Zindelijkheidstraining peuter: het is een uitdaging die iedere ouder op een gegeven moment aan moet gaan. Zindelijk worden is net als leren lopen en praten een ontwikkelings- en rijpingsproces. Je kind moet begrijpen dat het plasje in het potje hoort. Hij of zij moet de blaas- en darmspieren onder controle kunnen houden, totdat hij of zij op het potje of op de wc zit. En het belangrijkste: je kind moet willen meewerken! Teveel oefenen en pushen werkt averechts! De meeste kinderen zijn ergens in hun derde jaar overdag en rond het vierde jaar ’s nachts zindelijk.
Zindelijkheidstraining peuter: met 10 tips uit de regen én de drup
Het ouderschap kent leuke en minder leuke kanten. Waar zindelijkheidstraining peuter bij hoort laat ik even in het midden. Duidelijk is wel dat het niet zelden een behoorlijke strijd kan opleveren. Deze tips van de Opvoeddesk maakt geen ouder er nog een potje van 😉
Tip 1: Je kind is er klaar voor als…
Zodra je kind je waarschuwt met de woorden ‘bah, nat’ of ‘plas doen’, dan is hij of zij echt toe aan het zindelijk worden. Je kind voelt namelijk dat er een plasje in aantocht is en weet dat zijn plas in het potje hoort.
Tip 2: Op het potje
Laat je kind wennen aan het potje. Misschien kan de beer of de pop als eerste op het potje en met kleren aan kan je ook prima oefenen. Oudere broers of zussen of gaat je kind naar de crèche, dan zal het sneller begrijpen dat het plasje in het potje of de wc hoort. Imiteren vinden kinderen geweldig.
Tip 3: Focus op de droge broek
Stimuleer je kind om te kijken of hij nog een droge broek heeft. Benadruk de droge billen en droge broek. Prijzende woorden voor het droog blijven moedigen je kind aan om zijn broek te checken en op het potje te gaan.
Tip 4: Ongelukje?
Ongelukjes horen erbij en krijgen geen aandacht. Word niet boos en zeg dat het de volgende keer weer gaat lukken.
Tip 5: Makkelijke kleding
In het begin kan je kind nog niet zo lang zijn plas ophouden. Zorg dus voor makkelijke, losse kleding zonder ingewikkelde knopen en ritsen!
Tip 6: Op de grote wc
Veel kinderen vinden het in het begin heel spannend om op de grote wc te zitten, maar de plas of poep die is nergens te bekennen. Doet je kind toevallig een plas op het potje of de wc, laat hem dan merken dat je daar trots op bent en vergeet niet daarbij het effect, de droge broek, te noemen. Spoel de plas niet direct weg. Laat je kind zelf de wc doortrekken en zeg samen: ‘Dag plas!’.
Tip 7: Kies het juiste moment!
Start liever niet in een drukke periode op je werk of thuis (verhuizing /zwangerschap). Je moet er tijd en energie voor vrijmaken en vooral geduld hebben.
Tip 8: Terugval?
Geen zorgen! Ruim 80% van de kinderen heeft (zomaar) een zindelijkheidsdipje. Noem je kind geen baby, zeg niet dat de luiers uitverkocht zijn en bazuin niet rond dat hij opeens weer in zijn broek plast. Spreek liever af of en hoe mama kan helpen en vertel dat het zeker weer gaat lukken.
Tip 9: ’s Nachts zindelijk worden
Het kan best een tijdje duren voordat je kind ook ’s nachts zindelijk is. Meestal zijn het de diepe slapers die niet wakker worden in de nacht: de seintjes van een volle blaas komen niet goed door naar de hersenen. Door ervoor te zorgen dat je kind overdag voldoende drinkt, kan hij vaak oefenen met het herkennen van een volle blaas.
Tip 10: Boekentips
Bezig met zindelijkheidstraining peuter? Dan is een prentenboekje over zindelijk worden een must. Het stimuleert het lichaamsbewustzijn van je kind en het is een leuke manier om er samen over te praten! De volgende boekjes kunnen we je van harte aanraden:
- Drie haasjes op de wc, uitgeverij Kimio.
- Het grote billenboek – Guido van Genechten
- Poep – Taro Gomi
- Het Poepboek – Stralfelt
Behoefte om zelf meer te lezen over zindelijkheidstraining peuter, dan kan je deze artikelen nog even checken:
- Je kind zindelijk krijgen: dé gouden tip
- Op ontdekkingsreis: mijn peuter ontdekt zijn piemel
- Bedplassen: niet bijzonder, wel heel vervelend