Zo maak je de perfecte fotowand

Fotowanden zijn in. Meer dan ooit zelfs. Je vindt fotowanden in allerlei vormen, maten en uitvoeringen en dat maakt het nu juist zo mooi. Ook al is deze manier van foto’s ophangen enorm trendy, geen enkele wand is hetzelfde en dat maakt dat je altijd iets unieks in huis hebt.

In ons vorige huis heb ik ook een begin gemaakt met de voor ons perfecte fotowand met allerlei ‘oude’ foto’s. Zoals gezegd was het een begin, met de insteek om de hele muur uiteindelijk vol te hangen. Maar voordat het zover was zijn we verhuisd. En ondanks het feit dat ons nieuwe huis meer dan voldoende ruimte heeft, ben ik er hier nog niet aan toegekomen om een mooie wand te creëren voor de foto’s. Dat komt door alle verbouwingen natuurlijk. Maar er komt een dag…. dan zijn we grotendeels klaar en kan ik ook hier weer aan de slag!

foto collage maken muur
De start van onze fotowand in ons oude huis

Tips om de perfecte fotowand te maken die toch persoonlijk en uniek is

Eerst wil ik je nog graag even laten zien hoe ik onze ’tussenoplossing’ bedacht heb omdat ik wel graag al wat mooie posters als decoratie op de kast wilde hebben, maar ik nog niet zover ben dat ik een hele fotowand kan maken in ons nieuwe huis. Dat laatste komt door verbouwingen en het feit dat ik nog geen definitieve kleurkeuze gemaakt heb. Voorlopig ben ik dus gestart met een aantal posters in lijsten in onze grote kast in de woonkamer.

fotowand decoratie in kast

Ik heb voor onze kast gekozen om de posters Texture Line Bun, Grass en Watercolor Kiss te combineren. De kleuren zwart, naturel en bruin matchen uitstekend en passen ook goed bij de kast zelf die bestaat uit beton en eiken. Omdat ik ze op de eiken plank heb staan heb ik er een zwarte houten lijst omheen gedaan. Ik had ook voor een natureltint kunnen kiezen, maar dan had ik de posters eigenlijk op de betonlook plank moeten zetten en dat vond ik minder goed passen. Zoals je ziet heb ik bewust voor verschillende hoogtes van de lijsten gekozen om het wat speelser te houden. Wat vind je van het resultaat?

Wil je graag een fotowand maken, dan zijn er een aantal ‘richtlijnen’ die je op weg kunnen helpen naar de -voor jou- perfecte fotowand. Ik deel ze graag met je. Om te beginnen kan je je natuurlijk uitstekend laten inspireren op Pinterest. Of bij leveranciers van posters bijvoorbeeld.

Tips om een mooie fotowand te maken

1. Kies jouw eigen unieke beeldmateriaal en foto’s uit

Het mooie van een unieke fotowand is dat je de afwisseling zoekt tussen persoonlijke foto’s, leuke posters met quote’s (of gewoon prachtige afbeeldingen) en andere wanddecoratie of inspirerend beeldmateriaal.

Kies allereerst zelf je persoonlijke foto’s uit. Deze vormen de basis van je unieke fotowand. Ga je voor een fotowand in één of twee kleuren? Pak je een bepaald kleurenthema als basis, bijvoorbeeld passend bij de kleur op je muur, of zoek je juist het contrast op? Of maak je er een gezellige bonte wand van die één en al vrolijkheid uitstraalt?

fotowand maken aan de muur, creër eenheid door kleurgebruik
Bron: Pinterest
foto's aan de wand afwisselen met posters en andere woondecoratie voor een mooie en unieke fotomuur.
Bron: Desenio

Op bovenstaande foto’s kan je zien hoe je een fotowand prachtig kan combineren met de kleuren die je op de muur of in de rest van je kamer verwerkt hebt. Hierdoor ontstaat er een eenheid die rust geeft, ondanks dat je toch een ‘drukke’ wand hebt. Op de foto van Desenio wordt ook mooi getoond hoe je andere woondecoratie zoals een spiegel in je fotowand kan verwerken. Zolang de kleurencombinatie past is dat geen probleem.

Als je hebt bepaald wat je met de kleuren wilt doen, en je hebt je persoonlijke foto’s erbij gezocht, dan ga je verder met de rest. Wil je ook graag quotes aan de muur, dan bepaal je eerst welke quote (s) je graag wilt en ga je daarna kijken welke kleuren bijpassend zijn. Een quote hoeft helemaal niet in dezelfde kleur, of in standaard zwart te zijn natuurlijk. En heb je zelf een inspirerende zin in je hoofd dan kan je ook een eigen quote op een poster laten printen.

zwarte lijsten en zwart witte foto's combineren op de muur
Allemaal dezelfde zwarte fotolijsten in verschillende formaten. Foto’s in zwart-wit. Bron: Pinterest
een fotowand maken door planken te gebruiken en daar foto's met verschillende hoogtes op te plaatsen
Een fotowand maken op planken in plaats van allemaal apart hangen kan natuurlijk ook, bron: Pinterest
Klerrijke fotowand in natureltinten
Fotowand met andere woondecoratie ertussen in natureltinten, bron: Pinterest

2. Ga je wel of geen lijstjes gebruiken bij je fotowand?

De meeste mensen kiezen wel voor lijstjes, en eerlijk is eerlijk.. dan blijven je foto’s en posters ook wel het mooiste. Wij hadden in onze ‘oude’ fotowand bij een paar foto’s geen lijsten, maar dat komt omdat dit echte oude foto’s zijn die vroeger op dik hardboard geplakt zijn. Hier pastte geen fatsoenlijke lijst omheen. Om in de oude stijl te blijven koos ik voor een combinatie met oud zilveren fotolijsten.

Je kan met de lijsten eigenlijk twee dingen doen. Kies voor allemaal verschillende soorten lijsten in dezelfde kleur, of kies voor verschillende kleuren lijsten, maar dan wel in eenzelfde soort uitvoering. Zo creër je een fotowand die perfect is qua eenheid en toch niet saai is om naar te kijken.

Tip: Heb je verschillende lijstjes in huis maar in allerlei kleuren? Koop dan een goedkope spuitbus bij de Action en spuit je fotolijsten allemaal in dezelfde kleur. Zo kan je low-budget toch al je lijsten gebruiken.

geen fotolijsten gebruiken aan je fotowand, maar washi tape
Fotowanden zonder lijsten, maar juist met verschillende kleuren washi tape, ook creatief! Bron: Pinterest
mooie fotowand met foto's, posters en washi tape
Bron: Pinterest

Heb je niet heel veel budget, maar wil je je foto’s en posters wel graag in een ‘frame’ plaatsen? Gebruik dan washi tape! Zoals je hierboven ziet kan je daar fantastische resultaten mee behalen. Een klein beetje creativiteit is gewenst, dat geef ik toe. Maar je kan er heel veel kanten mee op! Ik vind het fantastisch!

3. Maak een plannetje op papier voor de posities

Het positioneren van de foto’s, posters en woondecoratie kan lastig zijn. Een slim idee is het dan om de fotowand op papier te maken zodat je een idee hebt van de posities die je het liefste aanhoudt. Je kan dan een beetje variëren.

Eerst bepaal je welk deel van je muur je wilt gebruiken voor de fotowand. Daarna kan je als je het écht slim wilt aanpakken de fotolijsten die je hebt in het klein (op schaal) uitknippen van papier en (ook weer op schaal) verdelen over de plek waar je ze wilt hangen. Zo kan je schuiven totdat je tevreden bent met het resultaat.

Iets minder handig maar ook een goed idee: vraag je partner om er een aantal tegen de muur te houden (met neus, hand en voeten bijvoorbeeld 😉 en teken even snel af waar ze moeten komen.

Heel veel succes met het maken van je fotowand! Wil je je resultaten delen? Be my guest!

kleurrijke fotowand maken

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Desenio

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven