Zelf pepernoten bakken is gezellig én makkelijk (zeker met dit recept)

pepernotenJaaa, het is weer zover! Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land en de eerste schoenen zijn al weer gezet en gevuld. Dochterlief is al weken in de ban van Sinterklaas en is dan ook blij, dat hij in ieder geval is aangekomen in Nederland. Nu is het alleen nog maar afwachten, of de pakjes wel op pakjesavond bezorgd kunnen worden. En we gaan natuurlijk zelf pepernoten bakken! Een vaste traditie hier.

Heb jij het al eens gedaan? Het is super simpel, en nog reuze gezellig ook. Dikke kans dat ook jouw kids je er volgend jaar weer aan gaan houden 😉 . En zo ontstaan dus tradities… In dit blog lees je hoe makkelijk zelf pepernoten bakken is. Dus trommel je kids op, haal opa en oma erbij en laat ze lekker ballen draaien.

Lees ook: Een toffe Sinterklaas taart bakken? Dit zijn de 10 leukste varianten

Sinterklaastijd; de beste tijd

Iedere avond om 18.00 uur zitten we voor de buis om het Sinterklaasjournaal te volgen. Ook wordt er heel wat afgetekend, gekleurd en geknutseld. En gezongen, niet te vergeten! Maar we maken ook ieder jaar tijd vrij om lekker samen aan de slag te gaan in de keuken. Ook al kun je vanaf begin september pepernoten kopen in de supermarkt, zelfgemaakt (dus zonder allerlei toevoegingen), is toch het lekkerst. Zeker als ze nog warm zijn!

En natuurlijk is zelf pepernoten bakken ook superleuk. Al vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen helpen om het beslag te kneden en om kleine balletjes te draaien. Dus het is een echte gezinsactiviteit. Al hóeven de pepernoten natuurlijk geen typische pepernoot vorm te krijgen… Dat is misschien wel het allerleukst aan zelf pepernoten bakken. Houd een wedstrijd wie de meest creatieve pepernoot kan maken! Bij ons liggen er vaak meer drolvormige dan ronde pepernoten op de bakplaat… Alleen even opletten, dat niet al het beslag al wordt opgegeten, want als de kids misselijk worden, is het direct minder gezellig in huis!

Zelf pepernoten bakken

Willen jullie zelf pepernoten bakken? Dan lees je hieronder hoe dat moet!

Ingrediënten voor pepernoten (+/- 60 stuks)

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram bruine suiker
  • 35 gram boter
  • 1 theelepel (schenk)stroop
  • 1/2 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 lepels melk

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een kom. Spoel je handen af onder de kraan en kneed vervolgens met je natte handen alles door elkaar. Blijf kneden, tot de deegbal van je handen loslaat. Maak van het deeg balletjes, zo groot als een knikker.
Verwarm de oven een kwartier voor op 200 C. Vet het bakblik in met boter (of gebruik bakpapier) en leg de “knikkers” op het bakblik. Bak de pepernoten gaar in 15 minuten. Als jouw oven hard bakt, kun je de pepernoten ook op 175 graden bakken en dan 20 minuten. Doe de oven uit en laat de pepernoten even afkoelen voor je ze van het blik haalt.

Lees ook: Online een verlanglijstje maken? Sint is reuze modern én efficiënt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven