Een jaar of drie geleden startte ik met suikervrij eten. Al snel werden ook de pakjes en zakjes de deur uitgezet en lieten we het brood vaker links liggen. Niet altijd hoor, maar wel zo’n vijf dagen per week. Op vrijdag is het echter nog steeds snackdag voor ons. Vaak maken we dit dan zelf, zoals dit recept voor zelfgemaakte shoarmakruiden!
80-20 regel
Ik weet niet hoe dat voor jullie is, maar ik word vaak een beetje kriegel van het woord “regel”. Net zoiets als dat ik jeuk krijg van het woord “dieet”. Alsof ze alle leuke dingen uit je leven schrappen of vervangen door saaie verantwoorde keuzes. Heb jij dat ook of ben ik de enige met dat gebrek?
Anyway, er bestaat een “regel” die ze 80-20 noemen en waarmee wordt bedoeld dat je in 80% van de gevallen betere keuzes maakt en in de andere 20% je helemaal los gaat op koek, snoep, chocolade, junkfood en andere ongein. Nou ja, zo interpreteer ik de “regel”, haha! En weet je wat ik nou het liefste doe? Ik vind het een uitdaging om voeding uit de 20% categorie zo gezond mogelijk te maken, zodat ik naast al dat verantwoorde lekkers ook nog 20% kan smokkelen. Klinkt logisch toch?
Lees ook: zelf pizza maken, super makkelijk èn binnen 15 minuten klaar
Vrijdag snackdag
Normaliter valt het eten van shoarma op een pitabroodje natuurlijk keihard onder de 20%. Behalve als je het zelf maakt! Shoarmabroodjes kan je goed zelf maken van volkorenmeel (recept) en als je de kruidenkast goed gevuld hebt, kan je de shoarmakruiden ook zelf toevoegen aan kip bijvoorbeeld. En je hoeft je niet eens te beperken tot vlees. Voeg ze ook eens toe aan gekookte kikkererwten voor een vegan shoarma!
Voor de meest verantwoorde keuze adviseer ik je om onderstaand recept voor zelfgemaakte shoarmakruiden toe te voegen aan kipdijfilet met champignons en deze te serveren met een gemengde, groene salade met wat tomaat en komkommer. Maak hierbij een dressing van extra vierge olijfolie en citroensap. Zo heb je een koolhydraatarme maaltijd boordevol eiwitten en groente 🙂
Recept voor zelfgemaakte shoarmakruiden
Voldoende voor 1kg vlees, tenzij je van pittig gekruid eten houdt.
Wat heb je nodig?
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 1 theelepel gemberpoeder (djahee)
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel komijnzaad (djinten)
- 1 theelepel koriander (ketoembar)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel piment
- 1 theelepel selderijblad
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peper
- ½ theelepel cayennepeper
- ½ theelepel geelwortel (curcuma)
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel nootmuskaat
- (maat)lepels
- afsluitbaar potje
Hoe maak je het?
Roer alle ingrediënten door elkaar. Indien gewenst kan je ze fijn wrijven of malen in een koffiemolen. Bewaar de kruiden in een potje. Eet smakelijk!
Vraag van vandaag: ken jij de 80-20 regel en pas je hem toe?