Is een zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers ?

Met regelmaat schrijf ik over mijn leven als ondernemer. Zo heb ik een tijdje geleden bijvoorbeeld uit de doeken gedaan waarom mijn behoefte om financieel onafhankelijk te zijn zo groot is. Maar ook lees je over mijn valkuilen en de juiste beslissingen die ik in de afgelopen jaren heb genomen. Ik vind het dan ook leuk om over het ondernemerschap te praten en schrijven. Onlangs kreeg ik nog de vraag van een onderneemster ’to be’ welke zakelijke rekening ik heb. Zij was namelijk in de veronderstelling dat een zakelijke rekening verplicht is en ze was aan het onderzoeken welke bank voor haar het meest gunstig is.

zakelijke rekening verplicht

Is een zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers?

Daarmee kom ik dan ook gelijk op het eerste onderwerp wat ik met je wil bespreken. Is een zakelijke rekening verplicht of niet? Het antwoord is: nee.

Een zakelijke rekening is niet verplicht. In ieder geval niet voor zzp’ers. Hoe het zit voor bijvoorbeeld een BV dat kan ik je niet aangeven, want daar heb ik me (nog) niet in verdiept.

Zakelijke rekening niet verplicht, maar wél slim

Ondanks het feit dat een zakelijke rekening niet verplicht is, is het hebben van een zakelijke rekening wel heel erg handig vind ik zelf. En wel om deze redenen:

Je krijgt een goed overzicht over je financiën, alle inkomsten en uitgaven op die rekening zijn zakelijk, dus dat is direct helder.

  • Een zakelijke rekening staat professioneler en je wilt toch serieus genomen worden?
  • Heb je een boekhouder? Dan maak je die ook blij met een duidelijk administratief overzicht.
  • Als de belastingdienst je wil controleren, dan hoef je alleen duidelijkheid te verschaffen over je zakelijke rekening en blijft je privérekening buiten schot. Gaat ze ook niets aan, vind je wel?

Geen zakelijke rekening verplicht maar toch heb ik deze

Ook al is het dus niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben, ik heb er wel een. Sinds 2008 heb ik net even nagekeken, dus dat is al eventjes 😉 . Op zich ben ik heel tevreden met mijn rekening bij de Rabobank, maar ik heb inmiddels wel gezien dat ik een behoorlijk dure zakelijke rekening heb.

En dat vind ik dan wel weer dom van mezelf, ook al was dit destijds waarschijnlijk wel een goede keuze.

Mijn zakelijke rekening kost namelijk me namelijk niet alleen € 5,30 per maand maar ik betaal ook nog € 3,00 per maand voor internetbankieren en per transactie € 0,15 cent. Per kwartaal ben ik dan ook tussen de € 50,00 en € 60,00 ‘kwijt’ aan kosten.

Dat is best veel als ik het vergelijk op de website van Bankr met andere banken.

Zo keek ik bijvoorbeeld bij Knab zakelijk en daar liggen de kosten heel anders. Ze zijn ook niet voor niets uitgeroepen tot de voordeligste bank voor zzp’ers. Dus als ik je een advies mag geven… ook al is er geen zakelijke rekening verplicht, sluit er toch eentje af. Liefst bij een voordelige bank.

Overstappen met je zakelijke rekening

Om dan nog maar heel even voort te borduren op die zakelijke rekening en het wel of niet verplicht zijn ervan. Heb je een zakelijke rekening maar betaal je (net als ik) relatief veel? Dan kan je altijd nog overstappen van zakelijke rekening.

Lijkt nogal wat rompslomp, maar de banken maken dit tegenwoordig zo makkelijk mogelijk heb ik al gezien. Ik denk dus dat ik binnenkort ga switchen 😉 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven