Zelf brood bakken glutenvrij recept voor coeliakie of koolhydraatarm brood

Tijdens mijn zwangerschap, inmiddels negen jaar geleden, had ik het geluk geen last te hebben van typische zwangerschapkwaaltjes. En ik had tijd genoeg voor zelf brood bakken, glutenvrij brood welteverstaan. Ik hoor je denken… wat heeft dat met elkaar te maken? Dat zal ik je verder uitleggen.

Ik was niet kotsmisselijk, noch had ik last van obstipatie, aambeien, of bekkenpijn. Het enige waar ik last van had was coeliakie, al wist ik dat op dat moment nog niet. Uiteindelijk kan ik wel stellen dat ik iets ‘geleerd heb’ dankzij mijn zwangerschap; zelf brood bakken zonder gluten! Ik heb er even over gedaan maar glutenvrij brood zelf bakken is inmiddels een van mijn specialiteiten.

Hieronder vind je éérst het glutenvrij brood recept (voor de ongeduldigen) en daarna lees je nog mijn verhaal van het tot stand komen van dit brood recept. En uiteraard al het zelf brood bakken wat ik heb gedaan tot ik erbij neerviel tijdens de ontwikkeling van dit glutenvrije recept voor brood.

zelf brood bakken glutenvrij

Zelf brood bakken glutenvrij; Cloud Bread met Broodfactor!

Ingrediënten glutenvrije brood zelf bakken:

 • 4 eieren
 • 1 eetlepel creamcheese (bijv. Philadelphia of Hütenkase)
 • ½ banaan
 • ½ citroen
 • 1 zakje Klop-fix
 • 1 zakje Baking Soda (of 1 theelepel bakpoeder)
 • Voor de echte pro’s: melkpoeder (bijv. Completa)

Zet de volgende spullen klaar:

 • beslagkom
 • schaaltje
 • staafmixer
 • mixer (met garde)
 • eetlepel
 • mes
 • spatel of vork
 • pollepel
 • bakpapier

Voorbereidingen:

 • Verwarm de oven voor op 170/175 graden (laat de bakplaat ook in de oven warm worden).
 • Maak de beslagkom goed vetvrij: gebruik hiervoor de halve citroen (smeer met de citroen door de beslagkom), spoel en droog de kom daarna af.

zelf brood bakken glutenvrij

Aan de slag met zelf brood bakken glutenvrij :

Stap 1
Splits de vier eieren. Doe de eiwitten in de beslagkom en het eigeel in het schaaltje.

Stap 2
Voeg aan het eigeel toe: de ½ banaan (in stukjes), 1 eetlepel creamcheese en ½ zakje Klop-fix. Maak er een glad papje van met de staafmixer.

TIP: Wil je zoete of hartige broodjes maken? Voeg dan naar smaak aan dit eigeel-mengsel kruiden, zout of (vanille)suiker toe.

Stap 3
Voeg aan de eiwitten toe: ½ zakje Klop-fix en 1 zakje Baking Soda (staat gelijk aan 1 theelepel bakpoeder; Baking Soda geeft een mooier resultaat). Klop daarna de eiwitten heel goed op met de mixer (met garde).

Stap 4
Schenk van het eigeelmengsel de helft bij de opgeklopte eiwitten. Voorzichtig mengen met een spatel of vork. (Vooral niet te veel mengen!)

Stap 5
Haal de bakplaat uit de oven en bekleed eventueel met bakpapier (als je bakplaat een anti-aanbaklaag heeft is dit niet nodig). Schep met de pollepel bolletjes op de bakplaat.

PRO-TIP: Wil je dat de broodjes een prachtig goudgeel korstje krijgen? Strooi dan op elk bolletje een klein beetje melkpoeder (wat je ook in de koffie kunt doen).

Stap 6
Bak de bolletjes in de oven; ongeveer 20-30 minuten op 170-175 graden (afhankelijk van de oven en hoe jij ze hebben wilt; zacht tot zeer knapperig).

Stap 7
Als de broodjes zijn afgekoeld, kun je ze voorzichtig doormidden snijden en beleggen naar keuze. Eet smakelijk!

En dan nu mijn verhaal over het tot stand komen van dit glutenvrij brood recept. Door het zelf brood bakken glutenvrij.

Tip: Er zijn enorm veel goede boeken over zelf brood bakken. Mocht je meer variaties willen dan kan je deze even checken.


Uitgeteld op de bank leerde ik over glutenvrij brood

Ik prees mezelf dus gelukkig met een zeer draaglijke zwangerschap. Het enige waar ik wel last van had, voor zover je het als een last ervaren kunt, was vermoeidheid. Ik ben normaal gesproken een echt avondmens en lig nooit voor middernacht op bed. Om me ’s morgens voor te nemen vanavond maar wel een keertje vroeg naar bed te gaan. Maar tijdens mijn zwangerschap plofte ik na het avondeten, of eigenlijk al ervoor, op de bank.

Uitgeteld, doodmoe, beentjes omhoog en lekker liggen zappen. Ik keek dan ook allerlei programma’s die ik anders nooit keek, zoals The king of Queens, RTL Boulevard, ‘The Bold’ en Onderweg naar morgen. Maar mijn absolute favoriet was Lingo. Geweldig, zelf lekker mee puzzelen en hopen op een groene bal, of een rode, afhankelijk van mijn sympathie voor het betreffende team.

Kennismaking met Lucille

Het was in die tijd dat ik kennismaakte met presentatrice Lucille Werner. Een prachtige en stoere vrouw. Het was ook die tijd dat ik voor het eerst hoorde over coeliakie en glutenvrij eten. Lucille heeft coeliakie. Ik wist niet eens hoe je het uitspreken moest. Ik dacht dat het koe-lia-kie was, maar het bleek dus seu-lia-kie te zijn. Oké, seu-lia-kie dan, glutenintolerantie. Destijds, bijna tien jaar geleden, hoorde ik praktisch nooit iemand praten over glutenvrij eten, coeliakie of glutenintolerantie. Laat staan over zelf brood bakken glutenvrij. Dat is vandaag de dag wel wat anders.

Glutenvrij eten en zelf brood bakken

Vele mensen eten glutenvrij en zeggen er aanzienlijk door op te knappen, zich energieker te voelen, geen opgeblazen buik meer te hebben en meer van dit soort positieve effecten. Overigens hoor ik dezelfde positieve verhalen van mensen die lactose-, fructose- of glucosevrij zijn gaan eten. Of van mensen die twee weken op vakantie zijn geweest naar een subtropisch eiland. Maar zelf brood bakken was nog niet in me opgekomen, totdat…

RTL 4 lifestyleprogramma ‘Mijn Leven, Mijn Gezondheid’

Toen ik vorige week een nieuwe vlog moest maken voor het RTL4 lifestyleprogramma Mijn Leven, Mijn Gezondheid, besloot ik eens op zoek te gaan naar recepten voor mensen met coeliakie en voor mensen die een glutengevoeligheid bij zichzelf geconstateerd hebben en daarom glutenvrij willen eten.

Brood, dacht ik. Brood zou hetgeen zijn dat ik absoluut zou missen als ik coeliakie had. Wat is er nou lekkerder dan een vers, knapperig broodje? Ja, oké, een pizza waar de mozzarella vanaf druipt, een portie friet met Belgische mayo of mijn vriend in zijn boxershort.

Glutenvrij brood uit de winkel

Maar in mijn zoektocht naar recepten voor mensen met een glutenintolerantie, ging ik voor brood. In de winkel zie ik weleens glutenvrij brood liggen, ik heb het zelfs een keer geproefd, maar het smaakte echt naar de verpakking van een pizza; naar karton dus.
Na flink wat googelen vond ik een vrij nieuw recept, genaamd Cloud Bread. Hartstikke hip and happening, niet al te lang geleden was het trending voor foodies op Instagram en het was ook nog eens in een handomdraai te maken, met slechts drie ingrediënten: eieren, hüttenkäse en bakpoeder. Tijd voor het zelf brood bakken, glutenvrij!

Zelf brood bakken glutenvrij, à la foodies

Ik ging meteen op pad met mijn big shopper en sloeg flink wat eieren en bakjes creamcheese en hüttenkäse in. Klaar voor het zelf brood bakken. Thuis dook ik de keuken in, deed precies wat de foodies hadden uitgelegd in hun blogs, haalde na twintig minuten de bakplaat uit de oven en … was zwaar teleurgesteld. Was dit het? Deze platte, soort van pannenkoekjes? Een schande dat dit de naam brood dragen mocht. Even hoopte ik dat de smaak een hoop goed zou maken, maar het tegendeel bleek waar: het had werkelijk niks weg van brood. Een veredelde omelet, dat was het!

Volhouden dacht ik

Ik maakte het recept nog een keer, klopte de eiwitten nog steviger, deed nog meer mijn best, maar het resultaat was hetzelfde. Ik smeet alle nepbroodjes in de dakgoot en terwijl de meeuwen en kraaien genoten van hun feestmaal dacht ik heel diep na. En dat doet pijn, na 12 uur ’s middags. Ik dacht erover na hoe dit recept wél brood zou kunnen worden. Als ik namelijk besloten heb om iets goed te doen, stop ik niet voor het lukt. Zo ook met het zelf brood bakken glutenvrij én koolhydraatarm. En ik had nou eenmaal besloten om voor onze glutenintolerante medemens hét perfecte broodje zelf te maken. Dat zou ik doen ook.

zelf brood bakken coeliakie glutenvrij

Zelf brood bakken voor de glutenintolerante medemens

Ik spitte recepten en foodblogs door en overlegde ’s avonds met mijn vriend, die een echte keukenprins is én in de chemie werkt. Hij begrijpt dus welke ingrediënten op elkaar reageren en hoe ze dat doen. We schreven een paar recepten uit, geïnspireerd op Cloud Bread en de volgende dag hebben we ze allemaal uitgeprobeerd. Na twee mislukte pogingen (wederom omeletterige pannenkoeken) begonnen we vol goede moed aan het derde en laatste recept om zelf glutenvrij brood te bakken.

Het beslag zag er al veelbelovend uit. Ook het opscheppen van de bolletjes op de bakplaat stemde ons zeer tevreden. Het zag er al echt uit als brood. Maar het spannendste deel moest nog komen: in de oven. Zouden de bolletjes ook echt bolletjes blijven? Of zouden ze binnen een paar minuten als een plumpudding in elkaar zakken?

Ik durfde haast niet te kijken en bleef aan de keukentafel zitten. Om de spanning enigszins te verlichten nam ik maar gauw een glas wijn. Mijn vriend bleef staan kijken door het raampje van de oven. Ik kreeg een hartverzakking toen hij zei: ‘Ik heb slecht nieuws…’
Ik sprong op van mijn stoel en rende naar de oven, waar mijn vriend zijn zin afmaakte: ‘…ze zien er geweldig uit!’ Na vijfentwintig zenuwslopende minuten opende ik voorzichtig de oven. Op de bakplaat lagen broodjes, echte broodjes, goudgeel en glutenvrij! De smaak werd getest en volledig goedgekeurd door uiterst kritisch publiek; door zowel mijn vriend als mijn zoontje (die er een dikke laag Nutella opsmeerde). Ze vonden het heerlijk!

Ik noem deze broodjes: Cloud Bread mét broodfactor.

Recept zonder gluten en koolhydraatarm

Dit recept komt binnenkort op RTL4’s Mijn Leven, Mijn Gezondheid, maar ik wil het alvast met jullie delen. Want er zullen ongetwijfeld lezeressen glutenvrij brood willen eten of iemand kennen die geen gluten mag. Bovendien bevatten deze broodjes nauwelijks koolhydraten, dus zijn ze ook zeer geschikt voor degenen die een koolhydraatarm dieet/eiwitdieet volgen.

Hieronder vind je het recept. Probeer het uit en laat me vooral weten wat je ervan vindt.
Ik hoop dat de broodjes bij jullie allemaal net zo perfect uit de oven komen als bij mij.

 

Andere interessante artikelen over brood vind je hier:

9 gedachten over “Zelf brood bakken glutenvrij recept voor coeliakie of koolhydraatarm brood”

 1. Wat een leuk verhaal.
  Mijn dochter en ik hebben coeliakie, ik ga deze broodjes zeker eens uit proberen!
  Ennuh, heeft Lucille Werner coeliakie? Dat had ik nog niet eerder gehoord. Weer iets nieuws geleerd.

 2. Heel herkenbaar het verhaal over het cloud bread wat net pannekoeken werden ?.
  Ik ga deze dus zeker proberen voor mijn dochter.
  Wat ik me nog afvraag is: hoeveel is 1 zakje baking soda? Ik heb een grote verpakking van 500 gr.
  En Heb je ook nog iets met de andere helft van het eigeel mengsel gedaan??

  1. Wat leuk dat je het recept gaat uitproberen!
   Ik gebruikte een zakje Baksoda Dr. Oetker, 5 gram.

   Succes en laat je weten of het gelukt is?

 3. Leuk verhaal Juliette.

  Onze dochter heeft coeliakie. Dus ik dacht, whauw ziet er goed uit, ga haar verrassen!!!
  Ingrediënten gelezen, en helaas, 4 eieren…laat haar nou ook allergisch zijn voor eieren.

  Wel leuk dat je er aandacht aan besteed, en wie weet, later een leuk recept zonder zo veel eitjes.
  lfs Nettyy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven