Zelf je kozijnen schilderen; een hele klus, maar wel eer van je werk!

Wat doe je als je heel veel wilt verbouwen en klussen in huis, maar financieel niet alles kan uitbesteden? Dan ga je dingen zelf doen! Ben jij van nature een klusser, of besteed je liever alles uit? Ik vind aan mijn eigen huis klussen eigenlijk best fijn, maar ik moet toegeven, sommige klussen daar zie ik wel tegenop. Zoals bijvoorbeeld zelf de kozijnen schilderen van ons huis. Toch ga ik er aan beginnen.

Kozijnen schilderen van welgeteld 20 ramen. Daar ben ik wel even mee bezig. Tuurlijk is het makkelijker om het uit te besteden en scheelt het enorm veel tijd. Maar voor mij is het wel een klus waarbij ik kan besparen door het zelf op te pakken, en dat betekent dat we des te eerder weer aan een volgende klus kunnen beginnen. En aangezien ik nog het nodige op mijn wishlist heb staan…

Zelf je kozijnen schilderen in huis

Een muurtje her en der schilderen, daar draaien de meeste mensen hun handen niet voor om toch? Daar ben ik op het moment zelf ook mee bezig en daar draai ik mijn hand niet voor om. Ik heb daar overigens de perfecte verf voor gevonden, eentje die direct dekt, zo fijn! Maar ik wilde het nu dus eigenlijk even met je hebben over het zelf schilderen van de kozijnen in je huis. Een klus die de meeste mensen aan de schilder overlaten. Terwijl je -met de juiste voorbereiding- en de juiste verf een heel eind kan komen. Ik ga er in ieder geval zelf aan beginnen.

Bruin gelakte kozijnen zwart schilderen

De kozijnen van ons huis zijn allemaal bruin gelakt. Lekker ouderwets. Niet alleen de kozijnen trouwens, maar ook de luiken, de staldeuren én alle binnendeuren, de schuifpui en de trap zien er zo uit. Niet echt onze smaak, dus dat betekent dat we (lees: ik) volop aan de bak moeten om de boel lekker op te frissen en de look van ons huis te moderniseren. De buitenkozijnen en de binnenkozijnen ga ik in ieder geval allemaal zelf schilderen, de trap daar moet ik nog even over nadenken wat ik daarmee wil. De binnendeuren ga ik misschien schilderen, of ik kies voor staal look deuren. En dat plafond? Dat moet eruit!

We hebben ervoor gekozen om alle kozijnen zelf zwart te schilderen. Ik vind zwart ontzettend mooi, maar echt praktisch is anders. Het is me ook al door menig schilder ‘afgeraden’. Niet zozeer het zelf schilderen, als wel het gebruiken van verf in de kleur zwart. Want zwart trekt zonlicht aan en wordt hierdoor warmer dan welke andere kleur kozijnen dan ook. En dat schijnt niet goed te zijn voor de verf, wat betekent dat de kozijnen waarschijnlijk minder lang mooi blijven dan met een andere kleur. Maar we gaan het toch proberen aan binnen- en buitenkant. Voordeel van de verf die ik nu gevonden heb is dat deze in ieder geval niet vergeeld.

Binnenkozijnen zelf schilderen

Nu werd me door een glaszetter geadviseerd om op zoek te gaan naar Allgrund. Een primer die uitermate geschikt zou zijn voor onze kozijnen en waarmee we minder zouden hoeven te schuren. Nu weet ik niet of je deze primer al eens geprobeerd hebt, maar ik kan je vertellen… het ruikt echt vreselijk. Ik heb met een klein proefpotje een deel van een kozijn binnen zelf geschilderd en dat hebben we twee weken geroken. Daar ga ik dus echt mijn hele huis niet mee doen.

Nadat ik online het nodige zoekwerk heb verricht kwam ik bij een verfwinkel uit waar ik contact mee heb opgenomen om mijn vraag voor te leggen. Zij kwamen met een andere optie, namelijk de verf Sigma S2U Nova Satin met daaronder een Sigma S2U Nova Primer. Dit is een watergedragen verf, die niet stinkt en ook nog eens milieuvriendelijk is. Nou, dat is al een hele stap vooruit. Het behandelplan is (in overleg met hen) als volgt:

Zelf kozijnen schilderen doe je zo

  1. Houtwerk ontvetten
  2. Houtwerk naspoelen met schoon water
  3. Houtwerk opschuren (kaal hoeft niet), eerst met korrel P180 en daarna met korrel P240
  4. Houtwerk stofvrij maken
  5. 1 Laag Sigma S2U Nova Primer aanbrengen
  6. Tussenlaag matteren met Siavlies sponsje
  7. Eerste laag Sigma S2U Nova Satin aanbrengen
  8. Tussenlaag matteren
  9. Tweede laag Sigma S2U Nova Satin aanbrengen

Vergeet niet om voor het schilderen ook zelf de muren naast de kozijnen en eventueel hang- en sluitwerk nog af te plakken met schilderstape. Zo krijg je strakke lijnen zonder alles vies te maken. De schilderstape verwijder je weer voordat de verf helemaal gedroogd is.

De eerste twee weken na het schilderen moet de laklaag nog goed uitharden. Zorg ervoor dat je tussentijds ‘voorzichtig’ omgaat met de geverfde delen. Het is wel droog (stofdroog na 1 uur, kleefvrij na 3 uur, overschilderbaar na 5 uur), maar nog niet volledig uitgehard.

Goed. Bovenstaande stappenplan lijkt me helder. Overduidelijk is ook dat ik voorlopig nog niet klaar ben met mijn huis 😉 , zeker niet als ook de binnendeuren aangepakt gaan worden. Maar hé, je moet er wat voor over hebben om zelf je huis op te knappen. En ik denk dat ik deze zomer… als ik alles geschilderd heb… mega blij ga zijn met het resultaat.

Ik heb me in ieder geval voorgenomen om geen hele weekenden achter elkaar zelf de kozijnen te schilderen, want dan ben ik het snel beu. Wat ik dus ga doen is vaker het schuurpapier en de kwast erbij pakken en iedere keer weer een kozijn aanpakken. De gebruikte kwasten bewaar ik dan tussentijds in een potje met wat verdunde verf. Zo hoef ik niet iedere keer de kwasten schoon te maken.

ps… het ontvetten van de kozijnen doe ik trouwens met Kloostertrots, een veel milieuvriendelijkere variant als ammoniak (yagh), welke voor 98% biologisch afbreekbaar is. Ideaal voor vrijwel alle soorten vervuiling!

In bovenstaande filmpje vind je ook nog wat tips en trucs voor het zelf schilderen van je kozijnen en binnendeuren.

Buitenkozijnen zelf schilderen

Het buitenschilderwerk is minstens zoveel werk als de kozijnen aan de binnenzijde zelf schilderen. We hebben namelijk ook nog een aantal luiken aan de buitenzijde. Maar stiekem kan ik niet wachten totdat de buitenkant ook mooi geschilderd is, want wat zal dat de aanblik van ons huis veranderen! Nu ziet het er nog een beetje oubollig uit met al die bruine kozijnen, maar als dat straks mooi zwart geschilderd is, dan wordt dat echt tof denk ik.

Goed buitenschilderwerk valt of staat natuurlijk met de juiste voorbereiding, goede verf en een goede schilder. Die eerste twee heb je zelf in de hand, en voor wat betreft de laatste: als je zelf je buitenkozijnen gaat schilderen kan je alleen maar je uiterste best doen toch 😉 .

Tip: Van belang is dat je niet in de regen gaat schilderen, maar ook niet in de felle zon. Daarnaast moet je er gewoon de tijd voor nemen. Probeer niet als een dolle binnen een week je huis zelf geschilderd te hebben, maar zorg ervoor dat je ‘op je gemak’ en precies kan werken.

Welke verf gebruik je voor je buitenschilderwerk

De Sigma verf van hierboven kan niet gebruikt worden voor de buitenkozijnen, aangezien dit een speciale verf is voor binnen. Maar daar heb ik een alternatief voor gevonden. De Sigma S2U Allure lijn (Gloss & Satin). De Allure is op terpentinebasis en daardoor alleen geschikt voor buiten.

In de regel geldt: hoe hoger de glansgraad, hoe sterker de lak. Voor buiten zou de Sigma S2U Allure Gloss dan ook de beste zijn, omdat hoogglans dus het sterkste is. Zeker omdat ik voor de kleur zwart ga is de sterkte van de lak belangrijk voor me. Maargoed, ik start dus eerst binnen en tegen de tijd dat het lekkerder weer wordt ga ik de kozijnen buiten zelf schilderen.

1 gedachte over “Zelf je kozijnen schilderen; een hele klus, maar wel eer van je werk!”

  1. Ik zou mijn kozijnen ook graag zelf willen schilderen. Ze zijn al mooi geschuurd en het moet een niet al te lastige klus zijn. Ik ga mij in ieder geval verdiepen in de primers zodat mijn ondergrond egaal is voor een mooi resultaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven