Zonnepanelen op het dak, van advies tot installatie

Ja, eindelijk is het dan zover. Sinds een dikke week hebben we zonnepanelen op ons dak en manlief is er helemaal hyper van. Hij bekijkt dagelijks de opbrengst van de zonnepanelen terwijl we midden in de herfst zitten. Kan je nagaan hoe hyper hij in de zomer zal zijn 😉 . Ik praat je graag bij over de weg die wij afgelegd hebben van nadenken over zonnepanelen tot advies er over inwinnen en het moment dat ze nu daadwerkelijk op ons dak liggen. Mochten jullie al een tijdje twijfelen over zonnepanelen, dan heb je wellicht iets aan ons verhaal. Twijfel over de juiste ligging van je dak bijvoorbeeld (net als bij ons), de initiële kosten die je moet maken en of je wel een juiste leverancier kan vinden.

zonnepanelen advies

Je wilt zonnepanelen, waar win je advies in en hoe begin je?

Eerlijk is eerlijk, het is bij ons thuis een beetje een mannending als het gaat over alle informatie en advies rondom zonnepanelen. Uiteraard hebben we samen tot de aankoop besloten, maar de hele rit naar de aankoop van zonnepanelen toe, alle credits daarvoor gaan naar de man.

Gelukkig zijn we beiden voorstander voor duurzaam leven, de eerste stap is dan ook een makkelijke: de neuzen dezelfde kant op. Maar dan.

Hoe ga je zoeken tussen alle mogelijkheden voor zonnepanelen? Welke advies over zonnepanelen win je in, en van wie?

Zonnepanelen advies, welke leverancier ‘geloof’ je?

Frank heeft bij meerdere leveranciers van zonnepanelen advies gevraagd. Jaren geleden al overigens, want we lopen al een aantal jaren met deze wens rond. Toch zijn we een paar jaar geleden afgehaakt omdat de berekeningen er helemaal niet zo goed uitzagen, ons dak ligt namelijk niet zo heel erg gunstig. Daarnaast kan communicatie ook een dingetje zijn. Niet iedere zonnepanelen leverancier is daar even goed in.

Gelukkig is er in een aantal jaren ook al weer veel veranderd, zo blijkt uit alle informatie die we deze keer over zonnepanelen hebben ontvangen. Punt is natuurlijk dat er veel aanbieders zijn van zonnepanelen en dat je daar dan een keuze in moet maken. Wie geeft er het beste zonnepanelen advies? Is dat diegene die je het hoogste rendement belooft? Dat hoeft natuurlijk niet, want de berekeningen van het rendement zijn zonder garantie. Je kent het wel…. resultaten uit het verleden… blablabla. Maar met besparen op ons energieverbruik alleen komen wij er niet in ons gezin, er moest meer gebeuren.

Afijn, rondspeurend over internet heeft Frank een aantal leveranciers van zonnepanelen aangeschreven en wat ons opviel is dat één van de leveranciers direct belde (dat was dus Zonneplan waar we uiteindelijk ook mee in zee zijn gegaan). De rest handelde het via de mail af. Of reageerde helemaal niet. En als je echt om zonnepanelen advies verlegen zit is het toch wel erg prettig als je daar even telefonisch over van gedachten kan wisselen.

Een leverancier die je afraadt om nog meer zonnepanelen te nemen

De zonnepanelen leverancier in kwestie, die dus belde om advies te geven over de zonnepanelen, die gaf een advies op basis van een systeem met recente lucht- en straatfoto’s. Hiermee kunnen ze tot op de centimeter nauwkeurig het dak opmeten en bekijken hoe de schaduw op ons dak valt voor de zonnepanelen. Ook zien ze of er eventuele obstakels aanwezig zijn, zoals onze dakkapel. Dat tesamen met extra informatie die Frank hem daarbij heeft gegeven leidde tot een nauwkeurig advies over de zonnepanelen.

Maar naast het advies wat hij gaf, raadde hij ons bijvoorbeeld ook extra zonnepanelen af. Dat behoeft misschien wat uitleg, dus bij deze. Nadat ze een dakplan voor de zonnepanelen gemaakt hadden vroeg Frank of dat er niet nog een of twee extra panelen geplaatst konden worden op een bepaalde plek. Als ze nog meer hadden willen verkopen, dan was dit hét moment geweest, wij vroegen er immers zelf om.

Zonneplan -onze zonnepanelen leverancier- gaf hierop duidelijk te kennen dat dit geen slimme zet zou zijn. ‘Die twee zonnepanelen verdien je nooit terug’, was wat er letterlijk gezegd werd. Kijk, dat wekt vertrouwen, vind je niet? Dat vind ik echt klasse. Niet zomaar meer willen verkopen, maar gewoon een goed zonnepanelen advies geven, met een plan wat echt past. Hun reviews op internet liegen er overigens ook niet om, maar dit soort advies … dat zorgt voor de juiste mond op mond reclame.

Pluspunten naast het gekregen advies

Het zonnepanelen advies is overigens niet het enige pluspunt hier. Ze nemen namelijk ook alle zorg uit handen omtrent bijvoorbeeld de btw-teruggave die er ligt op de aanschaf van de zonnepanelen.En daarnaast hebben ze ook een 10 jarig serviceplan (inclusief gratis service-en montage mocht er wat met de panelen zijn), hoe fijn is dat.

Wist je trouwens dat je -naast de btw teruggaaf- misschien ook nog wel wat subsidie vanuit je gemeente kan krijgen? Dat ligt uiteraard bij iedere gemeente anders, maar is zeker de moeite waard om naar te informeren.

zonnepanelen installatie advies

Installatie van de zonnepanelen

Vanaf het moment dat we een definitief akkoord hebben gegeven op de plaatsing van de zonnepanelen ging alles overigens in een rap tempo. Dat heeft misschien ook te maken met het jaargetijde, want wie laat er nu zonnepanelen leggen in de herfst/winter. Nou ja, wij dus 😉 . Binnen ongeveer vijf weken zijn we van opdracht tot installatie gegaan en ook op de dag van de zonnepanelen installatie is de communicatie helder en direct. Prettig! Wist je trouwens dat die zonnepanelen binnen een paar uurtjes helemaal netjes geïnstalleerd zijn? Ook dat viel me alles mee.

Afijn, wij zijn nu dus de gelukkige bezitters van een dak met zonnepanelen en manlief heeft er weer een app bij om dagelijks te bekijken. Over de opbrengst van de zonnepanelen kan ik nog niet zo heel veel vertellen, de afgelopen week hebben we niet zulk fantastisch weer gehad. Maar daar volgt uiteraard weer een nieuw blog over te zijner tijd. Want pas in de zomer kan ik beoordelen of niet alleen het zonnepanelen advies prettig was, maar ook of de opbrengst ons een beetje happy maakt!

Wie van jullie heeft er ook zonnepanelen of denkt er over na?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven