Zelfvertrouwen kind: hoe stimuleer je dat als ouder?

Weigert je kind bij het dag zeggen de juf aan te kijken, speelt je kleuter graag de baas of is je dochter onzeker en beïnvloedbaar en maak je je zorgen over de overgang naar de middelbare school? Wat doe je nu als je kind uit balans is, wanneer iets niet gaat zoals zij of hij het had verwacht? Er zijn vele manieren om het zelfvertrouwen te vergroten zonder dat je de aard van je kind geweld aan doet. Lees hieronder de tips van de Opvoeddesk eens door. Want: zelfvertrouwen kind stimuleren = er altijd aan blijven werken. Heb jij zelf nog goede tips die je wil delen?

Tip: Stimuleer het bedenken van eigen oplossingen

Leer jouw kind belemmeringen en tegenslagen te zien als een kans. Een kans om er zelf voor te zorgen dat dingen weer goed komen. Los samen met je kind problemen op, maar laat hem of haar absoluut zelf meedenken voor oplossingen.

Voordelen hiervan zijn:

  • Je bevordert de zelfstandigheid.
  • Een zelfbedachte oplossing werkt voor kinderen veel beter dan een opgedragen oplossing.
  • In gesprek leert je kind dat je lastige situaties kan oefenen en zelf oplossen. Dat geeft een gevoel van controle en vertrouwen in jezelf!

Tip: Prijs het initiatief van je kind. Zelfvertrouwen kind: blijven bouwen

Stimuleer je kind om voor lastige situaties zijn of haar eigen oplossingen te bedenken. Leg dus eerder je focus op ieder initiatief, idee of gebaar dat vanuit je kind zelf komt en trap niet in de valkuil om het probleem voor je kind op te willen lossen. Moedig liever iedere kleine stap aan en benoem het effect. “Wat zullen je vriendinnen het leuk vinden dat je ze voor de film hebt uitgenodigd via whats app. Ze hebben er zin in, want ze reageerden direct. Ik zie jou nu stralen daar ben ik zo blij mee!”

Door kinderen dingen zelf te laten doen, ontwikkelen ze meer zelfvertrouwen dan wanneer je hen voortdurend corrigeert of adviseert en dingen uit handen neemt. Vooral als ze zien dat hun zelf bedachte oplossingen ook tot resultaten kunnen leiden. Kinderen die zelf hun moeilijkheden weten te overwinnen en zichzelf leren toespreken bij tegenslag, zijn minder stressgevoelig, beter bestand tegen een afwijzing van anderen en kunnen beter omgaan met ruzies en teleurstellingen. En daar heb je als ouder of beroepskracht dus wel degelijk invloed op!

 

 

Zelfvertrouwen kind stimuleren: Wil je nog persoonlijk advies? Bel 035 6957020. Iedere woensdag is de Opvoeddesk Opvoedtelefoon tussen 09.30 -11.30 uur gratis bereikbaar. Op overige dagen op afspraak op een 0900 nummer  (€0,80 p/m). Meer informatie vind je op www.opvoeddesk.nl of www.workingparentsprogram.nl

Wil je meer weten over de opvoeddesk, of meer lezen over opvoedingszaken? Kijk dan hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven