Een lekkere zoetzure kip uit de slowcooker. Een heerlijk recept die je halverwege de dag aan kunt zetten, want in vier uur is jouw heerlijke gerecht klaar. Naast kip zit er ook paprika, ananas, doperwten en bosui in dit gerecht. En natuurlijk ingrediënten zoals ui, knoflook, appelazijn en kipkruiden.
Ik heb er te lang mee gewacht om dit klaar te maken, wat is dat smullen zeg. En zo simpel om klaar te maken! Misschien heb jij al eens eerder zelf een zoetzure kip gemaakt (in plaats van uit een potje), dan weet je dat de zelfgemaakte variant zeker zo lekker is. Dit keer maakte ik de zoetzure kip dus in de slowcooker, maar je kan hem natuurlijk ook in de pan maken.
Op zoek naar nog veel meer recepten voor in de slowcooker?
Zoetzure kip uit de slowcooker met ananas
Ik maak de zoetzure kip met ananas, er zijn uiteraard meer varianten te bedenken voor in de slowcooker, maar deze is de meest bekende. Onderstaande slowcooker recept is voldoende voor 4 personen.
Ingrediënten voor dit kipgerecht uit de slowcooker
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 rode paprika’s
- 500 gram diepvries doperwtjes
- kippendijfilet (3 stuks)
- klein blikje ananas (227 gram)
- 300 gram basmatirijst
- 2 el bloem
- ongeveer 50 ml appelazijn
- beetje ketjap manis
- 1 el gembersiroop
- 2 el oestersaus
- 2 el ketchup
- 2 el ketjap manis
- 1 el rietsuiker
- 1 tl sambal Badjak
- 0,5 tl cayennepoeder
- 1 el gemalen komijn
- 1,5 el paprikapoeder
- 1 tl gemalen peper
- 1 tl uienpoeder
- 1 el tijm
- 0,5 tl kurkuma
Tip: Wil je liever met nog meer groenten werken in je zoetzure kip uit de slowcooker, dan kan je bijvoorbeeld nog broccoli toevoegen, ook erg lekker!
Bereiden in de slowcooker van zoetzure kip
- Laat de erwtjes ontdooien
- Snipper de uien en pers de knoflook
- Snij de de paprika in grotere stukken
- Snij de kippendij in stukjes haal door de bloem
- Doe ui, knoflook, kip, paprika en doperwtjes in de slowcooker
- Snij de ananas in stukjes en voeg toe, samen met het sap
- Voeg gembersiroop, oestersaus, ketchup, ketjap, appelazijn en sambal toe
- Voeg alle kruiden toe
- Zet de slowcooker voor 4 uur op low
- Halverwege heb ik een theedoek onder de deksel gedaan
- Blijft het gerecht te vochtig naar je zin? Maak dan nog een maizenapapje met 2 el maizena en een beetje koud water en laat dat het laatste uur met je gerecht meekoken (theedoek nog steeds onder de deksel houden)
- Kook voor je gaat eten alleen nog even de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking en voeg op dat moment ook nog 1 eetlepel rietsuiker aan de zoetzure kip toe
- Eventueel voeg je nog wat zout naar smaak erbij
Als dit allemaal in de slowcooker zit dan gaar je deze zoetzure kip in 4 uur op low lekker klaar. Buiten het beetje ananassap wat je toevoegt hoef je geen vocht toe te voegen, er komt voldoende uit de groenten voor een lekkere stevige saus. Voeg je toch meer vocht toe dan zal je zoetzure kip waarschijnlijk te waterig worden, dat zou jammer zijn.
Tip: Snij op het einde het bosuitje in dunne ringetjes en schep die als garnering over dit kipgerecht uit de slowcooker!
Heb je een lekkere variatie gemaakt? Laat het hieronder in de reacties weten, vind ik altijd leuk en is ook voor onze andere lezers leuk om te lezen en uit te proberen met koken.
misschien is de vraag al voorbij gekomen, maar ondanks dat ik er geen vocht bij had toegevoegd was het heel waterig en smaakte de kip naar niets. Er kwam zoveel vocht van de groentes.
Erg jammer. Wat heb ik verkeerd gedaan of wat kan ik eraan veranderen?
Had je de erwtjes wel laten ontdooien van te voren? Met het aantal kruiden etc die erin zitten zou het zeker op smaak moeten zijn. Je zou ook nog iets meer kruiden erin kunnen doen.
ik mis de bereiding van de doperwten in het recept?
Je hebt gelijk Sandra, wat dom van me. Ik heb het direct toegevoegd.
Hoi Sandra, als je de hogedruk functie gebruikt dan zijn de tijden een stuk korter dan bij de slowfunctie. Ik braad zelf het vlees meestal niet aan van tevoren. Veel kookplezier!
ik vond het geslaagd. 1e gerecht uit mijn multicooker saus beetje gebonden met maïzena
Goedemorgen beste Gerard Visser,
Zoals je ziet zijn je mailtjes niet verwijderd. Wat er wél gebeurd is dat wij een handmatige controle op alle reacties doen om ervoor te zorgen dat spam of haatreacties geen kans krijgen. Gelukkig komt het zelden voor dat er mensen vervelend reageren, maar als site eigenaar behoort het wel tot mijn werkzaamheden om ervoor te zorgen dat de website voor iedereen een veilige omgeving is. En ook al werk ik veel aan mijn website, ik ben niet 24/7 bezig met de reacties 😉 , vandaar dat ze iets later gekeurd worden.
In ieder geval is jouw standpunt op de zoetzure kip duidelijk (heel duidelijk zelfs 😉 ) en er zijn er meer die hem niet zo kunnen waarderen, dat had je in de andere reacties ook kunnen lezen. Misschien kan je de zoetzure kip beter laten voor wat het is en een van de andere recepten uitproberen waar veel positieve reacties onderstaan.
Wat ik wel heel jammer vind is dat je gelijk van het slechtste in de mens uitgaat en denkt dat alle reacties die niet in mijn straatje zouden zijn verwijderd worden. Dat is dus niet zo. In ieder geval wens ik je een hele fijne week met (hopelijk) beter eten dan deze keer.
Ik maak voor de eerste keer dit gerecht in de sc maar ik had een vraagje de bosui bedoel je daarmee de hele bos of 1 stengels vind ik een beetje misleidend
Gewoon 1 stengeltje Coby, maar je kan hem ook eventueel weglaten hoor, er zitten ook nog 2 gewone uien in
Hi Renee, wij hebben het inderdaad door elkaar gedaan, dat vinden de kinderen lekkerder, maar uiteraard kan je het ook gewoon apart serveren!
Lijkt me echt heerlijk, dit recept ga ik van de week makem.
4 uur op low, is dat echt genoeg?
Jazeker, echt genoeg!
Ziet er lekker uit! 1 vraag nog; gaan de diepvrieserwten ook gewoon in de slowcooker? En moeten ze dan eerst ontdooid zijn? Ik ga binnenkort een slowcooker aanschaffen en het is een feestje om jouw recepten vast te bekijken 🙂
Ik heb de diepvrieserwten eerst ontdooid Sandra. Veel plezier met het koken in de slowcooker!
Lijkt me weer heerlijk. ik mis alleen het zuurtje in het recept. Moet er geen azijn of iets dergelijks bij?
Bedankt voor je lekkere slowcooker recepten.
75 ml heb je toch geschreven