Zo laat je je leidinggevende weten wat je wensen zijn

Organisaties verwachten dat je de regie houdt over je loopbaan. Daarvoor is nodig dat jij zelf je carrièrewensen kenbaar maakt aan de organisatie. De meeste leidinggevenden vinden het prettig als jij zelf aangeeft in welke richting je je wilt ontwikkelen en wat je hierbij concreet van de organisatie nodig hebt. Als je dit goed aanpakt, heb je een goede kans dat ook jouw leidinggevende hier positief op reageert.

Zo doe je dat:

Denk na over jouw antwoorden op deze 5 vragen:

  1. Voor welke uitdagingen staat jouw organisatie?
  2. Voor welke van die uitdagingen kun en wil jij iets waardevols betekenen?
  3. Welke kwaliteiten zet jij daarvoor in of laat je nu juist ongebruikt liggen?
  4. Hoe kun je die kwaliteiten beter inzetten om meer waarde toe te voegen?
  5. Wat is jouw belofte voor het resultaat dat je kunt leveren?

Wie dat weet te beantwoorden hoeft niet bang te zijn om zijn wensen kenbaar te maken. Er blijken vaak meer mogelijkheden om je werk weer leuker te maken en nieuwe uitdagingen te vinden dan je denkt. Denk goed na over wat je nodig hebt aan begeleiding, kennis of training om je gewenste interne loopbaanstap tot een succes te maken. Kom zelf met minstens twee voorstellen hiervoor.

Zo laat je zien dat je het heft in eigen hand neemt en niet je leidinggevende in feite opzadelt met JOUW probleem dat jij het niet (meer) naar je zin hebt. Uiteraard heeft je werkgever een taak in het bieden van aantrekkelijk werk, maar in mijn ogen is je eigen rol hierin nog belangrijker.

Openheid over je wensen, het goed neerzetten van je kwaliteiten en het proactief aandragen van ideeën zijn van essentieel belang.

Ik hoor het je denken: ja maar wat als mijn leidinggevende negatief reageert?

Die kans is er. Dan kunnen er twee dingen gebeuren: je blijft doen wat je altijd deed en je leidinggevende weet hooguit dat je het niet meer naar je zin hebt en doet er wel of niet iets mee. Of je besluit dat je je binnen deze organisatie niet kunt ontwikkelen maar dat je die behoefte wel hebt! Als je je eigen sterke kanten, toegevoegde waarde en onderscheidend vermogen goed in kaart hebt gebracht, kun je dit gebruiken voor het vinden van nieuwe mogelijkheden buiten de organisatie.

Succes!

Wil je meer tips voor je loopbaan? Lees hier alle blogs van Marloes, dowload gratis het e-book “Van Droom naar Droombaan” én de videocursus “Ontdek je kwaliteiten”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven