Op zeehondensafari in Denemarken en haaien aaien, het kan in Jyllandsakvariet

Een ieder die mij kent die weet inmiddels wel dat ik gek ben op dieren 😉 . Die zeehondensafari die stond dus al snel op mijn wishlist voor onze vakantie in Denemarken. Op naar Jyllandsakvariet in Thyborøn dus, een mooie afwisseling met het dagje Wowpark Denemarken wat we gisteren deden.

zeehonden spotten

Zeehondensafari en aquarium Jyllandsakvariet Denemarken

In Jyllandsakvariet heb je de mogelijkheid om zo’n zeehondensafari te doen én kan je ook nog het aquarium bezoeken waar je leuke vissen spot, een krab op je hand kan houden én haaien kan aaien. Je snapt hem al… dan ben ik om.

Zo ongeveer de hele weg in de auto heeft Lotte het erover gehad. ‘Mam, ik ga geen haaien aaien hoor’. Om vervolgens te roepen: ‘misschien kan jij dat beter ook niet doen’. En de hele weg was best een eind, ongeveer 1 uur en 45 minuten rijden vanaf Landal Seawest gezien. Op zich is de afstand niet zo heel erg groot, maar in Denemarken heb ik eigenlijk nog bijna geen snelwegen gezien zoals wij ze kennen. Het merendeel is 80 km weg -en dan duurt alles even iets langer. Maar hé… het is vakantie… we hebben geen haast.

Alhoewel… er stond vandaag nog meer op het programma. Na de zeehondensafari in Denemarken willen we ook nog graag naar het schelpenhuisje (Sneglehuset), de bunkers, de vuurtoren én de zandsculpturen. Dat is een hele waslijst, maar het ligt allemaal op de prachtige route naar de zeehondensafari in Thyborøn, bij Jyllandsakvariet.

jyllandsakvariet denemarken

Het aquarium Jyllandsakvariet

Allereerst duiken we het aquarium in voor het bekijken van al wat er in de Noordzee leeft. Je start in een kleine souvenirswinkel om van daaruit verder te lopen het aquarium in. Er is veel van hout gemaakt en het ziet er niet mega gelikt uit. Het lijkt eerder op een enorm uit de hand gelopen hobby, maar dan wel heel erg uit de hand gelopen. Binnen is het wel heel leuk aangekleed met allerlei visserij stuff.

aquarium jyllandsakvariet

Je vindt er dus van alles. Van roggen tot haaien dus en van krabben tot aan grappige vissen. Toegegeven… het geheel heeft wat weinig kleur en is niet te vergelijken met de pracht en praal van de tropische vissen, maar het feit dat je veel van de dieren kan aaien en kan vastpakken, dat is dan wel weer spectaculair natuurlijk. En kijkend naar de foto’s valt het met die kleuren allemaal eigenlijk best wel mee.

krab vasthouden jyllandsakvariet
Hahaha, dat gezicht van Lotte

Zo ook het aaien van de haaien en de roggen die in een laag bassin zwemmen. Ondanks haar minutenlange ontkenning heeft ook dochterlief zich vermand en een haai geaaid. Wat een overwinning! Ook de roggen zijn schattig -as always- wanneer ze hun neusje omhoog steken als je ze aait. Verder kan je in het aquarium ook nog zien hoe de babyhaaitjes gefokt worden én de roggen. Je ziet de kleine roggen nog in hun eitjes zitten en al bewegen, heel bijzonder!

aquarium jyllandsakvariet denemarken

Naast dit alles is er ook nog een knutselruimte aanwezig waar je workshops kan volgen.

zeehondensafari denemarken

De zeehondensafari in Thyborøn

De zeehondensafari boek je los van je bezoek aan het aquarium Jyllandsakvariet. Je hoeft er dus niet persé gebruik van te maken, maar wij hebben juist de mooiste dag van de week uitgekozen om deze seal safari te doen.

Het is ongeveer 10 minuten lopen vanaf het aquarium naar de haven waar je in een klein bootje stapt met maximaal 10 personen. Michael Madsen – eigenaar van Jyllandsakvariet- is onze schipper.

We krijgen eerst allemaal een reddingsvest om en mogen dan pas de boot in. Het is heerlijk weer dus van het begin tot het eind is het genieten. Al in de haven spotten we de eerste zeehond. Niet verdwaald hoor, dat doen ze wel vaker.

zeehondensafari jyllandsakvariet

Niet lang daarna kijken we onze ogen uit. Tientallen zeehonden liggen op de zandbanken in het Ringkøbing Fjord lekker met hun staart in het zonnetje te zwaaien. En een aantal ervan zwemmen niet ver bij de boot vandaan en kijken nieuwsgierig onze kant op.

Uitgebreide uitleg bij onze boottrip

Michael vertelt van alles over de zeehonden tijdens deze safari. Er zijn twee soorten zeehonden te vinden in het Ringkøbing Fjord. De ‘gewone’ zeehond en de grijze zeehond waarvan het mannetje wel 300 kilo kan wegen! We zien ze beiden en hoeven er niet eens naar te zoeken. Wist jij dat deze zeehonden dagelijks 30-40 kilometer zwemmen om hun vis te gaan vangen? Dat doen ze voornamelijk in de Noordzee. Waarna ze weer terugkeren naar het Fjord om op hun gemak, zonder enig gevaar, te gaan zonnebaden.

zeehondensafari seals safari

Het voelt alsof je er zo naartoe zou kunnen zwemmen. Zo dichtbij, maar ook zo ‘intiem’, vooral omdat de zeehonden zelf helemaal niet bang zijn. Ze zijn juist eerder heel nieuwsgierig naar ons en kijken dan zelf ook hun ogen uit.

Na een half uur tussen de zeehonden rondgedobberd te hebben is het weer tijd om terug te gaan naar de haven. We varen de haven zelf nog door en Michael vertelt over alle visverwerkingsbedrijven die hier zitten. Thyborøn is zo ongeveer de grootste haven van de westkust van Denemarken en de visveiling die zich daar bevindt staat enorm goed aangeschreven. Ook Nederland haalt daar veel vis vandaan. Al met al een heel leuke en leerzame zeehondensafari met gegarandeerd zeehonden spotten van dichtbij!

Meer informatie over Jyllandsakvariet en de zeehondensafari

Openingstijden

Het aquarium is dagelijks geopend van 10.00-16.00 waarbij in de zomer langere openingstijden gelden. In july en augustus zelfs tot 18.00.

Het adres van Jyllandsakvariet

JyllandsAkvariet, Vesterhavsgade 16, 7680 Thyborøn

Ticketprijzen

Kinderen tot 2 jaar zijn gratis. Voor kinderen van 3-12 jaar betaal je ongeveer € 10,00 en voor volwassenen € 12,00.

Zeehondensafari

Wil je graag met de boot mee om de zeehonden van dichtbij te spotten, dan kan je de boottrip van een uur boeken. De kosten hiervoor liggen op ongeveer € 26,00 per persoon.

Deze zeehondensafari maakt onderdeel uit van onze persreis naar Denemarken met Landal. Meer informatie over het aquarium en het zeehonden spotten vind je op de  website van Jyllandsakvariet.

Ook een aanrader: de Oost-Deense eilanden Seeland, Lolland-Falster en Møn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven