Zelfroosteren handig voor werkende moeder

Bij het lezen van de titel zou je denken dat er iets in brand staat, of in brand gezet wordt… maar niets is minder waar. Met zelfroosteren wordt hetvolgende bedoeld: het jezelf inroosteren op werk uren die bij jouw leven passen.

Zelfroosteren

Het is een oplossing waarbij de doelstelling is om de personele inzet beter af te stemmen op de feitelijke klantvraag. Met als resultaat het hand in hand gaan van de behoefte aan individuele werktijd wensen en het terugbrengen van rust in de roosters.

Stress met strakke werkschema’s

Aangezien ‘onze’ levens van elkaar verschillen, èn de diversiteit van wensen zo ontzettend groot is, is het al op voorhand duidelijk dat strakke werktijden stress opleveren, maar dat collectieve afspraken hierin niet de oplossing zijn. We rennen in de ochtend door het huis om alles en iedereen op tijd de deur uit te krijgen en zelf ook nog op tijd op het werk te verschijnen. Vervolgens maak je je uren op het werk om daarna in een vertraagde trein je halve kennissenkring af te bellen omdat je niet op tijd zal zijn voor de BSO. Dan moeten er nog boodschappen gedaan worden, en is het ook nog maar de vraag of je op tijd het eten op tafel hebt staan om de kids ook weer op een schappelijk tijdstip op bed te hebben liggen.

Balans tussen werk en privé

Voor veel mensen kan het zelfroosteren een oplossing zijn om zijn/haar werkuren iets meer af te stemmen op de privé situatie. Waardoor het leven in zijn algemeenheid een iets relaxtere vorm kan aannemen.

Het is echter voor de werkgever een oplossing die de nodige flexibiliteit vergt. Een werkgever dient ten eerste open te staan voor de flexibele werktijden, maar dient het daarnaast ook als topprioriteit aan te merken. Wat inhoudt dat het een intensief project is. De resultaten zijn er wel naar. Ervaringen leren dat de werk-privé balans sterk verbetert voor het personeel en dat daarmee ook de productiviteit stijgt en het ziekteverzuim duidelijk daalt.

Wat mij betreft een techniek die zijn vruchten afwerpt en wellicht vaker toepasbaar is. Maar ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jullie mening.

Zouden jullie openstaan voor ‘zelfroosteren’ ?

3 reacties op “Zelfroosteren handig voor werkende moeder”

 1. Als het mogelijk is dan graag.
  Het altijd haast hebben is erg vermoeiend.
  Wel belangrijk dat de balans binnen het bedrijf en het overige personeel blijft bestaan.

  Maar wellicht dat een kinderloze collega die nu file’s en andere ongemakken kan omzeilen ook hierin te vinden is.

  Ik zou het niet willen als het betekend dat bijv. de kantoorbezetting dan altijd op dezelfde schouders komt.

 2. Zelfroosteren lijkt een prima idee, maar dan alleen voor degene die het toepast. Als het binnen het bedrijf waar je werkt al toe te passen is. Als je een baan hebt waarbij je op bepaalde uren aanwezig moet zijn omdat de plek die jij invult, bemand moet zijn, valt er niks te roosteren natuurlijk.

  En inderdaad, wat Claudia schrijft klopt natuurlijk ook helemaal. Stel dat jij als kinderloze fulltimer je altijd maar aan moet passen aan de flexibiliteit van een collega die moeder is, zal dat op den duur denk ik toch problemen gaan geven. Zeker als die flexibiliteit er naar jou toe niet is omdat er toch iemand aanwezig moet zijn en/of het werk moet doen.

  Zelfroosteren is een meer complex gegeven dan je op het eerste oog zou zeggen.

 3. Hoi Joyce ,hier wil ik wel op reageren. Zelfroosteren is een prima idee als je niet als team met andere collega´s moet samenwerken. Ik heb erg veel te maken met werkende moeders die hun tijd zo indelen zodat ze de tijd hebben om de kinderen van school te halen, als hulpmoeder helpen op school en ga zo maar door. Prima als het bij een bedrijf kan ,alleen door die flexibiliteit verdwijnt de flexibiliteit bij de fulltimers die geen kids hebben. Oftewel die moeten dan vaak het werk dan opvangen. Oftewel de druk komt dan wel juist bij die kinderloze full-timers te liggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top