Zomadag, door Ilse Annegarn

Beste schepper,

Bij deze dien ik een verzoek in voor een extra dag in de week. Ik red het namelijk niet meer met de dagen die tot mijn beschikking staan. Uiteraard zou ik u nooit zo’n grote wens voorleggen als het alleen voor mijzelf was, maar ik zie het echt bij iedereen om me heen. Zowel oud als jong heeft er last van. We komen domweg tijd te kort. Ik wil u geen verwijten maken, maar toen u de wereld schiep, was een week van zeven dagen echt prima. De mensen hadden niet veel te doen. Er hoefden toen nog geen afwasmachines leeggehaald te worden, je hoefde geen auto te wassen, het koken stelde nog geen ruk voor en vrouwen hoefden niet in de rij bij de kassa te wachten, want je had niet eens winkels. Als Eva een appel wilde, dan plukte ze die gewoon. U bestempelde de zevende dag van de week als ‘rustdag’ maar eigenlijk, als we eerlijk zijn, waren alle dagen rustdagen.

Tijd te kort

Wat ik u wil voorstellen, is dat we een extra dagje inlasten, zo tussen de zon- en maandag in. Van mijn part gaat-ie ook zomadag heten, da’s lekker duidelijk. Zomadag is dan bedoeld om te niksen, te luieren, in bad of bed te liggen of iets anders onbenulligs te doen. In ieder geval een dag voor jezelf. Ik zie hier alleen maar voordelen aan. De weken bestaan voortaan uit acht dagen, waardoor het gemakkelijker te bepalen is wanneer de helft van de week om is.

Na vijf dagen werken, heb je drie dagen vrij. Na de zondag hoef je niet meer op te zien tegen de maandag, want er komt eerst nog een zomadag. En die vul je zo heerlijk voor je zelf in, dat je niet eens over de maandag nadenkt. De zomadag is een uitstekende dag om te sporten, uit eten te gaan, of naar een kroeg of leuke activiteit, dus voor de horeca en het toerisme is het een geweldig goede impuls.

Tegenstanders zullen mogelijk beweren dat je dus minder dagen per jaar kunt werken en dat dit de arbeidsproductiviteit niet ten goede komt maar ook hier heb ik een oplossing voor: we plakken ook wat weken aan het jaar. Er komen 52 dagen per jaar bij, het lijkt me daarom slim om het jaar met 7 weken te verlengen. Bijkomend voordeel is dat je minder snel weer jarig bent (je wordt dus ook minder snel oud). Ik weet niet of u dit zelf allemaal nog kunt regelen, op uw leeftijd, maar mocht dit niet zo zijn dan kunt u me mogelijk een naam doorgeven van een minister die hierover gaat. Voor de rest heb ik geen klachten of vragen.

Veel succes met uw eventuele verdere schepwerk, Ilse

Wil je nog meer lezen van Ilse? Kijk dan hier

2 gedachten over “Zomadag, door Ilse Annegarn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven