Zelf een lamp maken van een boomstam

Naast dat we (nog steeds) volop aan het klussen zijn vind ik het ook leuk om zo nu en dan iets moois te maken voor in huis. Ik ben dan ook inspiratie aan het zoeken om zelf een lamp te maken van een boomstam (of een stuk eiken balk, daar ben ik nog niet over uit). En natuurlijk hou ik die inspiratie niet voor mezelf maar deel ik die graag met jullie!

Zelf een lamp maken van een boomstam of eiken balk; 10x inspiratie

Als je op Pinterest kijkt zie je daar heel veel ideeën om zelf een lamp te maken, bijvoorbeeld van een boomstam, maar ook van beton of gewoon een stuk touw. Ik ben gek op natuurlijke materialen om te combineren met ‘mijn’ industriële look dus voor mijn eigen diy denk ik die kant op.

Staande lamp op houten of betonnen voet

Ik wil graag een staande lamp op een houten lampenvoet en twijfel nog over een boomstam, of een stuk eiken balk dat ik nog heb liggen. Ik vind zelf de lampen van een boomstam wel heel mooi, maar vraag me af of het niet té landelijk is voor ons. Wat denk jij?

STaande lamp van een boomstam
Bron: Pinterest

Deze vind ik bijvoorbeeld heel erg leuk. Gewoon een eenvoudige kale boomstam die je op een voet plaatst en waarbij je een touw omhoog draait met een lamp eraan. Je kan hierbij kiezen voor een dun touw zoals hierboven, maar je kan ook van dat dikke scheepstouw vinden met een fitting en lamp eraan.

Als voet kan je kiezen voor een boomstamplank, maar je zou zelf ook de houten boomstam in een stuk beton kunnen gieten. Zet hem bijvoorbeeld in een lage emmer, of een teil die je volgiet met snelbeton. Relatief makkelijk om te maken en super origineel toch!

Tafellamp van een boomstam
Bron: Pinterest

Wil je liever een wat kleinere variant dan is bovenstaande ook een leuk idee. In dit geval werk je gewoon met een lantaard en een kaarsje erin waardoor het nóg makkelijker te maken is.

De boomstam zelf maak je kaal met een mesje en het plateau kan je zo in de winkel halen, of je schuurt een plak van een boomstronk helemaal kaal.

zelf lamp maken van een boomstam
Stockfoto van lamp op houten lampenvoet door Olga Prava

Of je koopt een lampenvoet of duikelt er eentje op in een kringloop die je gaat bekleden met stukjes hout zoals hierboven.

Bron: Pinterest

Ook heel eenvoudig is deze lamp die je zelf kan maken van een boomstam of een dikke tak, maar dan zonder voet. Zorg ervoor dat deze gewoon in een hoek kan laten leunen tegen de muur en het is al oké. Een string met lampjes er omheen draaien, een plantje erbij hangen en je hebt een prachtige eyecatcher.

Dacht jij dat je altijd met een losse lamp moet werken als je deze zelf wil maken van een boomstam? Nee hoor! Je kan er ook gewoon lampekappen in hangen, check maar:

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

Bovenstaande lijkt wel op het idee wat ik zelf in mijn hoofd heb voor het zelf maken van de lamp van een boomstam. Behalve dan dat ik hier een eiken balk voor wil gebruiken waar ik ook een salontafel van heb gemaakt.

Dan maak ik de lampenvoet van de eiken balk, boor er een gat in waar een stalen buis met snoer doorheen kan. Leuke lampenkap erop en je bent klaar! Deze, met koeievacht vind ik erg tof.

Hanglampen met houten balken of een boomstam gemaakt

Ik zoek zelf geen hanglamp voor boven de tafel, daar ben ik in voorzien met een industriële variant, maar ik wil ze jullie toch even laten zien, want ook deze zijn fantastisch en helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken. Vind je een industriële lamp van steigerbuizen mooier, lees dan dit blog.

Bron: Pinterest

Of dat je deze lamp nu met een boomstam maakt, een houten balk of een ronde stok, het idee voor het zelf maken van deze lamp blijft hetzelfde. De stok hang hier met staalkabels aan het plafond en de snoeren zijn allemaal mooi gespannen als in een zeil van een boot lijkt wel.

Bron: Pinterest

Je kan er ook -zoals hierboven- voor kiezen om de draden maar op 2 plaatsen (of 1 plek) naar beneden te laten komen en vervolgens over de houten boomstam heen naar de zijkanten toe te laten gaan. Zo krijg je een iets lossere uitstraling.

Bron: Pinterest

Door de keuze van een naturelkleurig snoer, of touw krijg je een nog natuurlijkere uitstraling.

Welk type lamp vind jij het mooiste?

13 gedachten over “Zelf een lamp maken van een boomstam”

 1. De grillige stok met 5 lampenkappen en de staande lamp op de trede v d trap, kortom de variatie vind ik geweldig!!!

  1. Prachtige lampen vooral de grillige tak met 5 kappen. Maar waar loopt het snoer langs? Ik zie dat het vanaf de lampenkap opeens verdwijnt.
   Door de tak heen lijkt me onmogelijk.

   1. Hoi Peter, het loopt inderdaad door het hout heen, hoe ? Dat is het geheim van de smit.
    Deze lamp heb ik overigens verkocht aan een klant in Kopenhagen.
    Met vriendelijke groet Gerrit.
    Made by GBHNatureArt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven