Een gezellige zitplek achterin de tuin maken: wat heb je daar allemaal voor nodig?

Wij staan op het punt om achterin onze tuin een zitplekje te gaan maken en ik ben een beetje aan het inventariseren wat nu allemaal leuk zou zijn bij een zitplek achter in de tuin. Heel handig om daar meteen een blog over te schrijven natuurlijk. Voor mezelf als reminder en voor jullie ter inspiratie!

Zitplek achter in de tuin; 5 leuke ideeën

Ik ga bij het schrijven van dit blog een beetje uit van de ideeën die ik zelf heb (en heb opgedaan) en de plek achter in onze tuin waar ik graag die zitplek wil creëren.

Zoals jullie misschien wel weten hebben wij al heel wat fijne zitplekken in de tuin.

Een veranda aan het huis bijvoorbeeld waar we lekker in de ochtend een kop koffie kunnen drinken bij mooi weer en waar we onze tuinfeestjes vieren.

Een overkapping aan de zijkant van de tuin (tegen de loods aan) waar we eind van de dag heerlijk in de zon zitten, maar ook een fijne schaduwplek hebben als het erg warm is. En een gave zitplek met ligbed bij het zwembad onder een heerlijke rieten parasol voor de Ibiza sfeer.

Nu hebben we nog een rond terras achter in de tuin met een diameter van ongeveer 5 meter waar ik heel graag nog een knusse zitplek wil maken, dus om dat terras gaat het in ons geval. Maar als jullie een andere zitplek achter in de tuin hebben, dan kan je ook vast wat met onderstaande tips!

1. Een fijne afscheiding van de zitplek achter in de tuin

Als eerste vind ik het belangrijk om er een cosy plekje van te maken. Omdat deze zitplek achter in de tuin is, en daarachter een perceel ligt wat er niet heel tof uitziet, is het fijn om dit plekje een beetje te ‘omarmen’. Helemaal open aan de achterkant vind ik zelf niet zo’n lekker idee.

Dat kan bijvoorbeeld door er een schutting omheen te zetten, of door te werken met een haag of wat palen die je op korte afstand van elkaar in de grond plaatst. Bij ons wil ik een combinatie gaan doorvoeren.

Als eerste gaan we hier een stenen muurtje om het ronde terras heen metselen dat we laten stuccen. Op deze manier trekken we de Ibiza sfeer door en hebben we achter in de tuin gelijk een achterwand waar we een ronde zitplek tegen aan gaan maken.

Aangezien we al op meerdere plekken fijne verplaatsbare loungesets in de tuin hebben staan kiezen we er hier bewust voor om iets te maken dat vast blijft zitten. Zo hebben we van alles wat.

Nog een paar mooie hoge planten en bloemen (Verbena) in de tuin erachter en klaar ben je!

2. Plaats een fijne vuurschaal of openhaard

Bij een zitplek achter in de tuin is het vaak lekker om een vuurschaal of openhaard te hebben. Omdat je niet direct in de buurt van je huis zit bestaat de kans dat deze zithoek sneller afkoelt. Een vuurschaal is dan heerlijk natuurlijk.

En het grote voordeel ervan is dat je met een vuurtje minder last hebt van eventuele muggen én er gelijk een feestje van kan maken door marshmallows te roosteren.

Omdat wij een rond terras hier hebben wil ik graag de rondingen ook hier weer benadrukken met een ronde vuurschaal. Zoiets als hierboven lijkt me dus wel wat.

3. Kies voor weersbestendige kussens

Wat voor loungeset je ook kiest, weersbestendige kussens zijn een slimme keuze als je een zitplek achter in je tuin hebt zonder overkapping, zoals wij dat gaan doen.

Heb je een overkapping dan is dat misschien wat minder belangrijk, maar zonder overkapping wil je niet iedere keer dat het regent op en neer hoeven lopen om de kussens op te bergen.

4. Zorg voor wat schaduw

Als deze zitplek achter in je tuin de enige zitplek is die je buiten hebt, zorg er dan in ieder geval voor dat je ook wat schaduw in de tuin creeërt bij deze plek.

zitplek achter in de tuin gezellig maken

5. Kleed je zitplek achter in de tuin gezellig aan

Of je nu achter in de tuin of aan je huis een zitplek hebt, het is altijd een goed idee om deze gezellig aan te kleden. Een toffe melkbus bijvoorbeeld of sinaasappelkistjes waar je bloemen in zet. Of denk bijvoorbeeld eens aan een rozenboog. Want een rozenboog zelf maken is helemaal niet zo lastig en geeft wel een tof resultaat in je tuin!

In ons geval probeer ik meestal te kiezen voor accessoires die ik op kan hangen. We hebben wel een aantal accessoires die op de grond staan en dat is oké, maar door het vele blad wat er altijd in de herfst in de tuin valt vind ik het zelf prettig om in ieder geval óók naar hangende accessoires te kijken. Dan kan ik namelijk makkelijker vegen.

Lampionnen bijvoorbeeld, of solar verlichting bij je zitplek is een goed idee. Maar ook her en der wat kaarsen. Is het een heel zonnige plek? Hou er dan rekening mee dat de kaarsen smelten als ze te lang in de zon staan.

Misschien is het in dat geval slim om te kiezen voor ledkaarsen bijvoorbeeld die zonder wax gemaakt zijn. Vaak zit er ook nog een timer op waardoor je de kaarsen niet eens hoeft aan te doen. Ideaal!

Heb je een saai terras? Kijk dan eens naar een speciaal buitenvloerkleed om deze zitplek achter in je tuin toch gezellig aan te kleden. In het najaar en de winter berg je het buitenvloerkleed netjes op, maar gedurende de lente en de zomer kan deze gewoon buiten blijven liggen.

Heb jij nog meer goede ideeën om de zithoek achter in je tuin gezellig in te richten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven