvertrouwen op je werk

Privé voel je genoeg zelfvertrouwen, denk je er niet eens over na. Huis, boompje, beestje, vriendinnen, hobby’s; hierover heb je geen twijfels. Maar op je werk of als ondernemer is het vaak een ander verhaal, je zakelijk zelfvertrouwen is ver te zoeken. Carrière maken, zichtbaar worden, je punt maken of lastige presentaties geven en moeilijke vragen na afloop beantwoorden. Of dat negatieve stemmetje in je hoofd, jezelf affakkelen, hopen dat met hard werken je vanzelf wel promotie krijgt, acquisitie doen (jakkes!) en je salarisonderhandeling voorbereiden. Allemaal elementen in je werk of als zzp’er die je wellicht moeilijk of lastig vindt. Waarbij je twijfelt aan jezelf en het zelfvertrouwen ontbreekt.

Wil jij je zakelijk zelfvertrouwen een boost geven? Dan zijn deze tips voor jou!

Hierboven heb ik al het een en ander genoemd, maar wat denk je daarnaast bijvoorbeeld van die collega die veel minder weet en doet maar er toch met die promotie er vandoor gaat? Daar wordt je zelfvertrouwen ook niet beter van. Met werken kun je behoorlijk aan jezelf gaan twijfelen.

Hoe kom je hier vanaf? Hoe vergroot je je zákelijk zelfvertrouwen? Na een miskraam zag spreker, auteur en trainer Jikkie Has haar zelfvertrouwen door het putje verdwijnen. Als ze haar lijf niet eens kon vertrouwen, waar kon ze dan überhaupt nog op vertrouwen? Hoe ging ze weer in zichzelf geloven?

Jikkie Has is vervolgens de wetenschap in gedoken om hier antwoord op te vinden en kwam met pareltjes aan concrete inzichten weer naar boven. Zij heeft de meest interessante inzichten verzameld in haar boek ‘Zakelijk Zelfvertrouwen – Durf succesvol te zijn’. Conclusie: zelfvertrouwen is niet iets wat je wel of niet hebt: je kunt het heel concreet trainen!

Zakelijk zelfvertrouwen verbeteren met 10 tips

Hieronder vind je 10 tips die je helpen om je zakelijk zelfvertrouwen te trainen, zodat jij de eerstvolgende keer vol zakelijk zelfvertrouwen dat lastige telefoontje pleegt of die presentatie geeft. Handig voor jou en mij, of je nu VA wilt worden, zelfstandig ondernemer bent óf in loondienst werkt!

Wees mild naar jezelf toe

Linda de Mol, Angeline Jolie, Carice van Houten: ook zij voelen zich nog regelmatig onzeker. Je bent niet gek, het is een normale reactie op een bepaalde situatie die belangrijk voor je is. Dus ook jouw collega die nergens last van lijkt te hebben, je baas, die succesvolle concullega: ze voelen zich allemaal wel eens onzeker; net als jij. Verschil is alleen dat zij zich er niet door laten tegenhouden! En na deze tips over zakelij kzelfvertrouwen jij ook niet meer!

Stop met jezelf kleiner maken

Op welke manier maak jij je onbewust kleiner? Twijfel je als iets post op social media? Heb je gevoelsmatig de rem er op? Perfectionisme? Anderen pleasen? Denk je dat je nog niet toe bent aan een volgende stap (weet ik wel genoeg?!), werk je hard in de hoop om gezien te worden? Voordat je er allerlei nieuwe kennis in stopt of uren gaat surfen op internet voordat je iets zeker weet: stop eens met jezelf klein(-er) te maken. Want hoe wil jij later terugkijken op je carrière? Dat niemand kritiek op je heeft gehad, ze je lief vonden? Of dat je iemand bent geweest die haar droom achterna is gegaan en het heeft geprobeerd? Dat je een rolmodel voor anderen bent geweest in die reis. Stoppen met jezelf klein maken scheelt al een hoop.

Vergelijk jezelf met jezelf om je zakelijk zelfvertrouwen te vergroten

Wanneer doe of ben je goed genoeg? Aangezien objectieve maatstaven ontbreken vergelijken we onszelf vanaf de oertijd al met anderen. Doe ik het goed? Hoor ik er nog bij? In die tijd was je ten dode opgeschreven als je buiten de groep werd gegooid. Tegenwoordig ga je er niet meer dood aan. Maar ons brein werkt wel nog op diezelfde manier.

Maar door jezelf te vergelijken met anderen, vergelijk je appels met peren. Van die ander zie je vaak alleen de successen en pareltjes. Maar bij jezelf zie je vooral wat er nog niet is. Dit kan je enorm onzeker maken. Waarom lukt het die ander wel, en jou niet?

Hoe los je dit op? Laten we gebruik maken van het al oude principe van jezelf vergelijken, maar dan een tikkie anders. Vergelijk jezelf met jezelf! De enige echt eerlijke vergelijking is die met jezelf. Waar sta je nu ten opzichte van twee, vijf of tien jaar geleden? Hoeveel heb je geleerd? Welke inzichten heb je opgedaan? Want ook jij bent veranderd de afgelopen jaren. En dan zal je ineens zien dat je het nog niet zo slecht doet 😉 . Hoppa, daar groeit je zakelijk zelfvertrouwen van!

Wat is óók waar?

Zolang je naar dat negatieve stemmetje luistert, krijgt die als een nukkige peuter zijn zin. Het is inderdaad beter om eerst nog een opleiding te volgen voordat… Wie zit er nu op jou te wachten? In plaats van hier het gevecht mee aan te gaan, stel je zelf de vraag: wat is óók waar? Bijvoorbeeld: met mijn vele jaren aan kennis en ervaring kan ik een ander nu ook al helpen. Deze gedachte is óók waar, geeft positieve energie en zorgt er voor dat je in actie komt. Dat scheelt je wéér een cursus of opleiding.

Koppel je eigenwaarde los van je resultaten

Op het moment dat je je eigenwaarde hebt gekoppeld aan het bereiken van je doelen, komt onzekerheid als een duveltje uit het doosje. Word je ineens gespannen? Omdat je denkt dat het nu wel goed moet gaan. Dat die lancering van je product of dienst goed moet aanslaan, dat je geen fouten mag maken. Want wat als je kritiek krijgt? Dit zijn heel bekende gevoelens die je zakelijk zelfvertrouwen een knauw geven.

Joehoe, je bént niet je succes of falen. Je bent gewoon mens, en per definitie goed genoeg, ongeacht hoe succesvol je bent. Koppel je eigenwaarde dus los van je mate van succes.

You win some, you lose some

Niemand verliest graag. Maar wist je dat succesvolle mensen helemaal niet bezig met winnen of verliezen? Professor, Nobelprijswinnaar en vermaard gedragsonderzoeker Daniel Kahneman onderzocht hoe economisch succesvolle mensen denken. Wat blijkt? Zij zien al hun acties als een potje tennis; je kunt een keer winnen en je kunt een keer verliezen. Het feit dat je een tennispartijtje verliest zegt niets over je potentieel. Wist je dat Serena Williams heel veel partijen tennis heeft verloren voordat ze goed was? Wist je dat J.K. Roling 12x is afgewezen voordat haar eerste Harry Potter boek werd uitgegeven? You win some, you lose some. En weer door…! Op naar het volgende partijtje tennis.

Actie komt vóór zelfvertrouwen, ook zakelijk gezien

Kunnen we gelijk door naar het volgende punt. We denken dat eerst iets goed moet voelen, voordat… je kunt gaan bellen, promotie of salarisverhoging kunt vragen, zichtbaar kunt worden, noem maar op.

Dat klinkt logisch, maar helaas pindakaas: wetenschappelijk onderzoek laat zien dat actie vóór zelfvertrouwen komt. Leren fietsen doe je ook ter plekke en niet vanuit een dik theorieboek. Van te voren voelen acties uit je comfortzone altijd spannend, achteraf valt het altijd mee. Dus wacht niet totdat het goed voelt: begin maar gewoon, je zelfvertrouwen volgt vanzelf wel, ook zakelijk. Hoe ga je beginnen met ‘in actie komen’? De volgende tip gaat je hierbij helpen, laten we snel verder gaan!   

Zet mini-stapjes

Vanuit overlevingsinstinct drukt je brein op de noodknop zodra jij serieus uit je comfortzone dreigt te komen. Het komt met gedachtes als: ‘Ik zou er eerst nog maar eens goed naar kijken’. ‘Weet je het wel zeker?’. ‘Wat als je kritiek krijgt?’. ‘Wat als je faalt?’ Voor je het weet ben je weer weken in een mentale bitch-fight belandt met jezelf.

Door belachelijk kleine stapjes te zetten, wordt je angstbrein in slaapt gesust. Maak de acties in het begin zó klein, dat je erom moet grinniken. In plaats van dat je een heel succesvol blogger wilt zijn en enorm zichtbaar moet worden, begin eens met één blog te plaatsen. Of begin met een brainstorm waar je over zou kunnen bloggen. Een potje Olvarit stop je ook niet in 1x in de mond van je kind, omdat dat potje leeg moet, toch? Begin met kleine hapjes of stapjes.

Je zakelijk zelfvertrouwen verbeteren? Waag eens een gokje

Onderzoekspsycholoog Zachary Estes toonde bij een experiment aan dat vrouwen minder goed scoren op ruimtelijke inzicht dan mannen. Logisch zul je denken. Maar toen hij de resultaten in dook bleek dat vrouwen vaker een antwoord open lieten ten opzichte van de mannen. Omdat ze het ‘niet zeker wisten’! Het verschil werd veroorzaakt doordat vrouwen zichzelf structureel onderschatten. Ze bang zijn om fouten te maken en overdenken teveel waardoor ze structureel kansen laten liggen om wél te scoren! Zo simpel kan het zijn. Waag dus eens een gokje als je het niet zeker weet. Je zult ervaren dat je meer weet en kunt dan je in eerste instantie dacht. En ook daar groeit je zakelijk zelfvertrouwen weer van.

Tieten naar voren en gáán!

Je lichaamshouding heeft invloed op hoe je naar jezelf kijkt. Een zielige houding doet je zielig voelen, een krachtige houding geeft kracht. Als je gedurende twee minuten met een rechte rug gaat staan, je borst breed maakt en je armen in de lucht met je vuisten gebald houdt, dan krijg je automatisch meer zelfvertrouwen. Zelfs als je je onzeker voelt! Deze ‘power pose’ van professor Amy Cuddy heeft veel aandacht gekregen, maar ook bakken met kritiek. Na jaren onderzoek is zij terug gekomen met keihard bewijs dat het wel degelijk werkt! Dus… Tieten naar voren en gáán: size doesn’t matter!

boek zakelijk zelfvertrouwen

Heb jij door deze 10 tips vertrouwen in de aanpak van Jikkie gekregen? Bestel dan haar boek waar nog veel meer informatie in staat. Hiermee kan jij je zelfvertrouwen op zakelijk niveau nóg verder opkrikken. Het is geen rocket science, je moet het alleen wel even weten (en doen).

Is bovenstaande herkenbaar voor je en mis jij zakelijk zelfvertrouwen? Of blaak jij juist van vertrouwen? We lezen je reactie graag hieronder!

Extra cadeautje naast deze 10 tips: vraag hier gratis het digitale werkboek aan met maar liefst 26 oefeningen voor meer Zakelijk Zelfvertrouwen t.w.v. 10 euro: https://www.zakelijkzelfvertrouwen.nl/gratiswerkboek/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven