Zinloos geweld versus zinvol geweld, van mij mag een tikkie terug dan best!

Zinloos geweld, ik ben er faliekant tegen. Maar er is ook zoiets als zinvol geweld. Het verschil daarin: verdediging! Niets mis met een tikkie terug.

Wat is zinloos geweld?

Een spontane en willekeurige vorm van vooral, en vaak incidenteel, fysiek geweld. Er is dus eigenlijk geen aanleiding, of in ieder geval geen gegronde reden voor het vaak excessieve geweld. Er is eigenlijk geen enkel ander doel behalve dan de ander opzettelijk veel pijn te doen en te verwonden. Voorbeelden zijn er helaas meer dan genoeg. Zoals onlangs nog twee homoseksuele mannen die hand in hand liepen. Blijkbaar een ‘reden’ om iemand letterlijk de tanden uit zijn mond te slaan. Totaal zinloos. Ziek eigenlijk.
Voor de ‘lol’ een leeftijdsgenoot opwachten en afrossen. En dat ook nog laten filmen.
Mensen wat aandoen omwille van hun religie, afkomst, uiterlijk, voorkeur en keuzes in het leven. Zinloos en onacceptabel. Ik walg ervan. Het erge is, het maakt me woest. Dat iemand het licht uit zijn ogen wil slaan of schoppen omdat jou iets niet aanstaat. Bij wie ligt het probleem?

Lees ook: kleuterruzie, mijn kind maakt altijd ruzie

En wat is dan zinvol geweld?

Laatst zag ik een filmpje voorbij komen dat een mooi voorbeeld is van zinvol geweld: een knul van een jaar of 13 werd gepest en overgoten met een slush puppy door een meisje van een paar jaar ouder. De jongen liet dit niet van zijn kant gaan, duwde haar, zij daagde uit en sloeg. De jongen deinsde alles behalve terug, sloeg terug voor elke keer dat zij dat ook probeerde te doen, en ze droop af. Ik stond nog net niet op mijn stoel te applaudisseren. Dit noem ik nu zinvol geweld. Die jongen komt voor zichzelf op! En ik hoop dat dat meisje haar les geleerd heeft. Al zal ze waarschijnlijk de volgende keer een zwakker slachtoffer zoeken. Ik kan genieten van een pestkop die zijn of haar sterkere ‘slachtoffer’ ontmoet. Wie een kuil graaft voor een ander…

zinloos geweld en zinvol geweld

Tikkie terug

Helaas zullen er altijd kinderen en volwassenen zijn die het nodig vinden onnodig extreem gewelddadig te worden. Ik leer mijn kinderen zich te verweren. Desnoods met een tikkie terug. Al zit dat niet direct in hun aard. En er zijn ouders die het niet met mij eens zijn. Het kwam tijdens een kleuterexcursie eens ter sprake bij de ‘moedertafel’. De kleuters worden geleerd om bij gedrag dat zij niet leuk vinden, zoals plagen en slaan, eerst te roepen: ‘Stop, hou ermee op! Ik vind dit niet meer leuk.’ Dat is helemaal prima. Maar wat als dat niet helpt? Ook na 3 zeggen, weglopen en het inschakelen van de juf? Ik zeg dan: geef maar een tikkie terug wanneer iemand niet stopt met slaan. Een enkele moeder was het daar niet mee eens. Dat mag. Maar van mij hoeft een kind zich echter niet zomaar af te laten rossen. Een ander kind leert er ook van, dat actie, reactie is. Dat je niet ongestraft een ander kunt slaan. Natuurlijk is een vechtpartij niet de intentie, dan grijp je in. Een statement mag echter best gemaakt worden. Je geeft een signaal af en je geeft je grenzen aan. Zinvol en helder.

Lees ook: zelfbescherming… met deze reden gaat mijn kind op Krav Maga, tot haar 18e 😉 

Matpartij

Voor de goede orde, ik moedig geen gebruik van geweld aan. Maar de pik-, of juist ’tik’ orde wordt al op jonge leeftijd toegepast. Zo heb ik geregeld in de peuterzone van een indoorspeeltuin al hele matpartijen gadegeslagen. Tot zelfs een keer waarbij een meisje van ruim 2 zowel alle kinderen om haar heen, als de ouders, afmatte. Bij het tegenhouden van een slag door haar armpje vast te houden, kwamen plots de krokodillentranen en vluchtte ze naar mama. Natuurlijk proberen kinderen op die leeftijd dingen uit en hebben velen een sla-fase. Maar, again, actie » reactie. Dat geldt ook voor mijn kroost. En meestal is het snel afgelopen. Voor alle vechtersbazen hoop ik, dat ze ooit net de verkeerde tegenkomen. Tikkie terug!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “Zinloos geweld versus zinvol geweld, van mij mag een tikkie terug dan best!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven