Vragenuurtje: hoe moeilijk is het om een eigen website te maken met WordPress?

Heel veel mensen willen het graag, maar proberen het niet. Zelf een website maken met WordPress. Veel mensen denken nog steeds dat het zelf bouwen van een website gepaard gaat met ingewikkelde HTML-codes. Dit is allang niet meer het geval.

Tegenwoordig kun je een WordPress website maken in no-time. Dus heb je al bedacht waar je de website voor wilt gebruiken of waarover je wilt bloggen? In dit bericht leg ik je uit hoe je een website maakt met WordPress en wat de mogelijkheden zijn. 

zelf website maken met WordPress

Wat is WordPress en hoe kan je zelf makkelijk een website maken?

Allereerst even in het kort iets over WordPress. WordPress is een grote, internationale websitebouwer. Wereldwijd draait het overgrote deel van de websites op WordPress. Dit bedrijf is in staat geweest om een simpele website backend te maken die iedereen kan snappen. Daarnaast zijn de mogelijkheden die je bij WordPress hebt echt oneindig.  

Binnen WordPress heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen heel veel verschillende thema’s. Het thema bepaalt het uiterlijk van jouw website. Bedrijven buiten WordPress om maken thema’s en proberen deze te verkopen.

Uiteraard zijn er ook heel veel gratis thema’s te krijgen. Voor elke specifieke markt is wel een passend thema te vinden. Maar voor een paar tientjes koop je al een thema dat goed in elkaar steekt en waarmee je makkelijk zelf een website kan maken met WordPress.

Domein kopen en WordPress installeren 

Nu je weet wat WordPress is, kan je een domeinnaam kopen als je zelf een website wilt maken. Een domeinnaam koop je over het algemeen tegelijk met jouw hosting. Hosting heb je nodig om jouw website zichtbaar te krijgen op het internet. Kies een pakkende naam voor jouw domein en leg deze vast. 

Bij de betere hostingproviders word je vaak geholpen met het installeren van WordPress. Ook het instellen van de juiste gegevens kan voor sommige mensen lastig zijn. Vraag daarom altijd om hulp bij jouw hostingprovider. Zij helpen jou graag en zijn vaak ook veel sneller klaar dan wanneer je het zelf allemaal uitzoekt. Kan jij je verder richten op het ondernemen.

Daarna kan je beginnen met het maken van je website met WordPress.

WordPress Gutenberg Blocks, super easy 

Een WordPress website zelf maken wordt voornamelijk makkelijk gemaakt door de Gutenberg Blocks. Dat is overigens iets van de laatste jaren, maar werkt heel erg prettig. Het zegt je misschien niet meteen wat maar het maken van een website gaat dan in blokken in WordPress. Je stapelt ze boven elkaar en zo geef je jouw website heel snel vorm. 

Wat voor blokken zijn er allemaal?

Je hebt allerlei soorten blokken waar je mee kan werken. Denk bijvoorbeeld aan tekstblokken, en een lijst. Maar ook afbeeldingen kan je in een blok vormgeven.

Je begint bijvoorbeeld met een tekstblok. Aan het begin van een pagina schrijf je altijd een korte inleiding. Daaronder voeg je weer een blok toe wat bijvoorbeeld een afbeelding moet zijn. Zo voeg je steeds meer blokken toe om jouw website vorm te geven.

De mogelijkheden met de Gutenberg Blocks zijn echt gigantisch. Van tekst tot inhoudsopgave tot een contactformulier. Alles is mogelijk en heel eenvoudig. 

Het allergrootste voordeel hiervan is dat jij jouw website in WordPress makkelijk zelf kan maken en helemaal een eigen twist kunt geven. Je combineert de verschillende blokken en gebruikt verschillende kleuren en stijlen. Zo bouw jij jouw unieke website op.

Plugins voor extra functionaliteiten bij het zelf maken van een website in WordPress

In sommige gevallen kan je een plugin nodig hebben om extra functionaliteiten aan je website toe te voegen. Dit zijn eigenlijk stukjes code, gemaakt door ontwikkelaars die je heel eenvoudig kan importeren binnen WordPress om zelf je website beter te maken.

Hier hoef je zelf dus niet meer voor te kunnen programmeren. Denk jij erover om een website te gaan bouwen en had je nog twijfels? Dan hoop ik dat je na het lezen van dit blog nét dat duwtje in de rug hebt gekregen. Probeer het gewoon eens, het hoeft niet veel te kosten en je zal zien dat het meevalt.

Veel succes met het zelf maken van jouw eigen WordPress website. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven