Een lekkere zoetzure kip uit de slowcooker. Een heerlijk recept die je halverwege de dag aan kunt zetten, want in vier uur is jouw heerlijke gerecht klaar. Naast kip zit er ook paprika, ananas, doperwten en bosui in dit gerecht. En natuurlijk ingrediënten zoals ui, knoflook, appelazijn en kipkruiden.
Ik heb er te lang mee gewacht om dit klaar te maken, wat is dat smullen zeg. En zo simpel om klaar te maken! Misschien heb jij al eens eerder zelf een zoetzure kip gemaakt (in plaats van uit een potje), dan weet je dat de zelfgemaakte variant zeker zo lekker is. Dit keer maakte ik de zoetzure kip dus in de slowcooker, maar je kan hem natuurlijk ook in de pan maken.
Op zoek naar nog veel meer recepten voor in de slowcooker?
Zoetzure kip uit de slowcooker met ananas
Ik maak de zoetzure kip met ananas, er zijn uiteraard meer varianten te bedenken voor in de slowcooker, maar deze is de meest bekende. Onderstaande slowcooker recept is voldoende voor 4 personen.
Ingrediënten voor dit kipgerecht uit de slowcooker
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 bosuitje
- 1 oranje paprika
- ongeveer 75 ml appelazijn
- flinke eetlepel kipkruiden (bijvoorbeeld de portugese kipkruiden van Euroma)
- blikje ananas (voor ons is een klein blikje voldoende)
- 500 gram diepvries doperwtjes
- kipfilet (2-3 stuks)
- rijst
- klein theelepeltje sambal
- beetje ketjap manis
Tip: Wil je liever met nog meer groenten werken in je zoetzure kip uit de slowcooker, dan kan je bijvoorbeeld nog broccoli toevoegen, ook erg lekker!
Bereiden in de slowcooker van zoetzure kip
- Snipper de uien en de knoflook
- Snij de rode en oranje paprika in stukjes
- Snij de kipfilet in stukjes
- Marineer de kip even vooraf in een schaal met de kipkruiden
- Voeg alles toe aan de slowcooker
- Voeg daarna de stukjes ananas toe en een beetje sap
- voeg sambal en scheutje ketjap toe
- Laat de doperwtjes ontdooien en voeg die pas later toe als ze ontdooit zijn
Als dit allemaal in de slowcooker zit dan gaar je deze zoetzure kip in 4 uur op low lekker klaar. Buiten het beetje ananassap wat je toevoegt hoef je geen sap toe te voegen, er komt voldoende uit de groenten voor een lekkere stevige saus. Voeg je toch meer vocht toe dan zal je zoetzure kip waarschijnlijk te waterig worden, dat zou jammer zijn.
- Kook voor je gaat eten alleen nog even de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Snij op het einde het bosuitje in dunne ringetjes en schep die als garnering over dit kipgerecht uit de slowcooker!
Heb je een lekkere variatie gemaakt? Laat het hieronder in de reacties weten, vind ik altijd leuk en is ook voor onze andere lezers leuk om te lezen en uit te proberen met koken.
Dag Joyce,
Ik ben nieuw hier en vandaag gestart met mijn crock pot pressure multicooker. Wat een ding zeg! Wat ik mij afvraag, kloppen alle tijden van de menu’s? Want ik ging nu toch steeds kijke zodat het niet te gaar werd. Heerlijk roti massala gemaakt en door de turbo knop zo klaar! Nog een vraagje, braden jullie het vlees altijd eerst aan of is dit niet nodig?
Gr Sandra
Hoi Sandra, als je de hogedruk functie gebruikt dan zijn de tijden een stuk korter dan bij de slowfunctie. Ik braad zelf het vlees meestal niet aan van tevoren. Veel kookplezier!
ik mis de bereiding van de doperwten in het recept?
Je hebt gelijk Sandra, wat dom van me. Ik heb het direct toegevoegd.
ik vond het geslaagd. 1e gerecht uit mijn multicooker saus beetje gebonden met maïzena
Zo, die is snel verwijderd😱
Meer slechte reacties gekregen?
Goedemorgen beste Gerard Visser,
Zoals je ziet zijn je mailtjes niet verwijderd. Wat er wél gebeurd is dat wij een handmatige controle op alle reacties doen om ervoor te zorgen dat spam of haatreacties geen kans krijgen. Gelukkig komt het zelden voor dat er mensen vervelend reageren, maar als site eigenaar behoort het wel tot mijn werkzaamheden om ervoor te zorgen dat de website voor iedereen een veilige omgeving is. En ook al werk ik veel aan mijn website, ik ben niet 24/7 bezig met de reacties 😉 , vandaar dat ze iets later gekeurd worden.
In ieder geval is jouw standpunt op de zoetzure kip duidelijk (heel duidelijk zelfs 😉 ) en er zijn er meer die hem niet zo kunnen waarderen, dat had je in de andere reacties ook kunnen lezen. Misschien kan je de zoetzure kip beter laten voor wat het is en een van de andere recepten uitproberen waar veel positieve reacties onderstaan.
Wat ik wel heel jammer vind is dat je gelijk van het slechtste in de mens uitgaat en denkt dat alle reacties die niet in mijn straatje zouden zijn verwijderd worden. Dat is dus niet zo. In ieder geval wens ik je een hele fijne week met (hopelijk) beter eten dan deze keer.
Sorry hoor, had beter “smakeloze kip met vreemde bijsmaak” kunnen heten. Zonde van de ingrediënten en stroom. Niet alleen de tweede helft weggegooid, ook meteen de eerste helft. Kortom: fiasco!
Vandaag gemaakt, vond er te weinig smaak aan zitten, en te veel vocht. Morgen doe ik er masala en tomaten purée nog bij, en wat paprika kruiden, kijken of het dan meer smaak heeft.
Het was lekker wel een beetje dunne saus en ik was de doperwten vergeten dus apart erbij gekookt en erdoor gedaan, staat niet in het recept. En wat ons betreft mochten er wel meer ananasstukjes in.
Helaas, geen succes recept. De kip was veel te droog en het lijkt me toch beter van te voren de ui aan te fruiten. Weinig smaak.
Had een royale portie gemaakt maar besloten de rest niet in te vriezen maar weg te gooien.
Ik maak voor de eerste keer dit gerecht in de sc maar ik had een vraagje de bosui bedoel je daarmee de hele bos of 1 stengels vind ik een beetje misleidend
Gewoon 1 stengeltje Coby, maar je kan hem ook eventueel weglaten hoor, er zitten ook nog 2 gewone uien in
Hoi, ik mis de diepvrieserwten erbij in het recept. Voeg je die direct met de uien en paprika toe?
En hoef je de uien en knoflook niet eerst te fruiten in de pan?
Wordt mijn eerste keer met de slow cooker vandaag. (kerstgeschenk van het werk) dus ben zeer benieuwd.
Die 75 ml appelazijn is echt een misvatting.
Niet lekker en geen aanrader.. trekt in de groenten en maakte ze zuur( alsof ze over de datum zijn)
Zonder de appelazijn heeft het erg grote potentie.
Evt toevoeging cashewnoten..
Het ziet er lekker uit, één vraagje nog op de foto lijkt het alsof je de rijst na het koken erdoor hebt geroerd, klopt dat of serveer je de rijst apart? Verder bedankt voor het delen van je vele recepten! 🙏🏼
Hi Renee, wij hebben het inderdaad door elkaar gedaan, dat vinden de kinderen lekkerder, maar uiteraard kan je het ook gewoon apart serveren!
Lijkt me echt heerlijk, dit recept ga ik van de week makem.
4 uur op low, is dat echt genoeg?
Jazeker, echt genoeg!
Ziet er lekker uit! 1 vraag nog; gaan de diepvrieserwten ook gewoon in de slowcooker? En moeten ze dan eerst ontdooid zijn? Ik ga binnenkort een slowcooker aanschaffen en het is een feestje om jouw recepten vast te bekijken 🙂
Ik heb de diepvrieserwten er inderdaad zo bijgegooid Sandra. Veel plezier met het koken in de slowcooker!
Lijkt me weer heerlijk. ik mis alleen het zuurtje in het recept. Moet er geen azijn of iets dergelijks bij?
Bedankt voor je lekkere slowcooker recepten.
Hi Marjo, je hebt gelijk, die ben ik helemaal vergeten erbij te zetten. Een scheutje appelazijn heb ik erbij gedaan.
75 ml heb je toch geschreven
Klopt mima, maar dat was ik eerst vergeten erbij te zetten en heb ik naar aanleiding van de reactie dus nog toegevoegd 😉