Heerlijke zomerse stamppotten: een verfrissende twist op een klassieker! Als de zon lekker schijnt, is het tijd om je favoriete recepten aan te passen naar lichtere en zonnigere opties. In deze blog delen we 5 smakelijke ideeën voor stamppotten die perfect passen bij het zomerseizoen.
Zomerse stamppotten: 5x de allerlekkerste!
Bij stamppotten denk je misschien aan de winter of wellicht aan de herfst. Maar ook in de zomer kun je overheerlijke stamppotten eten! Hieronder heb ik de vijf lekkerste recepten voor deze zomerse stamppotten gedeeld. Ik ben benieuwd welke van de vijf jij het lekkerste vindt!
1. Andijviestamppot met crème fraîche en zongedroogde tomaat
Deze zomerse stamppot is lekker fris, knapperig, vegetarisch en door de andijvie ook nog eens rijk aan vitamines.
Dit heb je ervoor nodig:
- 800 gram kruimige aardappelen
- 30 gram pijnboompitten
- 40 gram hazelnoten
- 50 gramoude kaas
- 15 gram basilicum (misschien wel van de moestuin aan je muur)
- 75 ml olijfolie
- 1 venkel
- 150 ml crème fraîche
- 350 gram andijvie gesneden
- 12 zongedroogde tomaten
- peper en zout
Zo maak je het klaar:
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan met net genoeg water, voeg wat zout toe en doe de deksel op de pan. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
Rooster ondertussen de pijnboompitten en hazelnoten in een droge koekenpan, tot ze bruine plekjes krijgen. Schud ze direct op een bord om ze af te laten koelen en hak ze daarna samen met de oude kaas, basilicumblaadjes en olijfolie in een keukenmachine tot een smeuïge pesto. Breng nog even op smaak met peper en zout.
Snijd de venkel in dunne plakken en de zongedroogde tomaat in stukjes. De zongedroogde tomaat kun je ook in stukjes knippen met een (kruiden)schaar. Giet de aardappelen af en stamp samen met de crème fraîche tot een puree. Meng hier de venkel, andijvie, pesto en zongedroogde tomaat door.
2. Zomers stamppotje met knolselderij en paksoi
Veel zomerser dan deze stamppot met knolselderij, paksoi en rucola gaat het niet worden.
Dit zijn de ingrediënten:
- 500 gram Kruimige aardappelen
- 500 gram Knolselderij
- 1 Groentebouillontablet
- 5 Augurken
- 3 eetlepels zilveruitjes
- 250 gram paksoi
- 200 gram Rucola gewassen
- Peper zwart
- 1 eetlepel Roomboter
- 3 eetlepels Yoghurt
Zo bereid je deze zomerse stamppot:
Schil de aardappelen en knolselderij en snijd ze in stukken. Was de paksoi en snijd het in stukken van ongeveer een centimeter breed. Snijd de augurken fijn en kook aardappelen en knolselderij gaar in ruim water met groentebouillon. Giet af en bewaar wat kookvocht voor puree.
Stamp de aardappelen en de knolselderij en voeg een klontje boter, wat kookvocht en de yoghurt toe. Zo maak je er een luchtige puree van. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg als laatste de augurkjes, zilveruitjes, paksoi en rucola toe. Roer alles door tot de paksoi en rucola iets geslonken zijn door de warmte.
3. Stampot met sla en spekjes
Deze stamppot mag wat ons betreft niet op het lijstje met zomerse stamppotten ontbreken.
Dit zet je voor de stamppot met sla en spekjes op je boodschappenlijstje:
- 1200 gram kruimige aardappelen
- 200 gram spekjes
- 200 gram romaine sla
- 4 eieren
- 150 gram geraspte belegen kaas
- 4 el creme fraiche
- zout en peper
En zo maak je het klaar:
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen met een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar. Kook ondertussen de eieren in 10 minuten hard. Laat de eieren schrikken, pel ze en snijd ze in partjes. Ondertussen bak je de spekjes in een droge koekenpan totdat ze krokant zijn. Laat de spekjes even uitlekken op een bord met een keukenpapiertje.
Snijd de sla in stukken. Stamp de aardappelen met een snufje zout en peper, geraspte kaas en crème fraîche tot puree. Meng de aardappelpuree met de sla en spekjes. Serveer deze zomerse stamppot met de partjes ei en eventueel nog een extra snufje zout en peper.
Ben je een échte vleesliefhebber? Vervang dan de eieren voor een lekker braadworstje of een gehaktbal.
4. Stamppot met sla en tuinerwten
Met dit lekkere recept zet je in een handomdraai een lekkere zomers salade op tafel.
Dit heb je nodig:
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 50 gram ongezouten roomboter
- 300 gram runderchipolata
- 100 ml halfvolle melk
- 300 gram diepvries tuinerwten
- 1 krop ijsbergsla
- 8 gram verse munt
De bereiding van deze stamppot:
Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 minuten gaar. Verhit ondertussen de helft van de boter in een koekenpan en bak de worstjes in ongeveer 10 minuten rondom bruin en gaar. Verwarm de melk. Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk en de rest van de boter tot een smeuïge puree.
Kook ondertussen de bevroren tuinerwten in 3 minuten beetgaar en snijd de krop sla in reepjes. Schep de tuinerwten met de reepjes sla door de puree. Snijd of knip ook de munt in reepjes en voeg toe. Breng deze frisse stamppot op smaak met peper en zout. Verdeel de stamppot en de worstjes over borden. Serveer het gerecht meteen, dan blijft de sla lekker knapperig.
5. Vegan stamppot
Last but not least: een stamppot met rucola en zoete aardappel.
Voor deze zomerse, veganistische stamppot haal je in huis:
- 250 gram rucola
- 1200 gram paarse zoete aardappel
- 100 gram zongedroogde tomaten
- een volle hand pompoenpitten
- zout en peper
- scheut olijfolie
Volg de volgende stappen om deze stamppot te bereiden:
Schil de zoete aardappels en hak ze in blokjes. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Rooster de pompoenpitten op een laag vuurtje totdat ze beginnen te poppen, dan zet je het vuur uit. Hak de rucola grof en snij of knip de zongedroogde tomaten in reepjes.
Vang het kookvocht op van de zoete aardappels en stamp fijn. Roer de rucola, een scheut olie, de zongedroogde tomaten, zout en peper erdoorheen. Schep de zomerse stamppot op de borden en strooi de geroosterde pompoenpitten eroverheen.
Jus voor bij de zomerse stamppot
Wil je een lekkere, makkelijke jus over je stamppot? Lees dan nog even verder.
Je hebt nodig:
- 25 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 1 liter bouillon
- Snuf peper
- Verse kruiden
Het maken van de jus doe je zo:
Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer met een garde totdat de bloem is opgenomen door de boter en je geen klontjes meer ziet. Kook dit nog even door zodat ook de bloem gaar wordt en blus af met een scheutje bouillon.
Als je blijft roeren met een garde, wordt het mengsel vanzelf dikker. Als je geen klontjes meer ziet, voeg je nog een scheut bouillon toe. Blijf dit doen tot je de gewenste smaak en dikte hebt. Breng eventueel nog op smaak met peper en verse kruiden.
Wil je nog meer inspiratie opdoen voor zomerse gerechten? Kijk dan eens bij onze tips voor een vegetarische barbecue en lekkere zomerse salades.