Zomer: kans tot vernieuwing en inspiratie

Zomer: kans voor vernieuwing en inspiratie

Druk voor de vakantie?

De zomer is begonnen, de vakantietijd nadert. Ervaar jij deze tijd ook als heel druk en zelfs warrig? Je wilt nog van alles afmaken, maar kunt niet zo goed focussen. Je laat je meeslepen door meningen van anderen. Je bent er niet helemaal bij, een beetje buiten jezelf.

Zomer als verruiming

Als je naar de natuur kijkt, dan zou je kunnen zeggen, dat de aarde nu ook iets buiten zichzelf is. De aarde heeft als het ware uit geademd: de plantenwereld ligt uitgebreid in de ruimte en ontvangt het licht. De onstuimige groei is voorbij, de planten zijn groot en krachtig, er bloeit wat kan en de vruchten rijpen. Juli voelt voor mij als een pauze tussen in- en uitademing, waar het even stil is, voordat in augustus weer een nieuw seizoen, een inademing, begint. Misschien herken je het gevoel om op een warme vakantiedag jezelf uitgebreid te voelen in alles om je heen, zodat je het stille tintelen van de ruimte kunt voelen. Je gaat zo op in je omgeving dat je grenzen onduidelijk worden, dat je niet meer weet waar jij ophoudt en waar de wereld om je heen begint. Een heerlijk gevoel van puur “zijn”, je hoeft niets. Het voelt alsof je wakend slaapt.

Kans tot vernieuwing en inspiratie

Het pure “zijn” is iets wat in onze cultuur, die meer op “doen” gericht is, onwennig is. Wij neigen ertoe om ook de zomer vol te proppen met activiteiten, waardoor de vakantietijd zelfs tot een van de stressvolste van het hele jaar kan worden. Dit is jammer, want daardoor missen we de kans die de zomer ons biedt. Als je het namelijk in de zomer wat langzamer aan doet, ongeacht het weer, en of je nu vakantie hebt of niet, kun je een vernieuwing ervaren en inspiratie opdoen, die je door het hele jaar draagt. Als je stil wordt in de expansie en het licht van de zomer, krijg je als het ware een echo terug uit deze weidsheid, waarin je jezelf kunt hervinden. Waar je weer een stuk voorbij je vastgeroeste gewoontes, voorbij de grenzen van je ego kunt kijken. Ineens krijg je nieuwe ideeën, je creativiteit komt los. Als je durft om het “doen” even iets los te laten, krijg je de kans om daarna je activiteiten op een hoger niveau, met meer bewustzijn weer op te pakken. Daardoor groei je in je werk door naar een volgende stap, en ook je relaties met anderen beginnen weer meer te sprankelen, hebben meer inhoud en warmte.

Een zomermeditatie

De volgende meditatie in de natuur zou je als inspiratiebron kunnen inzetten: focus op een vraag die je op dit moment bezig houdt. Stel de vraag als open vraag (een vraag dus die je niet met “ja” of “nee” kunt beantwoorden). Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “Wat heb ik nodig om met mijn bedrijf volgend jaar meer omzet te draaien?” Of: “Hoe kan ik mijn kind helpen om meer zelfvertrouwen te vinden?” Of ook: “Wat is de volgende stap op mijn innerlijke weg?” Je schrijft deze vraag op en spreekt hem hardop uit, zodat je je er echt gevoelsmatig mee verbindt. Dan laat je de vraag los en ga je met je aandacht naar de ruimte en het licht om je heen. Wees er gewoon met je waarneming, kijk, luister, ruik, voel de warmte en de beweging van de lucht op je huid, en als er gedachten in je op komen, ga je gewoon weer terug naar je waarneming. Probeer zo veel mogelijk in het “zijn” te vertoeven, je hoeft niets te weten, niets te doen, alleen maar te zijn in de ruimte om je heen. Misschien kun je de trilling van de ruimte voelen, of krijg je het gevoel dat de tijd vloeibaar wordt. Na een tijdje laat je die grote ruimte los en ga je terug naar jezelf. Luister naar de naklank, naar het echo dat je vanbinnen hoort. Er kan een kleur of een beeld opduiken, een gevoel of een idee. Je kunt deze cyclus van expansie en concentratie 3-4 keer herhalen. Schrijf na afloop op wat je beleeft heb, om de inspiratie die je hebt gekregen vast te houden.

Wij maken in sommige blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij op dat moment een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Jij zorgt er mede voor dat we MamsatWork kunnen blijven voortzetten. Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp en zullen nooit iets vermelden waar we niet achter staan.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven