Als je huid je lief is…

Dan bescherm je je huid tegen de schadelijke invloeden van de zon. En controleer je je huid regelmatig op veranderingen. Het is natuurlijk heerlijk om te genieten van de zon, maar het is even zo belangrijk dat je je huid beschermt wanneer je in de zon bent en dat je je huid in de gaten houd nadat je in de zon bent geweest zodat je ziet wanneer je huid anders voelt en je misschien wel zonneschade hebt opgelopen.

Volgens het KWF stijgt aantal huidkankerpatiënten snel van 40.000 naar 70.000 nieuwe gevallen per jaar en daarmee neemt de behoefte aan informatie over het herkennen van verdachte plekjes en vlekjes toe. Naast de app  Huidmonitor voor smartphones, is er nu ook een website over zonneschade in het leven geroepen. Op deze site zijn foto’s, filmpjes en uitgebreide informatie te vinden over hoe je zonneschade kan herkennen en wat je kunt doen om je huid te beschermen èn te controleren.

Zonneschade wat is dat eigenlijk?
Zonneschade ontstaat doordat de uv-straling van de zon niet alleen op maar ook in de huid schade aanricht en die bouwt zich in de loop der jaren op. De medische term voor zonneschade is actinische keratose en deze huidaandoening is te herkennen aan roodachtige schilferige plekjes die kunnen variëren in grootte, vorm en kleur. Meestal zijn de plekjes kleiner dan 1cm. Tijdens controle van de huid is het belangrijk om goed te kijken en te voelen. Zonneschade voelt ruw aan, als schuurpapier, en de plekjes kunnen vanzelf overgaan maar er bestaat altijd een kleine kans dat een of meer plekjes zonneschade uitgroeien tot huidkanker. Door regelmatige controle signaleer je veranderingen nog op tijd. Neem altijd contact op met je huisarts als je verdachte plekjes hebt ontdekt.

Hoe bouw je zonneschade op?
Voornamelijk mensen met een licht huidtype die vaak in de zon komen, lopen een hoog risico op zonneschade. Het is te vergelijken met een emmer en een druppelende kraan. Als je een hele grote emmer hebt, kan het zijn dat deze nooit overstroomt, ongeacht hoe lang de kraan blijft druppelen. Als je een kleine emmer hebt, kan deze snel vol raken. Je zongedrag bepaalt hoe hard de kraan stroomt en je huidtype hoe groot de emmer is.

Iedereen weet dat het belangrijk is om je huid te beschermen met anti-zonnebrandproducten en beschermende kleding. Maar daarnaast is het dus heel goed je huid regelmatig te controleren om vroegtijdig zonneschade of andere veranderde plekjes te ontdekken.

Maar de zon is ook gezond
Na bovenstaande informatie klinkt het misschien een beetje raar maar de zon is ook goed voor ons lichaam want door zonlicht maakt je huid vitamine D aan. Vitamine D is een belangrijke stof voor o.a.  de botgroei en om gezond botweefsel te houden. Je maakt al vitamine D aan door ongeveer een kwartier in de zon te lopen. Blijf dus vooral lekker van de zon genieten maar doe het op een bewuste en verstandige manier. Hoe je dit doet dat kan je lezen op www.zonneschade.nl.

2 reacties op “Als je huid je lief is…”

  1. Anjo de Bruijckere

    Leuk dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik werk zelf met een huidanalyse apparaat en geven we mensen een kijkje in hun eigen huid. We streven er naar om de conditie van de huid te verbeteren en het is goed dat er aandacht aan zonneschade wordt besteed. Wij komen dit heel veel tegen.
    Zonneschade kan leiden tot ergere situaties. Dus toppie dat jullie dit artikel plaatsen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top