Kunst en kinderen

Kunst en kinderen. Ik hou van die combinatie. Duik een museum in en vraag wat je kind voelt bij een schilderij. Wat zou er ’s nachts in het museum gebeuren? Kinderen hebben zoveel fantasie en het is zonde om daar niks mee te doen. Wij duiken dan ook regelmatig onder in de wondere wereld van kunst en kinderen 😉 . Niet alles is echter geschikt voor jonge kijkers, maar met stip op nummer 1 staat toch wel de ‘Lego-tentoonstelling’.  De mannen in mijn huis zijn helemaal gek van Lego, dus de tentoonstelling ‘the art of the brick’ in Amsterdam Expo moesten we gezien hebben. En het kan nog maar even, tot eind oktober. 

Kunst en kinderen bij Amsterdam Expo

Bij binnenkomst in de Amsterdam Expo krijgen de kinderen een speurtocht en een speciale audiogids die ze meenemen langs alle LEGO-bouwwerken. Heerlijk interactief, precies zoals kinderen dit graag doen. Mijn jongste dochter bekijkt twee kunstwerken aandachtig en luistert naar de uitleg. Dan houdt ze het voor gezien, 4 jaar is nog te jong om lang de aandacht vast te houden. Ze huppelt door het gebouw en beleeft het op haar eigen manier. Mijn zoon van 6 is in zijn element. Elk kunstwerk bekijkt hij met evenveel interesse, luistert keer op keer naar de uitleg. Ook aan mijn oudste dochter van 8 is de audiogids goed besteed. Zelden heb ik mijn kinderen zo zien genieten van kunst. En zelden heb ik zelf zo genoten van Lego-bouwwerken. Onderweg doen we leuke opdrachten en lossen we raadsels op.

kunst en kinderen

De LEGO-kunstenaar
Alle bouwwerken in de tentoonstelling zijn gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya. Als kind speelde hij al graag met LEGO en hij is daar nooit mee gestopt. Toen hij kunstenaar werd, gebruikte hij LEGO als materiaal. Zijn kunstwerken zijn te zien zijn in musea over de hele wereld.

Aan het einde van de tentoonstelling kunnen de kids ook nog zelf aan de slag in de play room. Gewoon lekker zelf bouwen. Ook zijn er leuke games te proberen. Al snel is mijn drietal hartstikke druk. Alleen zijn wij de LEGO nu wel een beetje zat. En het mooie weer buiten lonkt naar ons. Na keiharde onderhandelingen over hoe lang we nog blijven zoeken we de zon op.

Even de benen strekken in de de Kennemerduinen en we sluiten de dag af met een hapje en drankje in een strandtent in Bloemendaal. Op weg naar huis klinkt het ineens van de achterbank: ‘ik vraag gewoon voor mijn verjaardag of ik nog een keer naar de LEGO-tentoonstelling mag’. Met andere woorden: ‘ het was vet!’ 

Inmiddels heeft Amsterdam Expo haar deuren helaas gesloten.

lego5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven