Leuke DIY: zelf kaars bedrukken op een eenvoudige manier

Mijn dochter van vijf jaar vind het super leuk om samen te knutselen en dan niet alleen knippen en plakken, nee.. dat is te simpel. Zij vind het leuk om samen met mij leuke spulletjes te maken voor in ons appartement, dus dit keer gingen we zelf kaars bedrukken met afbeeldingen waar zij blij van wordt. Zo krijg je een fantastische foto op kaars.

zelf kaars bedrukkenFoto op kaars, waar kies jij voor?

Voor een meisje van vijf is het niet zo moeilijk om te kiezen welke foto op kaars ze wil hebben. Al jaren staat Frozen bij deze leeftijdsgroep op nummer 1 en ook nu is dat weer het geval. Dus hebben we laatst kaarsen gepimpt met natuurlijk voor haar kaarsen de afbeeldingen van Elsa en Anna uit Frozen. Ze dacht gelukkig ook aan haar broertje die Woezel en Pip erg leuk vindt.

We zijn dus druk geweest met het zelf bedrukken van een aantal kaarsen en ik zal je laten zien hoe het werkt. Eigenlijk is het heel erg makkelijk om te doen, zelfs voor kinderen. Er zijn twee manieren om zelf kaarsen te bedrukken.

Zelf kaars bedrukken, 2 manieren

Bij beide manieren om van zelf kaars bedrukken heb je verschillende producten nodig, let dus even goed op welke manier je wilt volgen om tot het juiste resultaat te komen en om de juiste spullen erbij te pakken.

Lees ook: telefoonhoesje pimpen, eenvoudige DIY

Methode 1, met de föhn:

Wat heb je nodig om op deze manier je kaars zelf te bedrukken? Je hebt nodig

  • een kaars
  • een föhn
  • bakpapier
  • en een leuke afbeelding uitgeprint met een inktjet printer

Hoe bedruk je zelf de kaars met methode 1 ?

Je legt de foto op kaars (met de geprinte kant tegen de kaars aan), daaroverheen leg je, je bakpapier. Daarna houd je de föhn ertegen aan. Je afbeelding wordt dan als het ware op de kaars overgebracht. Mocht je geen föhn hebben, dan kan het eventueel ook met een strijkijzer. Let wel op dat de kaars niet te heet wordt, want dan gaat hij vervormen!

Tip: als je een tekst op een kaars wilt zetten, dan moet je de tekst zelf wel even in spiegelbeeld uitprinten!
zelf kaars bedrukkenzelf kaars bedrukken

Methode 2, met lijm:

Manier twee is zoals wij het deze keer gedaan hebben. Wat heb je nodig?

  • kaars(en)
  • servetten
  • een kwast
  • Mod Podge (dit een speciaal soort lijm die vrijwel overal te koop is, ook in de bekende budgetwinkels).

Hoe maak je de foto op kaars met methode 2?

Je knipt de afbeeldingen uit van de servet die je op de kaars wilt maken. Vervolgens haal je alle laagjes van de servet van elkaar. Alleen de bovenste laag met afbeelding gaat op de kaars. Leg deze afbeelding voorzichtig op de kaars. Let op, de afbeelding is nu fragieler doordat je de onderste laagjes los gehaald hebt.

Lees ook: Luiertaart maken, eenvoudig met duidelijke video

Strijk de afbeelding voorzichtig glad over de kaars. Neem je kwast en nog wat Mod Podge en smeer voorzichtig nog wat Mod Podge over de afbeelding heen. Ga niet te vaak over hetzelfde stukje van de afbeelding heen, want dan kan het gaan scheuren. Laat de kaarsen vervolgens goed drogen.

De Mod Podge droogt transparant op, dus als je vindt dat er een waas over de kaars zit … die gaat nog weg.

Foto op kaars laten bedrukken?

Tip: Wil je een echte foto op kaars en geen afbeelding dan kan je altijd nog redelijk goedkoop een kaars laten drukken. Hele mooie kaarsen met eigen foto bedruk je hier. Prachtig om cadeau te doen.

Het resultaat

Wij zijn zelf in ieder geval blij met het resultaat! Er prijken nu dus leuke kaarsen op onze kast. Twee met een afbeelding van Frozen, een met Elsa en een met Anna. En nog een kaars met Woezel en Pip van de film “op zoek naar sloddervos”. Dochterlief vindt het wel jammer om ze aan te steken, dus blijven ze voorlopig staan waar ze staan 😉 . En zo heb je binnen de kortste keren je huis vol staan met allerlei leuks! Ook leuk is het om zelf een kaars te bedrukken om een persoonlijk cadeautje te maken voor bijvoorbeeld Opa’s en Oma’s of om met verjaardagen cadeau te geven.

3 gedachten over “Leuke DIY: zelf kaars bedrukken op een eenvoudige manier”

  1. Na zorgvuldig föhnen en bijna gesmolten kaars helaas geen resultaat. Inkt van foto komt niet op de kaars. Wat doe ik fout?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven