Zelfhulp voor kinderen van basisschool in tijd van crisis

Er wordt aardig wat over gepraat. Over de angst die bij kinderen leeft rondom het Corona virus, over hoe je daar als ouder mee om ‘moet’ gaan en wat de effecten zijn van jouw gedrag op dat van je kind. Wij praten er zelf thuis best veel over, we kijken naar het journaal en slaan geen persconferentie over. Toch is er bij ons ook veel ruimte voor andere dingen en daarmee doen onze kinderen automatisch al aan zelfhulp in deze tijden van crisis heb ik het idee. Zo zijn we fijn aan het knutselen, kijken we Netflix series, maken we muziek en werken we in de tuin. En uiteraard doen we ook het nodige aan werk en leren.

Toch hoor je veel over angsten bij kinderen in tijden van crisis en toen ik vandaag een flyer in de mailbox kreeg via school bedacht ik me dat wat zelfhulp regels voor de kinderen helemaal niet zo verkeerd zijn. Ik weet niet of dat jullie de zelfhulp poster in de mail hebben gehad, maar hier vind je in ieder geval alle tips nog eens op een rij. Met dank aan Helpdehelden.com.

zelfhulp bij kinderen in crisis tijd

Tips voor zelfhulp in crisis tijd voor kinderen

Zing een lied

Zing of rap lekker een lied als je je handen aan het wassen bent. Als je zingt haal je ook goed adem en dat is goed voor je lijf. Het kan ook tijdens het opruimen of als je hoofd te vol zit.

Vier succes

Maak een succesbord voor jezelf en misschien wel voor het hele gezin. Wat is vandaag gelukt en waardoor? En waar werd je blij van vandaag?

Vertel je verhaal

Door te praten met anderen blijft je hoofd ook helder. Zoek iemand die iedere keer weer naar je wil luisteren, iemand waarbij je je veilig en fijn voelt. Vraag of dat je wat vaker mag bellen, appen of facetimen om te vertellen hoe je je voelt en wat je allemaal hebt meegemaakt. Lucht het op?

Ken je eigen motortje

We hebben allemaal iets waar we blij van worden. Bewegen, muziek, sport, rust, natuur, knutselen of lekker chillen. Welke dingen kan jij nu doen om blij van te worden? Ga ze zeker 1x per dag doen, ook als het moeilijk is.

Blijf lachen

Grapjes maken en lachen houden het leuk. Kun je thuis met je ouders of broertjes of zusjes even lol maken? Heb je een vriend of vriendin waarmee je online even lol kan maken?

Tank op tijd bij

Vergelijk jezelf met een auto. Een auto kan ook niet steeds 100km per uur rijden, hij heeft af en toe brandstof nodig. Jij ook! Probeer elke dag op een vast moment even te denken aan jouw brandstof. Wat heb jij nodig om het vol te houden?

Ken je superkracht

Iedereen heeft iets waar hij of zij goed in is. Wat is jouw superkracht en hoe kan jij deze kracht nu voor jezelf gebruiken en voor de mensen om je heen? Het is nu allemaal anders. Heb je misschien al nieuwe superkrachten ontdekt?

Durf te laten zien hoe je je voelt

Iedereen is wel eens bang, boos, verdrietig of blij. Dat mag je zeker laten zien en je mag ook hulp vragen. Wie vraag jij om hulp?

Schakel om en schakel terug

Zorg dat je niet de hele dag met school bezig blijft. Spreek thuis af hoe jij je schoolwerk afsluit. Bedenk iets wat bij jou past, zoals even bewegen, een boek lezen of lekker even naar buiten.Weet je al wat bij jou past?

Wees lief voor jezelf en anderen

Voor iedereen is er veel verandering. Veel thuis zijn, niet zomaar op bezoek kunnen en misschien heb jij wel mensen om je heen die ziek zijn. Dan is het fijn om extra lief te zijn voor elkaar. Wat kan jij voor anderen doen? En hoe zorg je goed voor jezelf? Wat merk je dan als je dat doet?

Heb jij het idee dat jullie kinderen deze zelfhulp automatisch toepassen? Of moet je problemen eruit trekken en je kind motiveren om hiermee bezig te zijn?

Stay safe you all xxx

2 gedachten over “Zelfhulp voor kinderen van basisschool in tijd van crisis”

  1. Avatar foto
    Bespaarzuinig

    Leuke tips! Ik denk dat een goede sfeer en samen leuke dingen doen belangrijk zijn.
    De kinderen (6 en 9) horen geen persconferenties, omdat dat teveel onrust geeft bij hen. Verder doen we veel samen: klusjes, schoolwerk, knutselen, koken. Lekker een muziekje aan, een gezelschapsspel doen of een eindje lopen helpen helpen inderdaad. En zoon regelmatig telefonisch met zijn vriendinnetje kletsen (die om de hoek woont…)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven