Zelf een webshop starten? Met deze 5 stappen start je

Het creëren van een online winkel is een kans om de verkoop van je producten te stimuleren en ook de kosten met fysieke structuur te verminderen. Ik zie het daarnaast ook als kans om van huis uit een mooie online business op te zetten. Maar zelf een webshop starten heeft meer omhanden dan je wellicht denkt.

Ik heb zelf jaren een webshop in kinderkleding gehad en kan je zeker de nodige tips en tops geven om zelf een webshop te starten. Tips die je bijvoorbeeld kan volgen zodat je het wiel niet helemaal zelf hoeft uit te vinden.

zelf webshop starten, de tips

Wat wil je bereiken met de webshop die je zelf gaat starten?

Welk doel je ook voor ogen hebt (bijvoorbeeld je bestaande stenen winkel online versterken, van huis uit werken, starten als ondernemer), in alle gevallen zal je met het starten van de webshop tegen dezelfde dingen aanlopen.

De te volgen principes en richtlijnen zijn gewoon voor iedereen hetzelfde. Tenminste, als je een succes wilt maken van je webshop.

Het doel is voor alle webshopeigenaren dan ook ongeveer gelijk. Je start een webshop om zelf producten te verkopen. En wat is dan je doel? Meestal gaat dan om het verkopen van zoveel mogelijk producten. Je wilt dan ook dat de webshop die je zelf start zoveel mogelijk bezoekers krijgt.

Want: hoe meer bezoekers, hoe groter de kans op bestellingen.

Tips bij zelf starten van een webshop

Door dit artikel te lezen, zult je ontdekken hoe je jouw eigen online winkel kunt opzetten en wat de belangrijkste punten zijn waar je rekening mee moet houden bij het zelf starten van een webshop.  

1. Definieer een domeinnaam voor jouw merk 

Een goede domeinnaam is de sleutel tot het creëren van een succesvolle online winkel. Het trekt immers de aandacht van klanten en helpt jouw merk op de markt te vestigen. De domeinnaam is wat klanten zien in de adresbalk en in Google-zoekopdrachten.  

In de offline wereld kunnen klanten een winkel vinden via een adres, met de straatnaam, het nummer van de vestiging en andere belangrijke informatie. Bij online winkels dient het domein hetzelfde doel.

Het is belangrijk dat jouw domeinnaam eenvoudig en gemakkelijk uit te spreken is. Dat men de naam goed kan onthouden en dat hij nog niet bestaat. Dit kan je checken bij de provider.

2. Vind het juiste verkoopplatform als je zelf een webshop gaat starten

Een verkoopplatform is een systeem waarmee je een online winkel kunt maken, zonder dat je geavanceerde technische vaardigheden zoals programmeren nodig hebt. Het heeft de nodige tools voor je om jouw online winkel te beheren en heeft de lay-outs waarmee je jouw winkel op het internet kunt visualiseren. 

Zelf heb ik mijn webshop in Magento gebouwd. Uiteraard met een bestaand thema. Daar heb je best wel wat skills voor nodig en ik zou het dan ook niet zomaar iedereen aanraden. Het grote voordeel van Magento is overigens wél dat het op het gebied van zoekmachine optimalisatie ’the Bomb’ is.

Bekijk dus voordat je klakkeloos je webshop zelf ergens gaat starten eerst een aantal aanbieders van webshop software en ga ze vergelijken op de voordelen en de nadelen. Vergeet daarbij ook niet de reviews van andere gebruikers te lezen.

Als je kiest voor het bij jou passende verkoopplatform, dan kan jij je richten op de marketingstrategieën van jouw bedrijf.

3. Kies een hostingdienst voor jouw website 

Hosting is een dienst die zorgt voor de opslag van alle gegevens en bestanden waaruit een site bestaat, zodat de verwerking ervan mogelijk is via servers die ze beschikbaar stellen voor toegang. 

Heel simpel gezegd: de webshop die je zelf gaat starten moet ‘ergens’ op een server draaien. Dat is jouw hosting partij. Ook op het gebied van hosting is het goed om weer verschillen departijen te vergelijken en review te lezen.

Een goed plan wordt gekenmerkt door diensten van de hostingpartij die jouw webshop efficiënt en snel maken. Met betere prestaties, stabiliteit en veiligheid start je de beste webshop. WooCommerce is bijvoorbeeld een bekende plug-in die gekoppeld kan worden aan bestaande WordPress sites om online winkels te ontwikkelen.

Hosting heeft een directe impact op jouw verkoop. In die zin onderscheidt WooCommerce hosting zich door de laadsnelheid van jouw winkel te verhogen, meer bezoekers aan te trekken en daardoor meer te verkopen.  

4. Jouw website aanpassen 

Een van de grootste voordelen van het maken van jouw eigen online winkel is de mogelijkheid om de visuele elementen van jouw eigen merk te gebruiken. Neem dus de tijd om bij het zelf starten van je webshop deze aan te passen zodat het eruit ziet zoals je wilt.  

Gebruik daarbij een mooi logo van jouw bedrijf in hoge resolutie en kies een kleurenpatroon voor je hele website welke je vindt passen. Vergeet ook niet dat alle foto’s op jouw site van hoge kwaliteit moeten zijn.

5. Seo, seo, seo als je zelf je webshop gaat starten

Met de eerste 4 stappen heb je het begin gemaakt.

Toch wil ik je hetvolgende op je hart drukken. Het succes van een webshp die je zelf gaat starten hangt af van hoe deze gevonden gaat worden via Google.

Natuurlijk is het leuk als vrienden en familie je webshop weten te vinden, maar daar ga je je boterham niet mee beleggen. Zorg er dus ook voor dat je de hele structuur van de website goed uitwerkt. En dat je alles rondom zoekmachine optimalisatie goed doorvoert.

Heb jij hier nog niet veel verstand van? Dat is helemaal niet zo raar. Maar huur dan een expert in die je daarmee verder kan helpen. Hoe beter de basis van je website is, hoe makkelijker je daarna seo kan blijven doorvoeren en je bezoekers aantrekt die interesse hebben in je producten.

Zo wist ik ‘vroeger’ niet veel van seo af, maar tegenwoordig is dit mijn core business, want ook met bloggen heb je dat nodig en moet je daar continue aan blijven werken.

Veel succes met het zelf starten van je webshop. Heb je vragen? Stel ze gerust.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven