Oké, ik overdrijf misschien een beetje, met een volleerd bouwvakker kunnen we ons niet echt vergelijken, maar we zijn aardig op weg door al het verbouwen dat we zelf doen 😉 . In de afgelopen jaren hebben we zoveel verbouwd dat we steeds meer vertrouwen krijgen in wat we wel en niet zelf kunnen doen. Daarnaast kunnen we ook goed inschatten voor welk werk we het beste een expert zoals bijvoorbeeld een aannemer in kunnen schakelen.
Zelf verbouwen? Mooie manier om geld te besparen!
Bij deze verbouwing worden we zeker weer het een en ander wijzer én besparen we tegelijkertijd geld door dingen zelf te doen. Het sloopwerk van deze verbouwing hebben we allemaal zelf gedaan want dat is de eerste en ‘makkelijkste’ stap van geld verdienen. Alhoewel het slopen zelf niet altijd even makkelijk is natuurlijk. Heel eerlijk gezegd was het sloopwerk deze keer bloed, zweet en tranen werk.
Dit doen wij zelf om geld te besparen bij het verbouwen
Door veel dingen zelf te doen kan je een hoop geld besparen tijdens je verbouwing. Het geld dat we hiermee besparen blijft overigens in de pot voor verbouwingen zitten, want we hebben nog veel meer te doen hier in huis. Zoals ik al eerder schreef, het is een gaaf huis, op een gave plek, maar er mag nog het nodige gemoderniseerd worden. Ik vertel je hieronder wat we allemaal zelf doen tijdens het verbouwen en hoe we dat aanpakken.
Zelf muren slopen bij het verbouwen
We hebben er bij deze verbouwing enkele muren uitgesloopt voor meer daglicht in huis en ruimtelijk gevoel. Omdat het dragende muren waren kostte dat de nodige kracht en tijd. Uiteraard hebben we van te voren stempels geplaatst zodat de eerste verdieping niet naar beneden zou komen tijdens het slopen. Verder hebben we onze aannemer met de constructeur vooraf laten bepalen wat voor stalen balken er ingebracht moesten worden om die eerste verdieping na het sloopwerk ook goed te kunnen dragen. Dat is dan weer iets dat we absoluut uit handen willen geven. Je wilt tenslotte niet het risico lopen dat bij het zelf verbouwen uiteindelijk je huis instort.
Zelf schouw van de openhaard slopen
We hebben verder ook zelf de schouw gesloopt die om de bestaande houtkachel heengebouwd was. Wat een afschuwelijk ding was dat zeg. Tijdens het slopen kwamen we er ook achter dat er een complete betonnen plaat van 10 centimeter dik in zat met wapening erin. Maargoed dat we een Kango gehuurd hadden om de dubbele dragende muren te slopen, daarmee konden we dan nu ook gelijk de schouw volledig afbreken.
We hebben aardig wat gereedschap zelf in huis, maar niet alles natuurlijk. Als we iets niet hebben voor een klus dat we wel graag zelf willen hebben voor de toekomst dan kijken we bijvoorbeeld op de website van Gereedschapcentrum, waar we ook onze bouwstofzuiger hebben gekocht. Voor de Kango is dat echter niet het geval, er wordt niet wekelijks -en ook niet maandelijks- gesloopt. Zo’n ding huren we dus liever en dat doen we dan in de buurt zodat we deze op kunnen halen.
Electra zelf aanleggen bij het verbouwen
De electra doen we ook zelf. Of beter gezegd; dat doet Frank zelf, haha. Inmiddels begrijp ik er ook steeds meer van, van die zwarte, bruine en blauwe draad, maar niet genoeg om het zelf uit te voeren. Wijzigingen aan de meterkast doen we dan overigens weer niet zelf. Een meterkast moet tenslotte ook weer voldoen aan bepaalde richtlijnen. Zo zorgen wij ervoor dat we experts inhuren voor de lastige dingen en pakken we andere dingen zelf op. Electra aanleggen en doorverbinden is voor Frank een duidelijke zaak, dus dat is dan fijn.
Nieuwe afzuigkap inbouwen
Iets dat we nog niet eerder gedaan hebben is bij deze verbouwing wel naar voren gekomen. Een nieuwe afzuigkap plaatsen en inbouwen. Nu hoeft dat allemaal niet echt moeilijk te zijn natuurlijk, maar als je het nog niet eerder bent tegengekomen bij het verbouwen dan moet je toch even goed kijken.
We wilden graag een plafond afzuigkap in plaats van de laaghangende afzuigkap die we hadden met die lelijke ombouw eromheen waar we iedere keer ons hoofd tegen stoten. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben gekozen voor een Siemens plafond afzuigkap waar hele duidelijke instructies bij geleverd werden. Inmiddels hebben we zelf een ombouw gemaakt, hangt de afzuigkap en werkt hij helemaal naar behoren. Alleen het afwerken met de gipsplaat moeten we nog even afronden en dan kan volgende week de stucadoor er een mooi geheel van maken.
Regelwerk maken voor het gipsplafond
Het regelwerk zelf maken is niet zo moeilijk. Jammer is wel dat ons huidige plafond niet overal mooi vlak loopt waardoor we bij het regelwerk soms moeten werken met opvulplaatjes om hoogteverschillen op te vangen. Regels koop je eenvoudig bij de bouwmarkt en met een goede boor heb je ze zo in het plafond zitten. Daar waar wij beton hebben lopen ter plaatse van de verdiepingsvloer hebben we de regels vastgezet met slagpluggen. Geeft wat zooi tijdens het boren, maar zit wel heel goed vast!
Zelf een gipsplafond maken
Dat hebben we inmiddels al vaker gedaan en we hebben hier een hele handige samenwerking in gevonden. Samen staan we op de stieger die we van onze grote ladder kunnen maken. Dan tillen we de zware gipsplaat recht omhoog (3.00 meter lang zijn ze) zodat er geen kans bestaat op doorknakken. Vervolgens gaat hij richting het plafond, plaatsen we hem tegen het regelwerk aan en ga ik aan één kant met mijn hoofd er tegenaan staan, zodat ik met mijn handen het midden van de gipsplaat nog op zijn plek kan houden (ook weer tegen doorbuigen). Frank boort er de schroeven in en vast zit hij!
De eerste gipsplaat was weer even stuntelen samen, maar daarna hadden we de smaak weer goed te pakken, haha. Afijn, zo’n gipsplafond maken is heel goed zelf te doen, als je een klein beetje handig bent. Het grote voordeel? Stucadoors kunnen heel mooi smeren, het hoeft dus niet helemaal perfect te zijn!
Zelf een gipsplafond in je eentje maken tijdens het verbouwen dat vinden wij dan weer niet te doen. Frank heeft wel een lange ‘stok’ gemaakt om te kijken of we die kondern gebruiken bij het omhoog houden van de gipsplaat, zoals ze in allerlei filmpjes laten zien, maar dat was geen succes voor ons.
Vloer egaliseren; uitbesteden of zelf doen?
We hebben eerst iemand in huis gehad om een prijs te laten maken voor het egaliseren van de vloer zodat we straks onze nieuwe pvc vloer kunnen leggen. Dat zou € 1500,00 gaan kosten en vonden wij wat veel. Niet dat hij te duur is, dat kan ik niet zeggen natuurlijk, maar als je naar het materiaal kijkt, dan kan je het zelf een stuk voordeliger doen. Dus ook dit gaan we zelf oppakken zodat we voor ongeveer € 400,00 straks een geëgaliseerde vloer hebben liggen (als het goed is).
Schilderwerk zelf oppakken bij het verbouwen
Ook het schilderwerk is een onderdeel waar je veel geld op kan besparen als je zelf gaat verbouwen. Verf is behoorlijk prijzig, maar als je de manuren er niet bij hoeft af te rekenen dan scheelt dit een hoop. Ik schilder alles hier in huis. Van kozijnen tot deuren en van plafonds tot muren, buitengevels of meubels. Frank heeft een hekel aan schilderen, dus dit werk komt echt op mij terecht. Maar dat geeft niets, ik geef hem wel weer een ander klusje terwijl!
Goed gereedschap als je zelf gaat verbouwen
Als je zelf gaat verbouwen is het wel heel belangrijk om goed gereedschap in huis te hebben. In de loop van de tijd verzamel je natuurlijk al het nodige maar mocht je nog nodig hebben dan kan je daar best goed online voor terecht. Zo kan je Makita gereedschap kopen of juist gaan voor Bosch of Metabo. Wij hebben geen specifieke merken waar we mee werken, maar wel een aantal tools die we heel praktisch vinden. Naast de standaard klopboor en dergelijke die iedereen waarschijnlijk wel in huis heeft hebben wij bijvoorbeeld een heel handig tooltje voor de electradraden: een striptang. Hiermee kan je het uiteinde van de mantel heel makkelijk van de electradraad strippen zodat het koper tevoorschijn komt. Hoe vaak ik al niet gehoord heb hoe handig dat ding is, haha!
Ik vind het ontzettend leuk om allemaal zelf te doen en het feit dat we er veel geld mee besparen is natuurlijk ook fijn. Ben jij van het zelf verbouwen of besteed je liever alles uit?