Zelf pizza maken: binnen 15 minuten op tafel én heel gezond!

Zelf pizza maken: dat is leuk, lekker én gezond. Tenminste, als je niet ‘uitschiet’ met de kaas 😉 . Zeker met kinderen is het zelf pizza maken een heel gezellig idee. En waarom zou je kant en klare pizza’s kopen als je zelf in een handomdraai voor een veel gezonder alternatief kan zorgen. Hoewel, zelf? Ik laat onze kinderen zelf hun pizza maken, krijg ik achteraf ook geen gemopper dat het niet lekker is!

Effe wachten….. Pizza!

Het lievelingseten van je mini-me? We kunnen met minstens 80% zekerheid zeggen dat dat friet, pannenkoeken of pizza is! Of heeft het lievelingsmaaltje van jouw kind toch een iets hoger culinair gehalte? Misschien wel, maar over het algemeen kunnen we er kort over zijn: kinderen zijn niet al te dol op al te gezond. Voedsel dat groen van kleur is, is – in kinderogen – per definitie al wat minder lekker. Toegegeven; broccoli en boontjes worden door de meeste kinderen wel weggewerkt, maar daar blijft het dan ook bij.

Als moeder moet je soms dan ook een beetje slim te werk gaan om die spruiten aan de, gezonde maaltijd te krijgen. Toch is het soms makkelijker dan je denkt. Bij ons gaat de voorkeur uit naar friet en pizza. Maar de afspraak is ook dat we eenmaal per week iets ongezonds eten en de rest van de tijd proberen we aan de groenten en vitamines te denken.

Ok, ik geef toe, dat lukt niet altijd. Maar ik heb een uitstekend compromis gevonden! Zelf pizza maken een goed idee! Wat zeg ik… een uitstekend idee! In dit geval is de pizza dan niet alleen gezon, maar is het ook nog eens lekker en gezellig om te doen.

Lees ook: Gezond eten met de kids – het is weer etenst(r)ijd

zelf pizza maken

Zelf pizza maken: dat smaakt naar meer

Pizza, daar zitten gewoon groentes op. En die deegbodem lijkt verdacht veel op een boterham. Zo ongezond kan dat niet zijn, maken mensen zichzelf wijs. En op zich zit er wat in. Zo lang je tenminste zelf voor verse ingrediënten zorgt. Diepvriespizza’s bevatten veel vet. Maar ook zout en conserveringsmiddelen. Hoe zou je ze anders een jaar lang kunnen bewaren? Wil je liever een gezond alternatief, dan kan je beter zelf pizza maken. Want wat is er nou lekkerder dan een échte pizza di mama? Inderdaad: pizza di mini-me, klinkt nog behoorlijk Italiaans ook 😉 .

Lees ook: Gezonde pannenkoeken, yes: ze bestaan echt!

Recept om eenvoudig zelf pizza te maken

Ga je zelf pizza maken, dan kan je eigenlijk alle kanten op. Dat begint al bij de bodem. Zo kan je voor afbakdeeg gaan, of zelf deeg maken. Wil je echt een gezonde pizza, ga dan voor volkoren deeg, of een speltpizza. Kan je die bodem meteen zo dik (of dun) maken als je zelf wilt!

Extra gezellig: zelf pizza’s maken aan tafel. Dat kan heel gemakkelijk met de pizzarette: een soort gourmetstel voor de echte pizza-fans. Samen aan tafel maak je mini-pizza’s, klaar terwijl u eet. Hartstikke gezellig voor jong en oud, en nog lekker ook (als je verstandig belegt, tenminste). In ieder geval heb je alle vrijheid om van je pizza te maken wat je zelf wilt!

zelf pizza maken

Hier in huis zijn we helemaal niet zo van de dikke deegbodems, dus zijn we voor een dun en crispy alternatief gegaan: de tortilla bodem. Heb je dat al eens geprobeerd? Easy peasy!

Benodigdheden voor zelf pizza maken in handomdraai

Voor 4 personen:

 • Tortilla wraps (1 pak, 8 stuks)
 • Tomatenpuree (klein blikje of misschien 2)
 • Roomkaas
 • Salami / ham
 • Uien (1-2 stuks)
 • Paprika (1-2 stuks)
 • Tomaat (2 stuks)
 • Champignon (1 bakje)
 • Rucola (1 zakje)
 • Zakje strooikaas
 • Eventueel (in ons geval… altijd) : Een paar behulpzame kinderhandjes

zelf pizza maken

Bereidingswijze

Zet de ingrediënten klaar op tafel. Of laat ook dat aan je koksmaatjes over. Besmeer de tortilla met tomatensaus en roomkaas.

Tip: Eerst de tomatensaus over de tortilla, dan de salami bijvoorbeeld en daar overheen weer wat roomkaas. Dan smeert de roomkaas een stuk makkelijker dan rechtstreeks op de tomatenpuree 😉 .

Vervolgens is het een kwestie van beleggen. En opletten of de kinderen wel voldoende vitamientjes op hun pizza leggen misschien. Maar dat doen ze hier braaf moet ik zeggen. Het leukste is gewoon dat ze zelf kunnen beleggen. Ineens zijn die groentes helemaal geen probleem meer en is het zelfs vechten om de paprika!

Doe de pizza zo’n 13 minuten in de oven (voorverwarmd op 170°). En smullen maar! Het lievelingseten van jouw kids, da’s toch pizza di mama? Of wordt het toch de pizza di mini-me? Rucola gooi je er pas overheen als de pizza uit de oven is hè 😉 .

Lees ook: Suiker – ieder klontje gaat door het mondje

Heb je restjes groenten over? De volgende dag opbakken met een visje of stukje vlees… en je hebt je wok diner klaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven